• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.11.2021

10:59

Drago mi je zbog velikog interesovanja za Otvoreni Balkan, to pokazuje da je naša odluka o saradnji bila ispravna! Video

instagram/buducnostsrbijeav

Politika

Drago mi je zbog velikog interesovanja za Otvoreni Balkan, to pokazuje da je naša odluka o saradnji bila ispravna! Video

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na Instagramu pre konferencije da mu je drago da je veliko interesovanje za inicijativu Otvoreni Balkan i da to potvrđuje da je odluka o saradnji ispravna

 

- Drago mi je zbog ovolikog interesovanja i privrednika, ali i medija za inicijatvu Otvoreni Balkan. To potvrđuje da je naša odluka da sarađujemo u okviru ove inicijative bila ispravna - napisao je Vučić na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

 

 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se sastao sa premijerom Albanije Edijem Ramom i zamenikom premijera Severne Makedonije zaduženim za evropska pitanja Nikolom Dimitrovom u okviru inicijative Otvoreni Balkan, dok su se u 9.00 sati u Palati Srbija sastali sa predstavnicima kompanija iz tri države kao i sa predstavnicima Atlantskog saveta.
 

Otvoreni Balkan

Inicijativa Otvoreni Balkan je ekonomska zona koju su uspostavile tri regionalne zemlje - Albanija, Severna Makedonija i Srbija, a za cilj ima povećanje trgovine i saradnju, kao i poboljšanje međusobnih bilateralnih odnosa.

Vučić, Rama i makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana "Mali-Šengen", a koju su podržale Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

Takođe, tada je istakao i da u toj inicijativi nema ničega što je upereno protiv bilo koga.

Prvobitni naziv Mini Šengen inicijativi je promenjen u Otvoreni Balkan i to krajem jula, na sastanku u Skoplju, na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev.

Na tom sastanku je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a potpisana su i tri dokumenta – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milka

pre 2 godine

Ova odluka je sasvim ispravna, nadam se da se svi slazu sa tim!

Rankovic

pre 2 godine

Sto brze sprovesti primenu svih ugovorenih obaveza jer tu je finansijski dobitak za Srbiju.

Tamara

pre 2 godine

Narod potpuno podrzava ovaj projekat jer ovaj projekat nudi bolju buducnost.

Taca

pre 2 godine

Orvorenje za Otvoreni Balkan je stvarno veliko i to je jako pohvalno.

Tasa

pre 2 godine

Ovaj projekat nudi bolju buducnost nasem narodu.

Sale

pre 2 godine

Inicijativa pod nazivom "Orvoreni Balkan" je svakako jako uspesna i moze doneti fantasticne rezultate.

sasa

pre 2 godine

Projekat Otvoreni Balkan predstavlja izuzetno veliku šansu, odgovornost i obavezu da Srbija, Albanija i Severna Makedonija sami kreiraju bolju i drugačiju budućnost.Inicijativa ukoliko zaživi odkloniće političke prepreke i netrpeljivosti jer ćemo biti zauzeti saradnjom i napredkom.

sasa

pre 2 godine

Zahvaljujući inicijativi Otvoreni Balkan povećaće se trgovina i saradnja Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kao i poboljšati međusobni bilateralni odnosi.Nadam se da će prednosti Otvorenog Balkana pobediti sve političke prepreke kako bi ova inicijativa zaživela.

sasa

pre 2 godine

Ovo regionalno povezivanje koje postižemo je neophodno a od toga možemo imati samo koristi.Inicijativa za Otvoreni Balkan nije zamena za EU ali je veliki iskorak ka članstvu u toj zajednici.

sasa

pre 2 godine

Mi moramo ozbiljnije da radimo na našem putu ka EU a otvoreni Balkan je važan korak.Nije mi jasno što se ovoj inicijativi ne pridruže BiH i CG? Pa i njima bi to bilo od koristi. Jačali bi svoje privrede.

Ivan

pre 2 godine

Otvoreni Balkan je inicijativa koja ide u korist celog regiona.

Nenad

pre 2 godine

Inicijativa Otvoreni Balkan je za dobrobit svih naroda koji žive na Balkanu.

Andrija

pre 2 godine

Odlicna ideja i pravi put za Balkan je upravo ovo.

Nena

pre 2 godine

Svako je do sad uvideo da je ova odluka ispravna i da će svima mnogo toga doneti

Nada

pre 2 godine

Deo inicijative je i razmena studenata,medjusobno prizmate diplome i svakako povećanje stručnog kadra.Sve ovo nas čini bliže EU što i jeste naš program

Dragan

pre 2 godine

Danas su srušene sve predrasude i razlike koje su u prošlosti imale pogubne posledice za sve zemlje regiona. Inicijativa Otvoreni Balkan je dah novog života zapadnog balkana i prilika da budućnost kreiramo zajedno.

Nada

pre 2 godine

Realizacija inicijative Otvoreni Balkan pokazace da ce ova inicijativa dovesti do ekomoskog napretka zamalja ucesnica i poboljsanja zivotnog standarda ova tri naroda. Ostaje da se nadamo da ce se Inicijativi prikljuciti i druge zemlje Balkana.

Grada

pre 2 godine

I mene je iznenadilo ovoliko interesovanje, a to samo pokazuje da se stvari menjaju na bolje!

Milena

pre 2 godine

Interesovanje je veliko iz razloga jer je projekat fantastičan.

Vlada

pre 2 godine

Ispravno je sve što donosi uspeh državi, a to je upravo ovaj projekat!

Đurđa

pre 2 godine

Otvoreni Balkan je inicijativa koja će unaprediti i osnažiti odnose i saradnju između tri zemlje, a Srbija želi da otkloni sve prepreke da bi se ubrzao protok robe i usluga između ovih zemalja.

Ana

pre 2 godine

Otvoreni Balkan je velika inicijativa za sve. Jedino tako ne možemo da ugrozimo mir i stabilnost.

Gaga

pre 2 godine

Otvoreni Balkan je prilika da se unaprede odnosi izmedju ove tri zemlje.

Ana

pre 2 godine

Sto se vise zemlje ukljuce veca sansa za svaki vid saradnje.

Jelena

pre 2 godine

Predsednik Vucic pre svega stavlja interese gradjana Srbije, to je ovim i pokazao, i stavio sukobe po strani

Pa

pre 2 godine

Izuzetno cenim zalaganja naseg predsednika i inicijativu da se ovaj region otvori za svaku vrstu pozitivne saradnje. Jako je bitno da ovaj region krene u neke bove puteve, pozitivne za sve narodebsa ovih prostora. Samo tako možemo napredovati svi zajedno.

Tina

pre 2 godine

Veliko interesovanje privrednika i medija za Otvoreni Balkan samo pokazuje koliko je ovo vazna inicijativa.

Zora

pre 2 godine

Bolji uslovi za zivot gradjana i za razvoj nasih zemelja na Balkanu je u nasem interesu. Treba razvijati ovu inicijativu i da sto vise zazivi, da se razvija na osnovu potreba nasih zemalja.

Dragan

pre 2 godine

Ova regionalna inicijativa je veoma važna za građane celor regiona.

Gagi

pre 2 godine

Sa ekonomskog aspekta treba podržati ovu inicijativu.

Dragan

pre 2 godine

Nadamo se da će Otvoreni Balkan zbližiti zemlje u regionu.

aca

pre 2 godine

Saradnja i prijateljstvo je nejprece i zato je Otvoreni Balkan dobra prilika za jacanje istog

dragomir

pre 2 godine

Kada je u pitanju saradnja i prijateljstvo Srbija je prva koja ce ponuduti ruku svima, jer to je ono sto ce jacati odnose

Bora

pre 2 godine

Gradjani podrzavaju otvoreni balkan i sve ce to biti dobro za sve nas!

milan

pre 2 godine

Otvoreni Blakan ce doneti mnogo toga dobrog, saradnju, prijateljstvo i nove prilike za saradnju

Nataša

pre 2 godine

Ova inicijativa vodi samo ka boljoj i svetlijoj budućnosti svih nas.

Ovo nije priča o političarima, već o građanima, o fantastičnoj ideji koja mora da pobedi da bismo išli napred!
Politika

Ovo nije priča o političarima, već o građanima, o fantastičnoj ideji koja mora da pobedi da bismo išli napred!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se sastao sa premijerom Albanije Edijem Ramom i zamenikom premijera Severne Makedonije zaduženim za evropska pitanja Nikolom Dimitrovom u okviru inicijative Otvoreni Balkan, nakon čega su se u Palati Srbija sastali sa predstavnicima kompanija iz tri države, sa predstavnicima Atlantskog saveta, a potom je odžan i sastanak trojice zvaničnika

04.11.2021

11:51

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija