• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.08.2024

12:40

Prvi sneg već u novembru? Otkrivena anomalija temperature okeana, a kakva će biti jesen zavisi od jednog fenomena!

Beta, Shutterstock

Društvo

Prvi sneg već u novembru? Otkrivena anomalija temperature okeana, a kakva će biti jesen zavisi od jednog fenomena!

Podeli vest

Nakon nekoliko toplotnih talasa koji su ovog leta pogodili Srbiju, ali i celu Evropu, prema prognozi evropskog meteorološkog sajta "Severe Weather Europe", do našeg kontinenta stići će i popularna "La Ninja".

Ova faza klimatskog sistema obara temperature i donosi padavine. Ipak, sudeći po mapama ovog sajta, Srbiju neće zahvatiti jače osveženje, niti mnogo padavina, čak ni tokom jeseni.

Leto traje do 22. septembra, međutim, meteorološka jesen, koja obuhvata period od septembra do novembra, nam je već pred vratima i prema dugoročnoj vremenskoj prognozi meteorološkog sajta Severe Weather Europe, La Ninja neće biti tako jaka kao što se ranije očekivalo. Jasno su vidljivi znaci da je ova pojava slabija, ali će se njen uticaj proširiti na jesenje vremenske obrasce širom severne hemisfere, što će se nastaviti i tokom zime 2024/2025.

La Ninja je hladna faza velike i moćne okeanske ENSO oscilacije, piše na meteorološkom sajtu. To je region tropskog Tihog okeana koji se menja između hladnih i toplih faza. Hladna ENSO faza se zove La Ninja, a topla faza El Ninjo.

Foto: SEVERE WEATHER EUROPE

 

Ove anomalije temperature okeana, toplije ili hladnije, javljaju se u određenim regionima Tihog okeana.

Gledajući najnoviju analizu anomalija temperature okeana, može se videti da su površinske vode hladnije od normalnih u centralnim i istočnim ENSO regionima. Hladne anomalije imaju oblik „talasnog“. To je zbog jakih istočnih pasata koji guraju vode prema zapadu, stvarajući vrtloge na površini okeana.

Veliki deo ovog procesa je temperaturna anomalija ispod površine okeana.

Povratak La Ninja u jesen i zimu 2024/2025.

Na mapama je prikazan i nastavak negativnih anomalija i prognoza zahlađenja tokom jeseni i zime 2024/2025. godine. Prosek prognoze je unutar praga La Ninje, ali je slabiji od prošlog meseca.

Stvarna prognoza temperature okeana za jesen od NMME pokazuje da je prisutna anomalija La Ninja. Nije tako jaka kao prethodnih godina, ali je dovoljno jaka da utiče i na okean i na atmosferu.

Foto: SEVERE WEATHER EUROPE

 

Nekoliko sezona jesen/zima imala je aktivnu fazu La Ninje. ENSO faze značajno utiču na tropske padavine, pritisak i složenu razmenu energije između okeana i atmosfere.

Na ovaj način, ENSO značajno utiče na tropske padavine i pritisak, menjajući sistem povratnih informacija atmosfera-okean. Uticaj ENSO se širi globalno kroz ovaj sistem, menjajući zimsku temperaturu i obrasce snežnih padavina na severnoj hemisferi.

Može se reći da ove okeanske anomalije deluju kao kontrolna svetla na instrumental tabli automobila. Dakle, oni ne samo da imaju svoj uticaj već i signaliziraju ukupno stanje atmosfere.

Uticaj na Evropu

U većem delu Evrope postoji hladan signal zbog preovlađujućeg severnog toka od visokog pritiska u severnom Atlantiku. Ali, ENSO faze ne utiču direktno na vremenske obrasce u ovom regionu kao što je to slučaj u SAD i Kanadi. Padavine u jesenjoj sezoni La Ninja su veoma „dvolični“. U većini centralnih i južnih delova SAD-a vidi se da će biti suvlje od normalnog, a vlažnije u severozapadnim i krajnje severoistočnim delovima SAD-a i Kanadi.

Foto: SEVERE WEATHER EUROPE

 

- U Evropi vidimo sušniji trend na zapadu i više padavina u centralnim/istočnim delovima. Dakle, imamo sasvim očigledno odvojene obrasce padavina - poručuju meteorolozi.

Dva modela dugoročne prognoze za jesen 2024.

Za prognozu za jesen 2024. analizirana su dva glavna ili najčešće korišćena sezonska modela: ECMVF model iz Evrope i NMME, kombinovana prognoza nekoliko različitih severnoameričkih modela.

Prognoze predstavljaju prosečnu sliku za tri meseca (septembar-oktobar-novembar) i pokazuju opštu vremensku prognozu za meteorološku jesen.

Najnovija prognoza obrasca pritiska pokazuje znake slabog prisustva La Ninje: sistem visokog pritiska u severnom Pacifiku, sa još jednim područjem visokog pritiska iznad zapadnih delova SAD-a. Sistemi niskog pritiska mogu se naći na Aljasci i u severnoj Evropi.

Uticaj La Ninje na jesen 2024.

Anomalija površinskog pritiska takođe pokazuje zanimljiv obrazac nad tropskim Pacifikom. Predviđa se da će široko područje visokog pritiska pokriti region, što ukazuje na obrazac tipa La Ninja. Na ovaj način možemo tražiti uticaj La Ninje na tropsku cirkulaciju na površini, potvrđujući njeno prisustvo u atmosferi.

Temperatura vazduha i padavine Za Evropu važi da su površinske temperature toplije od normalnih na većem delu kontinenta. Ovo je zbog oblasti visokog pritiska iznad severnog Atlantika koja se proteže u Evropu, što pokazuje prognoza pritiska ECMVF. Uticaj oblasti niskog pritiska može se videti na severozapadu, donoseći blažu vazdušnu masu u Veliku Britaniju i Irsku.

Foto: SEVERE WEATHER EUROPE

 

Prognoza padavina pokazuje sušnu jesen u većem delu južne Evrope. Istovremeno, predviđa se da će zona niskog pritiska doneti više padavina u severne delove i iznad Velike Britanije i Irske, kao i više padavina u centralne delove.

Snežne padavine tokom jeseni 2024.

Novembar je poslednji mesec meteorološke jeseni i ovaj mesec je već dovoljno duboko u godini da donese malo hladnog vazduha i potencijalne snežne padavine. ECMVF prognoza snežnih padavina za Evropu pokazuje manje snežnih padavina nego što je normalno za veći deo kontinenta. Neka područja pokazuju nešto više snežnih padavina, poput uzvišenijih delova Skandinavije, zbog zapadnog toka sa područjem niskog pritiska. Pojedina područja sa snežnim padavinama vide se i iznad Alpa i severnog Balkana.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija