• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

11.05.2022

16:28

PITAO SAM DOKTORKU KAKVE SU MI ŠANSE DA DOČEKAM STAROST? Odgovorila je - NIKAKVE! Onda se dogodilo ČUDO!

Shutterstock

Društvo

PITAO SAM DOKTORKU KAKVE SU MI ŠANSE DA DOČEKAM STAROST? Odgovorila je - NIKAKVE! Onda se dogodilo ČUDO!

Podeli vest

U okviru Euromelanom kampanje u Srbiji građani će moći da zakažu besplatne preglede 6. i 7 juna od 8 do 20 časova

Besplatni pregledi građana organizuju se širom Srbije ponovo posle dve godine odlaganja zbog epidemije Covid 19. Pored svih poteškoća koje je prouzrokovao Covid, Srbija je tokom prošle godine bila jedina zemlja u Evropi koja je imala aktivnosti u okviru Euromelanom kampanje.

Ovogodišnja kampanja Euromelanom Srbija imaće veći obim aktivnosti sa ciljem edukacije stanovništva o pravilnom ponašanju na suncu, značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože.

Slogan ovogodišnje kampanje Euromelanoma glasi: "Nije do godina, već do UV zračenja" koji ukazuje na značaj takozvane UV kilometraže, koja ne mora uvek biti odraz godina, već količine prethodnog uv izlaganja - naglasila je na konferenciji za novinare prof. dr Danica Tiodorović, koordinator Euromelanom kampanje.

Foto: Shutterstock

Ne idite u solarijum

Besplatni pregledi

Prof. dr Danica Tiodorović naglasila je da će i ove godine u okviru kampanje Euromelanom besplatno pregledati i edukovati decu u vaterpolo kampovima Vaterpolo Saveza Srbije i odbojkaškim kampovima Vanje Grbića, tokom jula i avgusta ove godine, sa ciljem motivisanja mladih na odgovorno ponašanje na suncu od najranijeg uzrasta.

U okviru ovogodišnje Euromelanom kampanje biće organizovane i brojne aktivnosti i edukacije u Sremskoj Mitrovici, Zlatiborskom okrugu, Pirotu i Gračanici, osoba koje su profesionalno izložene UV zračenju (poljoprivrednici) u svim prijavljenim državnim i privatnim klinikama.

Prvi besplatni pregledi zemljoradnika zakazani su već sledeće nedelje, 17. maja u 10 h u ambulati sela Krupac u Pirotu na osnovu kalkulatora za procenu rizika koji se nalazi na sajtu www.euromelanoma.org. Pregledi u seoskim ambulantama Zlatiborskog okruga planirani su za 28. i 29. maja, u Sremskoj Mitrovici 5. juna, dok su pregledi stanovništva u Gračanici zakazani 18. i 19.juna.

Građani će besplatne preglede moći da zakažu i putem telefona na 0800222888, 06. i 07. juna 2022. u periodu od 8 do 20 časova u svim državnim i privatnim klinikama širom Srbije. Ona je podsetila da su tokom aprila i maja prvenstvo zakazivanja pregleda imali građani koji su pripadali rizičnoj grupi osoba, na osnovu rezultata kalkulatora za procenu rizika kao i da će svi zakazani, besplatni pregledi biti organizovani 13. juna širom Srbije.

Posebnu zahvalnost organizatori kampanje Euromelanom Srbija duguju Računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, jer su omogućili prijavu građana na kalkulator rizika. Kampanju Euromelanom Srbija su i ove godine podržali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Foto: privatna arhiva

Pilipović: Mozak u početku blokira strah

Borba sa melanomom

Savo Pilipović (51), predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma dijagnozu je dobio u martu 2012.godine. 

U vreme bombardovanja 1999.godine preminuo je moj brat od tetke u Futogu kod Novo Sada i to je bila velika tragedija u našoj porodici. Posle toga sam, pošto sam imao veliki broj mladeža išao sam godinama kod lekara. Tada sam se bavio advokaturom. Ali, bio sam veoma neuspešan advokat, jer sam zastupao sirotinju, imao sam malo para i pošteno sam radio taj posao - priča Pilipović za portal Informer.rs

Potom se dogodilo da je jednog dana zaradio 700 eura, što je kako kaže za njegovu kancelariju bila velika količina novca.

- Došao sam kući s posla i kada sam skinuo košulju video sam da mi jedan mladež na stomaku nije baš kako treba, te sam odmah pozvao doktora. To veče sam otišao kod njega i rekao mi je da je sve u redu. Onda sam mu napomenuo da imam mladež u kosi koji mi smeta i svrbi me - seća se Pilipović sa gorčinom u glasu.

Na trenutak je zastao, kao da prebira po ne tako lepim uspomenama.

-Sutradan sam otišao kod doktora da bi mi skinuo taj mladež. Počeo je da mi šiša kosu oko mladeža i video je promenu. Rekao je da je sigurno benigno i da se ne sekiram. Međutim, nakon nedelju dana mi je saopštio da je nalaz patologa pozitivan. Te 2012.godine počela je moja borba sa melanomom - odlučno će Pilipović.

Poricanje dijagnoze

Kako je reagovao kada je saznao za dijagnozu?, pitamo ga. 

-U prvim mesecima nisam imao strah, jer mozak  blokira strah. Kasnije sam naučio da se to zove poricanje - odgovara naš sagovornik.

Kasnije je išao na operacije zbog kožnih i potkožnih metastaza, a na posao je išao sav u zavojima. Tako je funkcionisao punih godinu dana, poričući da ima ozbiljan problem. 

Najgori trenutak je bio u avgustu 2013.godine.

-Tada sam pričao sa doktorkom, koja mi je na VMA skidala kožne i potkožne metastaze. Pitao sam je kakve su mi šanse da dočekam starost. Ona mi je odgovorila ''nikakve''. Otišao sam kući sav slomljen. To je za mene bila potpuna agonija - izgovorio je Pilipović jedva čujnim glasom.

Interesovalo nas je u čemu je tražio spas?

-Otišao sam u crkvu. Meni su Bog  i sveštenici pomogli. To je čudo koje se desilo. Mi smo bili komšije sa profesorom Vladimirom Vukašinovićem sa Teološkog fakulteta i sveštenikom u crkvi Ružica. On me je uveo u veru, prvi me ispovedio i pričestio, pokazao mi je put. Obratio sam se  Gospodu i našao mir i spasenje u veri - iskreno će Pilipović za portal Informer.rs 

Najvažnija je ljubav

Ja se nisam izlagao suncu, već sam melanom dobio zbog stresa na koje sam loše reagovao. Ljudima bih savetovao da se ne sunčaju između 10 i 17 časova, nikako da idu u solarijum, ne treba da preteruju u konzimiranju divana i alkohola, niti da se nerviraju. Osim toga, treba da vole svoje bližnje, Gospoda i uopšte ljude. Ako je moguće da idu kod psihoterapeuta. Najvažnija je ljubav - savetuje Pilipović.

Foto: printscreen

Pilipović: Smrt nije kraj svega

Sada sam dobro i srećno

I kako to biva na ''životnoj klackalici'' u decembru 2013. godine melanom je metastazirao.

-Pojavilo se sedam metastaza na udaljenim organima. U tom trenutku imao sam metastatski melanom što je smrtonosna bolest. Doktori su mi rekli da imam još nekoliko meseci života - priča naš sagovornik.

Jedino mu je njegova doktorka prof.dr Lidija Kandolf- Sekulović rekla da nije još dotle došlo i ukazala mu je na kliničku studiju u Birmingemu u Nemačkoj gde bi trebalo da ode da bi primio inovativnu terapiju.

-Otišao sam tamo i pristao sam da učestvujem u kliničkoj studiji. Na sreću, imao sam brata od strica u Štutgartu, koji mi je mnogo pomogao.Tada sam osim sedam metastaza na organima, imao i pet-šest potkožnih metastaza na vratu. Posle mesec i po dana povukle su mi se metastaze na vratu - sa oduševljenjem se priseća Pilipović.

Posle dva meseca od početka terapije, prvi skener je pokazao da više nema metastaze. Nažalost, nakon nekoliko meseci metastaze su vratile.

Zato je u proleće 2015.godine krenuo u drugu kliničku studiju.

-Od tada nemam metastaze. I dobro sam i srećno - zadovoljno će Pilipović. 

Nakon ove velike životne borbe, Pilipović veli da smrt nije kraj svega, nego samo jedan od koraka na putu ka večnom životu.

-Posle svega sam naučio da volim život, da cenim kada ujutru ustanem i ništa me ne boli, kao i da se zahvalim Gospodu što sam se probudio - ozareno će ovaj neustrašivi čovek. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija