• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.12.2022

17:47

PREMINULA LATINKA PEROVIĆ!

Društvo

PREMINULA LATINKA PEROVIĆ!

Podeli vest

Latinka Perović jugoslovenska istoričarka i političarka preminula je danas u Beogradu u 89 godini, prenosi podgorička Pobjeda

Sa samo 27 godina bila je predsjednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije od 1968 do 1972 godine.

Smatrali su je najuticajnijom ženom u zemlji u to vreme i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, već zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama. 1972 godine Josip Broz Tito smenjuje je sa pozicije sekretara iz straha da su njena uvjerenja previše liberalna.

Nikada se nakon toga više nije vratila u politiku

 Posvetila se istorijskom istraživanju i postala poznata kao stručnjak za srpsku istoriju 19. veka, kao i srpsku savremenu istoriju.

Od 1976. do 1998. radila je na Institutu za noviju istoriju Srbije. U svojim tekstovima i studijama o savremenoj Srbiji, često naglašava da Srbija ima potrebu za "političarem koji će javno preuzeti odgovornost za zlodela počinjena u bivšoj Jugoslaviji kako bi se pomoglo pomirenje sa susednim državama i spriječilo ponavljanje slične tragedije".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

GRAĐANI U KREDITIMA "DO GUŠE" MOGU ODAHNU!? SVIMA KOJI IMAJU PROBLEM SA OTPLATOM "OTVORIO" SE NAČIN DA PRODUŽE ROK! Ali, kakva je računica na kraju?
Društvo

GRAĐANI U KREDITIMA "DO GUŠE" MOGU ODAHNU!? SVIMA KOJI IMAJU PROBLEM SA OTPLATOM "OTVORIO" SE NAČIN DA PRODUŽE ROK! Ali, kakva je računica na kraju?

Građani koji imaju problem sa otplatom kredita, mogu da produže rok otplate i to, za gotovinske i potrošačke kredite do 9 godina, a za kredite za kupovinu motornih vozila do 11 godina. Rok za podnošenje zahteva nije ograničen, ali se odobrava samo jedanput. I oni koji imaju stambene kredite mogu da se jave banci tokom cele naredne godine i produže rok otplate za 5 godina

12.12.2022

17:42

sledeća vest

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama!
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama!

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

(ANKETA) Ko osvaja EURO?
EURO 2024

(ANKETA) Ko osvaja EURO?

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u završnu i najuzbudljiviju fazu, navijači iz osam zemalja strepe i sanjaju da će se baš njihovi ljubimci popeti na krov Evrope, a šta vi mislite, kome će pripasti laskavo priznanje?

05.07.2024

10:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija