• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.06.2024

11:49

Vidovdanske svečanosti na KiM! Do 28. juna najavljen raznovrstan program, pogledajte koje manifestacije će se održati

Kanclearija za KiM

Društvo

Vidovdanske svečanosti na KiM! Do 28. juna najavljen raznovrstan program, pogledajte koje manifestacije će se održati

Podeli vest

Manifestacija, čiji su pokrovitelji Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Grad Priština i Opština Gračanica, otvorena je 1. juna izložbom slika i grafika Nikole Ilića Crnog i likovnom kolonijom "Vidovdan 2024".

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture "Gračanica" organizuje tridesetak događaja u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, među kojima su brojne pozorišne predstave, koncerti, promocije knjiga, izložbe, kao i izbor za Kosovku devojku.

U Domu kulture "Gračanica", 5. juna održana je komemorativna akademija posvećena dvadesetogodišnjici ubistva Dimitrija Popovića koga su ubila dvojica Albanaca samo zato što je Srbin, dok je sa drugovima večerao u kiosku brze hrane u centru Gračanice.

Posetioci manifestacije imaće priliku da vide pozorišne predstave "Uspomene Sare Bernar" pozorišta iz Herceg Novog, "Narodni poslanik" Nikšićkog pozorišta, predstavu za decu "Crvenkapica" Dečijeg pozorišta iz Subotice i "Tražim pomilovanje care Dušane" u Prizrenu.

Muzička škola "Stevan Mokranjac" iz Prištine, sa sedištem u Gračanici održala je koncert u Lapljem selu 14. juna, dok će 20. juna biti održan "Književni portret Patrika Besona" u Gračanici.

U okviru manifestacije biće održana izložba slika "Jesen u Prizrenu", dok će 25. juna u Domu kulture Gračanica biti otvorena izložba radova likovne kolonije "Gračanica 2024" i dodeljene nagrader "Zograf Longin" i "Dimitrije Popović" učesnicima kolonije.

Finalni izbor Kosovke devojke održaće se u Porti manastira Gračanica 26. juna, a na njemu će učestvovati devojke prethodno izabrane na izborima u Gnjilanu,leposaviću, opštini Istok, Obilić, Kosovu Polju, Štrpcu.

Vidovdanska svečana sednica SG Prištine i Opštine Gračanica biće održana 27. juna u Domu kulture, kao i praznično bdenije u manastiru Gračanica.

Vidovdansko pesničko bdenije održaće se 27. juna u porti manastira Gračanica, a tokom njega biće dodeljene nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Pero despota Stefana Lazarevića".

Na Vidovdan 28. juna, biće održano još manifestacija u samom manastiru Gračanica. Ujutru će biti održana liturgija, a potom će biti dodeljeno ordenje majkama sa više dece.

Orden je "Majka  devet Jugovica" i tradicionalno se dodeljuje majkama sa Kosova i Metohije koje su rodile četvoro i više dece.

Kancelarija za KiM zajedno sa Eparhijom raško prizrenskom uz ordenje, dodeljuje i novčanu pomoć višečlanim porodicama  koje dobijaju i orden.

Manifestacija će biti zatvorena parastosom na Gazimestanu 28. juna i Vidovdanskim koncertom Baletske škole.

Organizatori Vidovdanskih svečanosti su Dom kulture "Gračanica" i Eparhija raško - prizrenska.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu!
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu!

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17