• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.07.2023

06:50

Danas je letnji Aranđelovdan! Evo šta treba i šta nikako ne bi valjalo da se radi na ovaj praznik

www.spc.rs

Društvo

Danas je letnji Aranđelovdan! Evo šta treba i šta nikako ne bi valjalo da se radi na ovaj praznik

Podeli vest

Letnji Aranđelovdan praznuje se 26. jula, a praznik je posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, Blagovesniku.

Mnogi narodni običaji vezuju se baš za ovaj praznik. Budući da je Aranđelovdan ceo posvećen dobroti i davanju, na ovaj dan svi posebno treba da se setimo naših bližnjih, a posebno siromašnih.

Svi poslovi strogo zabranjeni

Da su svi poslovi strogo zabranjeni, nismo rekli mi, već tako nalažu običaji! Gavrilo je prvi uz arhangela Mihaila koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra.

Zbog toga se veruje da na današnji dan treba odmoriti i da ne treba raditi za sebe ili novac, ali da je ovo najbolje vreme za otpočinjanje kakvog dobrotvornog rada.

Molitva

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

U pojedinim krajevima naše zemlje letnji Aranđelovdan slave čobani. Od Aranđlovdana, pa sve do Ćirilovdana 28. jula nastaju najtopliji dani u godini, te se ti dani nazivaju Gorešnjaci. Sveti arhangel Gavrilo poznat je i kao volujski svetac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija