• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.10.2024

10:07

Kako obezbediti sebi lagodnu penziju? Stručnjak savetuje: Uz ovaj trik su odricanja minimalna, a rezultat obećava

Shutterstock

Društvo

Kako obezbediti sebi lagodnu penziju? Stručnjak savetuje: Uz ovaj trik su odricanja minimalna, a rezultat obećava

Podeli vest

Kako bi uživali u penzionerskim danima, savetuje se da odvajate deset odsto od zarade i za narednih 40 godina skupićete kapital

U prvim godinama rada, gotovo da niko od mladih ne razmišlja o penzionerskim danima, ali postoji moguićnost da već od tog perioda sebi omogćite lagodniji život.

Savetnik je na platformi "Tik Tok" posavetovao građane kako da na neosetan način odvajaju novac od zarade i tako promene svoj život nakon penzije. 

- Ako ste na minimalcu, ovo morate da znate. Po nekom pravilu do 25. godine se školujete i obrazujete, od 25. krećete da radite i zarađujete i od tada najviše stvarate do 65, kada po pravilu treba da odete u penziju i uživate u životu - priča on.

Međutim, kako kaže, nastaje do određenog problema. 

- Problem je ako ste u tom periodu zarađivali u proseku 1.000 evra mesečno, vaša penzija će biti svega 30 odsto od vaše prosečne zarade, što je 300 evra. Još je veći problem ako ste bili prijavljeni na minimalac, a zarađivali ste 1.000 evra mesečno, što znači da ste bili prijavljeni na 400 evra, a sleduje vam penzija od 130 evra mesečno - objašnjava.

Zaista jeste veliki udarac kada sa 1.000 evra mesečne zarade, standard padne na svega 130 i kako kaže savetnik, to je razlog velikog procenta egzistencionog problema kod penzionera.

 

@djokicmarko9 Ako si na MINIMALCU odgledaj do kraja ⏳ Prihodi opadaju za 70% kada odemo u penziju.📉 Ako si na minimalcu poslednjih 40 godina penzija će biti svega 15.000 dinara… Da li od toga uopšte može da se živi? 🤷‍♂️ Zasigurno ne može. ❌ Trebamo sami misliti o našoj budućnosti i uštedeti kapital za period penzije. ⏳ Piši mi za više informacija kako i gde plasirati novac …jer tu sam da ti uštedim vreme, a vreme je novac 💰 #TvojIzabraniSavetnik #fyp #foryou #foryoupage ♬ Cafe/Daily Life/Vlog/Lofi(1481347) - Tana Music

 

Kako savetuje, čim krenete da zarađujete, treba početi sa odvajanjem deset odsto od ukupne zarade narednih 40 godina. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka