• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.08.2024

16:28

Bakarec: SPS - Nelojalni koalicioni partner!

Masha Bandjur

Kolumne

Bakarec: SPS - Nelojalni koalicioni partner!

Podeli vest

Nebojša Bakarec, narodni poslanik i član predsedništva SNS poručio je za SPS da je nelojalni koalicioni partner.

Biti nečiji koalicioni partner ne znači izgubiti identitet. SPS je izrazito levičarska, socijalistička partija, naslednica Saveza komunista Srbije. Srpska napredna stranka je stranka desnog centra. Ne postoji opasnost da SNS ideološki proguta SPS. Takođe, SNS i pogotovo predsednik Vučić, su blagonakloni i popustljivi prema SPS-u, i uzimaju SPS u vladajuću koaliciju i onda kada SPS nije potreban za većinu, kao što je sada slučaj. Uz to, SNS je uvek lojalan koalicioni partner SPS-u.

Sa druge strane, SPS se ponaša potpuno drugačije, od početka, od 2012. godine. SPS je nelojalan koalicioni partner. Najviši  funkcioneri SPS često napadaju predsednika Vučića ili SNS (Tončev, Braunović, P. Marković, Ružić), dok lokalni funkcioneri javno skandiraju „Vučiću pederu“, učestvuju u napadu na Skupštinu Srbije, i sarađuju sa opozicijom na lokalu, a protiv SNS i predsednika Vučića. Najnovija histerija opozicije, navodno povodom litijuma, a u stvarnosti hibridni rat sa ciljem da se sruši predsednik Vučić, je na videlo isterala niz funkcionera SPS, koji prete Vučiću, i učestvuju u opozicionim protestima protiv litijuma.

Foto: printscreen

 

Desetine medija juče 3.8.2024. je izvestilo da je u toku specijalna hibridna operacija "Pad zida" u koju su uključene opozicija, Novi DSS, vrh SPS-a, kao i strane strukture. Cilj akcije je rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića! Izjava predsednika Vučića, juče u Loznici, da pojedini funkcioneri SPS učestvuju u protestima protiv eksploatacije litijuma iako je ta stranka deo vladajuće većine, pokazala se i više nego tačnom, a za to sada postoje i neoborivi dokazi. Prvo je za Vidovdan, poslanik SPS i koordinator SPS za Zlatiborski okrug, Igor Braunović, pretio Vučiću litijama zbog litijuma, i da će mu presuditi. Juče je u Malom Zvorniku, funkcioner SPS, Aleksandar Kojić, odbornik SPS-a, učestvovao na protestu protiv litijuma. Juče je na protestima protiv litijuma učestvovao i Blagoje Conić, funkcioner SPS iz Uba. Stotine drugih funkcionera i članova SPS učestvuje u tekućim protestima opozicije protiv litijuma. Članove SPS koordinira upravo Igor Braunović. Cilj SPS je podizanje svog koalicionog kapaciteta, prema opoziciji. Sve to je deo specijalne hibridne operacije "Pad zida" u koju je uključena i opozicija i SPS-a, kao i strane strukture. Cilj akcije je rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića! Kodni naziv operacije određen je u stranoj ambasadi. Svi oni imaju samo jedan cilj - da predsednik Vučić bude srušen. Krenuli su u poslednju akciju i rušenje predsednika Srbije.

Povodom litijuma i kompanije Rio Tinto, podsetiću da je SPS od 2004. godine podržavao iskopavanje litijuma i Rio Tinto, kao stranka koja je podržavala manjinsku vladu Koštunice, od 2004. do 2007. Od 2008. godine, SPS je vlast, do dana današnjeg. Od 2008. SPS je takođe podržavao Rio Tinto i iskopavanje litijuma, a SPS-ov ministar Škundrić je davao dozvole Rio Tintu. Od kada traje opoziciona hajka i lov na litijumske veštice (u stvarnosti rušenje Vučića i Srbije), SPS ćuti. Kao poslanik posmatram ponašanje SPS u Skupštini Srbije, pune 4 godine. Oni su potpuno neaktivni, prave se mrtvi, ne rade, retko se javljaju za reč, nikada ne napadaju opoziciju, nikada ne učestvuju u bitkama u parlamentu. Prave se Toše. Grade i čuvaju svoj koalicioni potencijal prema opoziciji.

Problem je u tome što je SPS koalicioni partner u vlasti SNS, već 12 godina. Nije korektno biti nelojalan koalicioni partner. Nije lepo biti licemer. Nije pošteno sedeti na dve stolice. Ako SPS želi da bude opozicija – neka to otvoreno kaže. To je bolje, nego zabadati noževe u leđa predsedniku Vučiću i SNS-u. Nije dovoljno da predsednik SPS, stalno gasi vatru, i govori jedno, a da funkcioneri SPS rade drugo. Znate, gospodo iz SPS, mi iz SNS nismo glupi. Tolerancija, popustljivost i blagonaklonost imaju kraja. Nažalost, SPS je svestan jedne činjenice, a to je da je Vučiću i SNS-u, država važnija od sopstvenog interesa. I tu činjenicu SPS zloupotrebljava. Ako SPS neće da ima potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova i ostala ministarska mesta – neka to hrabro kaže. Ako SPS ne želi da zauzima najplaćenije direktorske i druge funkcije u državi – neka to hrabro kaže. Ako želi da vlada, onda molim SPS, za minimum korektnosti i lojalnosti. To je tako lako!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Nebojša Bakarec: Đilas obećao ostavku 2014., pa slagao!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Đilas obećao ostavku 2014., pa slagao!

Predsednik Republike, Aleksandar Vučić izjavio je 1.8.2024. da je spreman da pomogne opoziciji da obezbedi dvotrećinsku većinu u Skupštini, tako što će poslanici SNS glasati za inicijativu opozicije da se ide u proceduru opoziva predsednika Republike koja mora da prođe referendumsku proceduru sa odgovorom da ili ne, ili za ili protiv, u zavisnosti od referendumskog pitanja. Kako opozicija ima oko 80 glasova poslanika, predsednik je rekao - neka skupe 70, i ponudio je opoziciji da im SNS doda do 100 glasova poslanika kako bi imali potrebne dve trećine za pokretanje referendumske inicijative. Opozicija je istog dana odbila ovu velikodušnu i fer ponudu. Zbog čega su odbili? Opozicija je odbila fer ponudu predsednika Vučića, zbog toga što su kukavice, nesposobni i nesložni. Drugog avgusta oglasio se bivši lider opozicije, predsednik stranke SSP, tajkun Dragan Đilas i rekao: „Aleksandar Vučić treba da podnese ostavku. Nikakav referendum nije moguć (...) Imajući u vidu količinu laži koje je u životu izgovorio Aleksandar Vučić“.

02.08.2024

17:36

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zašto Evropa ćuti?! Rusi u neverici, Amerika rešila da uništi EU! Moskva razobličila najnoviji suludi poziv Brisela, jasno je šta se krije iza svega!
NERAZUMNO

Zašto Evropa ćuti?! Rusi u neverici, Amerika rešila da uništi EU! Moskva razobličila najnoviji suludi poziv Brisela, jasno je šta se krije iza svega!

Preporuka EU Kijevu da zabrani tranzit ruske nafte odgovara interesima SAD, kojima je potrebna potpuna zavisnost Brisela od američkih energetskih resursa, prokomentarisala je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reči mađarskog šefa diplomatije Petera Sijarta da je zabrana tranzita koordinirana iz Brisela.

04.08.2024

14:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija