• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srpskaliga.rs

07.05.2020

10:14

SRPSKA LIGA: U srpski ustav i Statut AP Vojvodine uvesti pojam Boga i vere

Politika

SRPSKA LIGA: U srpski ustav i Statut AP Vojvodine uvesti pojam Boga i vere

Podeli vest

Po uzoru na bratsku Rusiju, čiji je predsednik Vladimir Vladimirovič Putin nedavno inicirao izmene Ustava Ruske Federacije i njegovu dopunu amandmanom, kojim se predlaže uvođenje u ruski ustav Boga i vere koji simbolišu istorijski kontinuitet razvoja države i čuvanja sećanja na pretke, Srbija takođe treba da napravi iste promene u Ustavu Srbije i Statutu AP Vojvodine kako bi se ispravila decenijska nepravda naneta, prvenstveno delovanjem komunističkog režima koji je ne samo u Srbiji već i u ostalim delovima bivše Jugoslavije progonio vernike i stvarao od njih ateiste koji su se pod prisilom odricali svoje religije, izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

 

- Izmene Statuta AP Vojvodine, u kome bi se po istom principu, kao i u Ustavu Srbije, uveo pojam Boga podržale bi i sve nacionalne zajednice koje žive u pokrajini, među kojima su svakako najbrojnije hrišćanske manjine poput Mađara i Slovaka – kaže Đurđev.

Kao što se i Rusi nisu odrekli svoje vere i u najtežim vremenima, posebno u periodu od 1932. do 1937. godine, kada se čak trećina njihovog gradskog i dve trećinog seoskog stanovništva izjašnjavala kao pravoslavici, bez obzira što je na teritoriji tadašnjeg SSSR-a zatvoreno 95 odsto crkava i uhapšeni skoro svi arhijereji, tako isto i Srbi, ali i ostali narodi na našim prostorima, uprkos svim istorijskim nedaćama i komunističkom progonu, održavali su, makar i u tajnosti, svoju vezu sa crkvom i Bogom, o čemu svedoče i rezulati posleratnog popisa stanovništva iz 1953. godine koji kažu da se 88 odsto ljudi tada izjašnjavalo kao vernici, dok je samo 12 odsto stanovništa bilo ateistički opredeljeno, ističe Đurđev.

- Ako zvanična himna države Srbije nosi naziv ''Bože pravde'', i u čijim rečima se pominje Bog i vera u Boga, zašto i sastavni deo Ustava i Statuta AP Vojvodine ne bi bilo verovanje u Boga, jer bez obzira što u našoj zemlji žive brojne nacionalne manjine i pripadnici drugih religija, to ne znači da se krše bilo čija građanska i verska prava, pošto i sve druge religije, baš kao i pravoslavlje, govore o ljubavi prema Bogu i verovanju u njega – zaključuje Đurđev, dodajući da će se na ovaj način simbolično izraziti jedinstvo srpskog naroda, vere i države, kao i povezanost sa svim ostalim narodima i nacionalnim manjinama koji žive u Srbiji, a koji takođe u svojim religijama propovedaju veru u Boga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija