• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Vesna Đorđević

03.05.2024

14:48

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!

Privatna arhiva

Društvo

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!

Podeli vest

Višnja Kostić iz Gračaca kod Vrnjačke Banje je majka četvoro dece, profesorka srpske književnosti i jezika i popadija! Uloga popadije u jednoj parohiji nije mala. Osim što što vodi računa da porodica sa četvoro dece živi u skladu sa tradicijom i pravoslavnim običajima, svom suprugu svešteniku Milanu Kostiću, pomaže u crkvenim poslovima i humanitarnom radu, a u tom cilju koristi društvene mreže...

- Od svih kućnih poslova najviše volim da kuvam. Volela sam to da radim i kad sam bila mala, ali sam radeći zamišljala da me snima televizija. Eto, dečiji snovi se očigledno ostvaruju - priča najpoznatija srpska popadija dok se sprema za bojenje vaskršnjih jaja za crkvu koja će uglavnom završiti kao čuvarkuće u parohiji njenog supruga, Milana Kostića.

Crkva Svetog Save u Gračacu kraj Vrnjačke Banje jedna je od najstarijih u ovom kraju, starija čak i od same Žiče. Popadija kaže da je crkva tokom praznika koji je najvažniji za našu veru uvek ukrašena belim cvećem, a da joj tu prazničnu notu radosti daju upravo crvena jaja.

- Gračačka crkva je, Bogu hvala, sve posećenija i koliko god jaja da ofarbam uvek je malo. Prošle godine sam ofarbala sto i zafalilo je, zato ovaj put povećavamo količinu - priča uz blagi osmeh Višnja Kostić i objašnjava da gaji posebnu notu odgovornosti prema čuvarkući te su jaja iz tog razloga i posebno ukrašena, obučena u til, a uvek je na njima i neka poruka, blagoslov Crkve Svetog Save.

Popadija jaja kuva u osvećenoj vodi, a ta voda se nikada ne baca, već se njome zaliva cveće ili se prospe u travu kada se ohladi, i to je, kako navodi, deo te neke posebne pažnje. Inače, naglašava da jaja uvek farba na Veliki četvrtak ili Veliku subotu - na Veliki petak ne jer je to dan za tihovanje.

- Jaja za crkvu farbam isključivo u crvenu boju, dok za kuću pustim decu malo da se igraju, a ja ofarbam jaja u lukovini i kurkumi jer volim boju koju tako dobijam, nekako mi je tradicionalna. Jedan deo jaja uvek izdvojim pa deca šaraju kojom god tehnikom žele - kaže dok spušta jaja u pripremljenu boju.

A na pitanje šta valja ispoštovati od običaja tokom Velike nedelje, popadija kaže da je najvažnije
prisustvo na službama:

- Uvek je dosta polemika na razne teme, a ja se trudim da kada je reč o običajima ne preterujem u formalnostima, već da se sećam onoga što je suština. Iako čitave ove sedmice na bogosluženjima slušamo o stradanju Hristovom i svemu onome što je tome prethodilo i što tome sledi, radujemo se Vaskrsu jer znamo da je Hristos vaskrsao. Jako je bitno da ispratimo bogosluženja ove nedelje i da setrudimo da ove dane do Vaskrsa provedemo što je mirnije moguće. Veliki petak se ne slavi, na Veliku subotu se dočekuje Vaskrs, a kroz tihovanje bolje i ispunjenije dočekujemo tu veliku radost.

Naša popadija je majka četvoro dece, profesorka srpske književnosti i jezika i več tri godine vodi
instagram profil @popadijaovde koji je nedavno preimenovan u @visnja_u_svetu. Osmišljen kao svojevrsni servis za sve ono što vas muči, a nemate koga da pitate, mesto gde tik do posnih, ukusnih recepata možete pronaći savete o duhovnosti.

Višnja naglašava da ne zna zašto je ljudima toliko zanimljiva, ali da im, verovatno, prija to kako piše i što sve što radi, radi iz srca.

- Više puta sam htela da potpuno odustanem, pogotovo kada je bilo nekih sugestija, ali me je svaka poruka tipa „piši, mnogo mi znači“ uveravala da to što radim ima smisla. Tako da – opstajemo. Nedavno sam stekla licencu turističkog vodiča, a plan je da se bavim receptivnim turizmom. To je jedan od razloga zbog kojeg je preimenovan moj instagram profil, ali neću prestati da pričam o duhovnim temama, ne zato što sam popadija, nego zato što je to deo mene, moja svakodnevica i stvarnost - iskrena je Višnja.

Svesna da je postala zanimljiva ljudima i medijima koji se redovno trude da nešto novo o njoj saznaju, kaže da se trudi da je ova vrsta popularnosti ne ponese, već da to iskoristi na najbolji mogući način.

- Čitave ove sedmice kačim po nešto o događajima koji se dešavaju upravo radi tog uticaja koji imam, a njega treba iskoristiti na dušekoristan način. Ovo nije nešto što sam ja planirala kada je počelo. Ima i dosta sveštenika u javnosti koji, sasvim sigurno, bolje od mene mogu da odgovore na neka pitanja, ali eto, ljudima je ovde nešto interesantno. Možda način na koji pišem predstavljajuči sve to. Ne znam šta je, ali se trudim da sve obaveze i oko dece i neke pomoći suprugu uskladim, a njima pokušavam da objasnim da je sve ovo jedna misija - kaže popadija Višnja Kostić.

Višnja je upoznala Milana kao šesnaestogodišnjakinja. Kako on potiče iz svešteničke porodice, tokom zabavljanja i vremena koje je provodila sa njima, spoznala je i kako izgleda život u takvoj porodici, i kako kaže, da je spremna za isti.

- Višnja ne postoji bez Milana, ni Milan (verovatno) bez Višnje. Svakako da nema njegove pomoći i podrške i naše predistorije i svega onoga što se iz toga rađa, ne bi bilo ovako kako jeste, a volim da mislim i da osećam da smo u tome zajedno kao i u svemu drugom. U ime cele svoje porodice želim da čestitam najveći i najradosniji praznik, praznik Hristovog vaskrsenja i da prenesem jednu veliku radost.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija