• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ D. Kljajic

01.04.2022

08:11

UKINUTI IZBORNU ĆUTNJU! Baš je glupa i ničemu ne služi! STRUČNJACI APELUJU DA SE PROMENI BESMISLENO PREDIZBORNO PRAVILO

Politika

UKINUTI IZBORNU ĆUTNJU! Baš je glupa i ničemu ne služi! STRUČNJACI APELUJU DA SE PROMENI BESMISLENO PREDIZBORNO PRAVILO

Podeli vest

Zabrana stranačkog oglašavanja dva dana pre izbora gubi svaki smisao u vreme široko rasprostranjenih društvenih mreža i interneta

Izbornu tišinu trebalo bi potpuno ukinuti jer ona nema baš nikakvog smisla, apeluju stručnjaci!
Prema važećem zakonu u Srbiji, 48 sati pre otvaranja birališta zabranjuje se 'izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova, a strogo je zabranjeno i objavljivanje procene rezultata'.

Ova zabrana važi od četvrtka u ponoć, pa sve do nedelje u 20 časova, kada se zatvaraju biračka mesta.

Definitivno nepotrebno

Treba ukinuti izbornu tišinu, jer ona uveliko već ne važi na internetu
Dejan Vuk Stanković, analitičar

Sagovornici Informera ističu da ova i ovakva 'izborna tišina' gubi svaki smisao u vreme široko rasprostranjenih društvenih mreža i interneta.

Borba do kraja

Interesantno je da velika većina evropskih zemalja uopšte nema izbornu tišinu, dok je ona u SAD čak proglašena neustavnom! Kada je reč o našem regionu, Rumunija i Crna Gora imaju ista pravila o izbornoj tišini kao Srbija, dok je ona u drugim zemljama kraća (vidite okvire).


Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je izborna tišina 'zastareo politički običaj' koji u sadašnjem vremenu nema mnogo smisla.

Izborna tišina u regionu

* Rumunija i Crna Gora: dva dana pred izbore
* BiH, Bugarska, Hrvatska, Albanija: dan pred izbore
* Mađarska, Severna Makedonija: u danu za glasanje

U kojim zemljama nema ćutnje

* SAD
* Nemačka
* Belgija
* Danska
* Finska
* Holandija
* Island
* Kipar
* Norveška
* Portugal
* Švajcarska
* Velika Britanija


- Taj institut izborne ćutnje treba ukinuti, jer više nema nikakvog smisla u uslovima političke kampanje na internetu. S druge strane, demokratija je borba i političke stranke treba da se bore do poslednjeg trenutka za naklonost i podršku građana. Moramo, takođe, znati da izborne ćutnje uopšte nema u dve uzorne svetske demokratije, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Pa ako oni mogu bez ćutnje, a lideri su navodno liberalno-demokratskog sveta, sigurno možemo i mi... - objašnjava Stanković.


Sa njim je saglasan i politički analitičar Branko Radun, koji ističe da izborna tišina zaista nema smisla.


- Neke zemlje imaju ovaj izborni 'medijski embargo', dok ga druge nemaju. Lično mislim da tišina pred izbore odavno nema smisla i treba je potpuno ukinuti, predlažem to već godinama. Ona je i dalje na snazi samo po nekoj tradiciji, a izgubila je svaki smisao... Društvene mreže, pre svega Fejsbuk, najjači su mediji u Srbiji, a tamo kampanja ide neprekidno, tamo nema nikakve tišine. Jedino se još klasični mediji, novine i televizije, pridržavaju pravila izborne tišine... - naglašava Radun.

Moj ugao

'FAKTOR PLUS' PREDRAG LACMANOVIĆ: 

"Izborna tišina ima polovičnog smisla. Za stariju populaciju i one koji nisu aktivni na društvenim mrežama svakako ima koristi. Međutim, bez obzira na razna kršenja koja očekujemo, bitnih uticaja na ishod izbora neće biti."

Treba je skratiti

Direktor CESID-a Bojan Klačar, na drugoj strani, ipak smatra da izborna tišina ima svoju svrhu, mada bi bila delotvornija da traje 24 sata, a ne dva dana.


- Danas izborna ćutnja ima drugačiji smisao nego u nekadašnjoj eri štampe i televizije. Tada se mogla u potpunosti kontrolisati i imala je rezona, jer su birači zaista bili ostavljeni da na miru promisle i donesu odluku kako će da glasaju, a danas je to nemoguće u uslovima društvenih mreža i sveprisutnog interneta. Takođe, ova tišina u Srbiji traje predugo i mislim da bi trebalo razmisliti da se ona skrati samo na izborni dan, koji je obično u nedelju i, eventualno, na subotu. Tada bi trebalo i uvesti efektivniju kontrolu i ozbiljne zakonske sankcije za njeno kršenje - zaključuje Klačar.
 

Čekajte, bre!

MARKETINŠKI STRUČNJAK NEBOJŠA KRSTIĆ:
"Treba da postoji izborna tišina kako bi se učesnici izbora odmorili, kao i da bi mejnstrim mediji prestali sa lobiranjem."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija