• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.01.2022

21:39

PRONAĐENO REŠENJE! Evo kako će sutra glasati Srbi sa KiM!

TANJUG/ Sava Radovanović

Politika

PRONAĐENO REŠENJE! Evo kako će sutra glasati Srbi sa KiM!

Podeli vest

Repubička izborna komisija (RIK) donela je večeras odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budućni da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju

Obrazlažući predlog odluke, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je obaveza da se svim glasačima, pa i onima sa Kosova i Metohije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo, posebno imajući u vidu da je referendum jedno od prava koje se ostvaruje neposrednim učešćem građana.

Zato je predloženo da se, nakon što privremene institucije samouprave u Prištini nisu dozovlile održavanje referenduma, odnosno prikupljanje listića na KiM, glasanje, umesto na Kosovu i Metohiji, vrši u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

- Glasanje bi se vršilo na 45 biračkih mesta, u ta četiri grada, tako što će broj birača na već postojećim biračkim mestima biti uvećan za broj birača koji je ušao u onaj ukupan broj koji smo već utvrdili na sednici pre dva dana. Nakon usvajanja odluke, sve bi bilo objavljeno sa brojem birača na ovim mestima u Službenom glasniku. Tako bismo pružili šansu biračima sa KiM da iskoriste svoje pravo - rekao je Dimitrijević.

Pojasnio je i da se glasovi birača sa KiM neće odvojeno utvrđivati, već da će postojati jedna glasačka kutija, izvodi iz biračkih spiskova biće spojeni, a glasovi na biračkim mestima u ta četiri grada utvrđivani zbirno.

Dimitrijević je, otvarajući sednicu, posebno pozdravio kolegu, člana RIK-a Marka Jankovića, koji je sinoć priveden na administrativnom prelazu Merdare, dok je dopremao referendumski material.

Dodao je da je Janković sinoć pokušao da, u skladu sa dosadašnjom praksom, na proteklim izborima, preda materijal predstavnicima OEBS-a na administrativnim prelazima, nakon čega bi oni nastavili sa daljom procedurom.

Umesto toga, naš koordinator, zajedno sa vozačima i predstavnicima Pošte bio je zadržan i pušten tek u ranim jutarnjim časovima, dodao je Dimitrijević.

On je podsetio i da se biračka mesta sutra ujutru otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 sati.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

GRAĐANI, ALJBIN KURTI JE ZA OPCIJU "NE" NA REFERENDUMU, A TO VAM DOVOLJNO GOVORI KAKO DA GLASATE! Brnabić otkrila šta se krije iza zabrane Prištine!
Politika

GRAĐANI, ALJBIN KURTI JE ZA OPCIJU "NE" NA REFERENDUMU, A TO VAM DOVOLJNO GOVORI KAKO DA GLASATE! Brnabić otkrila šta se krije iza zabrane Prištine!

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostujući u Dnevniku na Javnom servisu komentarisala je usvajanje rezolucije u Skupštini u Prištini kojom se brani održavanje referenduma na KiM. Brnabić je istakla da je sve to ideja Aljbina Kurtija koji je svestan da, kada bi dozvolio održavanje glasanja, da bi većina zaokružila "Da"

15.01.2022

19:55

sledeća vest

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija