• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.10.2024

07:05

Odluka o fiksnim kamatnim stopama oduševila građane! Evo šta su imali da kažu na odluku predsednika Vučića (VIDEO)

Shutterstock, Printscreen/Informer

Društvo

Odluka o fiksnim kamatnim stopama oduševila građane! Evo šta su imali da kažu na odluku predsednika Vučića (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nekoliko važnih zakona koji će se odnositi na finansijski sistem i krajnju zaštitu od previsokih kamata, i za keš i stambene kredite, korišćenje kreditnih kartica, dozvoljeni minus. Kako je predsednik istakao, što se tiče gotovinskih kredita, stopa će biti maksimalno do 15,75 odsto.

Ekipa Informer televizije izašla je na ulice i na ovu temu porazgovarala sa građanima. Kako se većina izjasnila, zadovoljni su ovom odlukom jer je ona ispravna i najbolja za narod. 

- Nikada nisam podizao kredit, sem kada sam se uselio u stan i kupovao neki nameštaj. Dobro je da se smanjuju krediti, ako banke pristanu na fiksne kamatne stope, biće odlično - kaže nam sugrađanin. 

- Jako bi mi bilo drago da banke ne zarađuju na našim građanima toliko, dajte malo da ovaj narod diše - ističe jeda sugrađanka. 

- Mislim da je to sjajna odluka, mislim da smo previše plaćali i došao je dan da se to sredi! To  je idealno za narod. 

Podsetimo, Vučić je rekao da je cilj da se ograničavanjem efektivne stope pomogne i ljudima koji su uzimali takozvane hipotekarne kredite, kao i stambene kredite svake vrste.

- I kada se vidi da oni to ne mogu da otplaćuju, banke će biti u obavezi da im nude olakšice, ali i kada se završi taj proces i pre nego što se dođe u izvršni postupak naplate i oduzimanja imovine, onom ko je dužan mora da se ostavi rok od nekoliko meseci, da taj čovek sam može da proda tu imovinu i da izmiri te obaveze, a ne da se navrat-nanos prodaje po najnižoj ceni, pa da se ljudi na taj način uništavaju - rekao je predsednik.

Najavio je još jednu novinu u 2025. godini kada je reč o maksimalnim kamatnim stopama.

- U razgovoru sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razmatrali smo mogućnosti da u tom predlogu zakona maksimalna kamatna stopa bude pet odsto, kada je reč o stambenim kreditima. Nakon te 2025. godine ne može da bude veća od prosečne ponderisane stope, koja trenutno iznosi 5,44, a sada neće moći da bude veća od pet odsto i to računajući i one koji imaju kredite sa promenljivim stopama - najavio je predsednik

Vučić je dodao da će zato banke morati da rade sa fiksnim stopama, za šta će da dobiju posebne podsticaje države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija