• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivan Radovanović

06.05.2023

17:33

Luka Dončić! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića

Kolumne

Luka Dončić! Najnovija kolumna Ivana Radovanovića

Podeli vest

"Kružeć i kružeć u sve širem luku Soko ne čuje više sokolara. Sve se razliva; središte popušta; Puko bezvlašće preplavljuje svet, Kulja krvomutna plima, na sve strane Obred nevinosti davi se u njoj; Najbolji ni u šta ne veruju, dok se Najgori nadimaju od žestine."

Podsetio me je dobri i dragi Nebojša na Jejtsov "Drugi dolazak" (u odličnom prevodu Miće Danojlića), na Spiritus Mundi i njegove strašne slike.

Previše je onih nadutih od žestine, previše njih ni u šta danas ne može da veruje. Obred nevinosti, što bi trebalo da bude svaki školski čas, udavljen je u plimi krvi.

Sve se razliva, popustio je centar, niko nikoga više ne čuje.

Svet je prepun leševa, u novčaniku, umesto slike dece, nosimo Munkov Krik.

Potonuli smo, i ostali bi na dnu, da nije tog klinca, koji se zove Luka Dončić, i koji se setio. Razdvojen od nas, hiljadama kilometara, novcem kakav ne možemo ni da zamislimo, slavom kakvu niko ovde ne sme ni da sanja, taj se, prosto, setio.

I uradio nešto, ne za sebe, nego za druge. Ponudio da plati, šta god. Pokazao bliskost, empatiju, elementarnu brigu za bližnje, one koje je snašla tragedija, za sve nas.

Ume li to neko, ovde? Da uradi nešto za druge, ne samo za sebe? Glumci, intelektualci, političari, psiholozi, oni koji najavljuju da će "preduzeti mere adekvatne snazi i veličini tragedije"?

Koje mere, osim onih koji podrazumevaju samopromociju, šepurenje, punjenje instragama i tvitera sadržajem, medijsku pažnju, intervjue, gostovanja, izjave, slikanje, hvalisanje kobojagi brigom?

Koje, osim zauzimanja nekog imaginarnog političkog prostora, i dobijanja istih takvih glasova? 

I, ako ste za Srbiju protiv nasilja, gde treba, zaista da budete?

Šta, stvarno treba da uradite? 

I zar vam nije palo na pamet da, bez pompe, i medija, odete u sredu do te škole? Da, ako ste psiholozi, pričate s tom decom, o tugovanju, empatiji, drugarstvu. Da odigrate nešto za njih, ako ste glumci, da ih nasmejete, oraspoložite. Poklonite im neku sitnicu, kažete im, ako ste političari, da ne treba da brinu, da smo svi, zajedno, uz njih. Da im, jednom rečju, nešto date. 

Da budete, bar malo, kao Luka Dončić. Da jedan dan zaboravite na sebe i da postojite i za druge. Da su vam drugi važniji. Da batalite parole i pokažete da ste ljudi i da vam je do ljudi.

I bez želje da delim savete, razmislite malo. Neće vam verovati, Srbija, da ste za Srbiju bez nasilja. Verovaće, samo, da ste na sve spremni, pa i na nasilje, samo da budete u centru pažnje. Prezreće vas, svi oni koje vi prezirete svakim svojim glupim činom.

Ne dobija se, bitka koju bijete, sebičnošću, i na tuđoj nesreći. Nema glasova, tamo gde se, umesto utehe, pomoći, nudi korišćenje tuge i besa i politički performans, u svom najprovidnijem i najbesmislenijem obliku.  

Naučite nešto, od Luke Dončića. Kojeg toliko toga razdvaja, od svih nas. Idite do te škole. Pomozite, bar malo. I deci, i sebi. Smanjite krug, da bi vas neko čuo. Nađite ljudski centar. Vera, verovanje, su u toj školi, ne negde drugde. Svakako ne u trgovini žestinom. Od koje se naduješ. I pukneš.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
branislav41

pre 1 godinu

Gospodine Radovanovicu,Doncic je sportista,zasto ne spomenuste i njih kad se vec pitate zasto se pojedinci ne javljaju povodom ove tragedije ?Kada se reklamiraju pune ih novine,kaad treba da pomognu nigde ih nema.Zato jos jedamput ,bravo Doncicu ljudino

Marin

pre 1 godinu

Svaka Vam je rec na mestu, zao mi je samo sto one nece dopreti do svih nas.

Marija

pre 1 godinu

Svaka cast za ovaj tekst! Sve ste rekli istinu od koje se bezi ne znam radi cega.Prisutno je samoljublje, sebicnost, drustvena autisticnost, nedostatak empatije za onoga do sebe, trka za materijalnim vrednostima a sve ono cemu su nas ucili nasi casni preci je nestalo.Narusen je integritet i autoritet porodice koja je osnovna celija drustva.Nestao je autoritet roditelja, nastavnika pa sve redom.Osvestimo se dok ne bude kasno.Ima jedna jevrejska poslovica: tvoje je samo ono sta das! I to je jedina istina! Volimo se ljudi, volimo i odgajajmo decu na pravi nacin i vratimo se nasim tradicionalnim vrednostima!Pre svega ne budimo sebicni!

sledeća vest

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija