• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

16.04.2023

08:43

Patrijarh Porfirije: Neka su blagosloveni svi, blagodaću, ljubavlju, radošću i svetlošću vaskrsloga Hrista

SPC

Društvo

Patrijarh Porfirije: Neka su blagosloveni svi, blagodaću, ljubavlju, radošću i svetlošću vaskrsloga Hrista

Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije, na ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save, čestitao je vernicima praznik Vaskrsenja Hristovog i poručio da Vaskrs treba da bude ispunjen mirom, radošću i ljubavlju.

- Braćo i sestre, neka je blagosloven mirom, radošću i ljubavlju ispunjen današnji dan, neka su blagosloveni svi, blagodaću, ljubavlju, radošću i svetlošću vaskrsloga Hrista, vi i vaši bližnji i vaši srodnici, komšije i čitav svet - poručio je patrijarh Porfirije na kraju ponoćne liturgije u Hramu.

- Neka nas sve Gospod blagoslovi svojom ljubavlju, svojom pobedom nad našim najvećim neprijateljem nad smrću. Neka nas blagoslovi punoćom života. Živeli i srećan i blagosloven današnji dan i praznik - rekao je patrijarh SPC.

Pravoslavni hrišćanski vernici danas slave Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

U Srbiji je običaj da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima "Hristos Vaskrse - Vaistinu Vaskrse".

Vaskršnjim slavljem za vernike se završava najstroži Veliki post koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.

Za hrišćane je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija