• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.Matijašević

14.04.2023

07:30

ALARMANTNO UPOZORENJE DOMAĆIH STRUČNJAKA! Žene odlaze u menopauzu već sa 30 GODINA

Društvo

ALARMANTNO UPOZORENJE DOMAĆIH STRUČNJAKA! Žene odlaze u menopauzu već sa 30 GODINA

Podeli vest

Rani odlazak u menopauzu obično je posledica hormonskog poremećaja čiji su faktori rizika prekomerno vežbanje, stres, nezdrav način života, postkovid ali i genetika.

Žene u Srbiji poslednjih godina sve ranije ulaze u menopauzu, i to već sa 30 godina, alarmantna su upozorenja domaćih stručnjaka.

Prekomerno vežbanje, stres, nezdrav način života, postkovid, ali i genetika najčešći su faktori rizika ovog hormonskog poremećaja. Zato lekari savetuju da mlade devojke povedu računa o navikama, da idu redovno na preglede, jer što se pre problem otkrije, veće su šanse da se jajnici izleče, a žena ostvari u ulozi majke.

Poražavajuća statistika

Ginekolog prof. dr Snežana Rakić kaže za Informer da u ordinacije dolaze sve mlađe devojke koje muče muku sa ranom menopauzom.

- Nažalost, ova pojava je sve češća i imamo sve više mladih devojaka koje dolaze u ginekološke ordinacije, jer im izostaje menstrualni ciklus i ne mogu da ostanu u drugom stanju duže vreme. Tada ih podvrgnemo analizama, proverimo hormonski status i dođemo do rezultata koji nije nimalo naivan za jednu mladu ženu. Kada kažemo rana menopauza, tu uglavnom mislimo na žene između 30 i 35 godina, što je ranije bilo gotovo nezamislivo. Mnogo se starosna granica pomerila, jer su nekada žene ulazile u menopauzu tek od 45. do 50. godine - objašnjava prof. dr Rakić.

Foto: Shutterstock

Rana menopauza opasna za srce

Žene koje uđu u menopauzu (period bez menstruacije tokom 12 uzastopnih meseci) pre nego što napune 40 godina imaju čak 40 odsto povećan rizik od razvoja bolesti srca i kardiovaskularnih bolesti, u poređenju sa onima koje u menopauzu ne uđu rano. Ovi dramatični podaci navode se u istraživanju predstavljenom na savetovanju Američkog udruženja za srce.

Rakić ističe da razlog za prerani odlazak u menopauzu su faktori koji utiču na način života žene. 

- Uzrok ove dramatične situacije jeste prekomerno fitnes vežbanje, stres, nezdrav način života, posledice koronavirusa, rano dobijanje ciklusa i genetika - rekla je dr Rakić. 

Ginekolog dr Snežana Rakić istakla je i koji su simptomi rane menopauze.

Lečenje


Jedan od metoda lečenja rane menopauze je i zamrzavanje jajnih ćelija.
Snežana Rakić

- To je izostanak menstrualnog ciklusa i nemogućnost ostajanja u drugom stanju. U ranoj fazi javljaju se i valunzi, napadi vrućine, noćna znojenja, glavobolje, nesanice, razdražljivost, promene raspoloženja... Takođe, može da dođe do promena na koži i kosi. Zato je važno brinuti o svom zdravlju, ići redovno na ginekološke preglede, proveravati hormonski status. Jer svaka žena mora da se neguje i da čuva sebe. A ukoliko se otkrije da se radi o ranoj menopauzi, onda je jedan od metoda lečenja i zamrzavanje jajnih ćelija - navodi dr Rakić.

Simptomi menopauze


* izostanak ciklusa
* nemogućnost trudnoće
* valunzi
* napadi toplote
* glavobolja
* nesanica
* razdražljivost

Foto: Shutterstock

Da je sve više žena koje tek napune 30 godina a imaju tegobe kao njihove bake i majke u svojim pedesetim, potvrdila je i naš poznati endokrinolog dr Jelica Bjekić Macut.

Majčinstvo

Poražavajuće je to što se mnoge od njih još nisu ostvarile kao majke
Jelica Bjekić Macut

- Sve je više mladih pacijentkinja koje imaju problema sa nepravilnim radom jajnika i disbalansom hormona. Pored osnovnih faktora rizika koje donosi današnji način života, dosta negativnog uticaja na poremećaj hormona ostavio je i koronavirus kod određenog broja žena - navodi dr Bjekić Macut i dodaje:

- Poražavajuće je to što se mnoge od njih još nisu ostvarile kao majke. Zato je važno da pored ginekoloških pregleda, žene dolaze na preglede i kod endokrinologa, jer hormoni imaju ključnu ulogu. Što se pre problem otkrije, mnogo su veće šanse da terapija da rezultate i da se izbegnu neželjene posledice.

Foto: Shutterstock

Faktori rizika


1. prekomerno vežbanje
2. stres
3. nezdrav način života
4. postkovid
5. rano dobijanje ciklusa
6. genetika

Trošenje hormona

Sa dr Bjekić Macut saglasna je i specijalista ginekologije i akušerstva iz KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Milica Purić.

- Genetiku su "prevarili" savremeni način života i stres, koji umnogome utiču da već krajem tridesetih uvedu ženu u rani klimaks. Činjenica da devojke ranije dobijaju prvu menstruaciju još jedan je od razloga što neke žene ulaze prerano u menopauzu, jer se količina hormona ranije i istroši - kaže dr Purić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija