• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

23.05.2022

07:00

RAZGOVOR VUČIĆA I PUTINA OD KOGA SE MNOGO OČEKUJE! Srbija dobija najnižu cenu ruskog gasa?!

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Politika

RAZGOVOR VUČIĆA I PUTINA OD KOGA SE MNOGO OČEKUJE! Srbija dobija najnižu cenu ruskog gasa?!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće ove nedelje sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o novom ugovoru. Vučić sa Orbanom dogovorio korišćenje skladišta u Mađarskoj. Plan je da zimu dočekamo sa rezervama za tri meseca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće ove nedelje sa ruskim liderom Vladimirom Vladimirovičem Putinom o novom gasnom ugovoru, a stručnjaci očekuju da će naša država dobiti najnižu moguću cenu gasa.

Mihajlovićeva u Rumuniji o energetskoj bezbednosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović učestvovaće danas u Bukureštu na okruglom stolu o energetskoj bezbednosti i konfliktu u Ukrajini, koji organizuje Partnerstvo za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju.

Okrugli sto okupiće predstavnike javnog i privatnog sektora koji će razmatrati vidove saradnje sa ciljem unapređenja energetske bezbednosti, izgradnje infrastrukture i određivanja lanaca snabdevanja energijom i energentima.

Aktuelni desetogodišnji gasni aranžman sa Rusijom ističe 31. maja, a načelni pregovori Beograda i Moskve već su započeli. Naša država je do sada za 1.000 kubnih metara gasa plaćala 270 dolara i to je povlašćena cena koju su Vučić i Putin dogovorili u decembru prošle godine i koja važi do kraja meseca. Stručnjaci procenjuju da je mala verovatnoća da ista tarifa ostane na snazi jer je u međuvremenu došlo do dramatičnog skoka cene gasa na svetskim berzama, ali su uvereni da će Srbija dobiti najbolje moguće uslove.

Predsednik Vučić je, kako je u subotu zvanično potvrđeno, sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom već dogovorio korišćenje podzemnih skladišta u toj zemlji, a plan je da naša država narednu zimu dočeka sa rezervama gasa dovoljnim za puna tri meseca (vidite tekst u okviru).

Sreda ili četvrtak

Srpski lider najavio je da će sa ruskim kolegom Vladimirom Vladimirovičem Putinom razgovarati o gasu najverovatnije u sredu ili četvrtak.

Ne dobijaju više gas

* Finska
* Poljska
* Bugarska

- Očekujem dobar razgovor. Postoje tri stvari koje su najvažnije kad je reč o gasnom aranžmanu. Za nas su najvažnije količine gasa. Pod dva je cena, a pod tri je sigurnost snabdevanja, sa čime do sada nismo imali problema. Prva dva aspekta su ključna i od njih nam mnogo toga zavisi - rekao je Vučić.

Komentarišući ove navode, stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže da u aktuelnim okolnostima ne treba očekivati postizanje višegodišnjeg gasnog aranžmana.

- Sasvim je izvesno da ćemo gas ubuduće skuplje plaćati, jer se cena na tržištu više ne formira samo na osnovu energetske formule, već na nju utiču političke odluke zapadnih lidera koje nisu racionalne. Prošle godine je 1.000 kubnih metara gasa prosečno koštalo 400 dolara, a trenutno na berzama ona iznosi oko 1.150 dolara. Gas dostiže istorijski najvišu cenu, a pritom, sada se koristi samo za industriju, jer je grejna sezona završena. Kada krene zima i počne ona najveća, udarna potrošnja, procene svetskih stručnjaka su da će cena biti 3.500 dolara! - upozorava Zdravković.

Gas plaćaju u rubljama

* Nemačka
* Italija
* Francuska
* Austrija
* Mađarska
* Slovačka
* S. Makedonija

Prema njegovim rečima, postoji više okolnosti koje utiču na cenu 'plavog energenta'.

- Na cenu utiče i to što se gas više ne doprema u EU gasovodom 'Jamal', preko Poljske u Nemačku. Evropljani su, takođe, odlučili da iz političkih razloga ne sertifikuju 'Severni tok 2', pa se skladišta širom EU zato sada ne pune. Deo njih je i u ruskom vlasništvu, a to znači da kad dođe sezona grejanja, neće biti rezervi. Tada će gas poskupeti i zbog tehničkih razloga, jer će Evropi biti potrebno više gasa i za proizvodnju struje, pošto je Nemačka ugasila nuklearke i postala uvoznik struje... Sve su to, dakle, okolnosti koje će dodatno poskupljivati gas na berzama. Konačno, jedini sigurni pravci snabdevanja Evrope gasom su 'Severni tok 1' i 'Turski tok', odnosno njegov krak preko Bugarske i Srbije - objašnjava Zdravković.

Životno pitanje

Na drugoj strani, diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da Srbija ne dovodi u pitanje nivo prijateljskih odnosa sa Rusijom.

- To će se, naravno, ceniti u razgovorima predsednika Srbije i Rusije u vezi sa gasom i ruska strana će sve to imati u vidu. Srbija nastupa iskreno, direktno, pitanje gasa je za nas životno pitanje. Bez obzira na to šta ko misli i bez obzira na pritiske vezane za sankcije, naš glavni motiv u državnom ponašanju jeste nacionalni interes, a gas je jedan od ključnih interesa, uz Kosovu i Metohiju. Srbija, zbog svega toga, može da očekuje najpovoljniju moguću cenu i uredno snabdevanje gasom iz Rusije - uveren je Milivojević.

Vučić: U Mađarskoj ćemo čuvati 500 miliona kubika, hvala Orbanu

Predsednik Vučić izjavio da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovorio da Srbija može da uskladišti 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj.

- Time bismo osigurali snabdevanje za najteža tri meseca, čak i da neko potpuno iseče sve linije snabdevanja. Neće biti lako na zimu, jer ludilu i histeriji u svetu nema kraja. Srbija u svojim skladištima u Banatskom Dvoru ima 162 miliona, a u ruskom delu još 123 miliona kubnih metara gasa. Na dnevnom nivou iz tih skladišta može se povući pet miliona kubnih metara, što je nedovoljno jer tokom zimskih meseci trošimo 15 miliona kubnih metara. Zato je važno da imamo drugo mesto gde možemo da uskladištimo gas - kazao je Vučić, dodajući da Srbija i Mađarska nemaju razloga da brinu za hranu, ali da moraju pažljivo i odgovorno da se odnose i prema tom pitanju.

Mađarski premijer Viktor Orban, na drugoj strani, rekao je da su Srbija i Mađarska 'jake poljoprivredne zemlje' i da imaju rezerve hrane za sebe i za Evropu.

- Možemo da računamo jedni na druge, tako da smo bezbedni bilo da se radi o gasu ili o prehrambenim proizvodima. Predsednik Vučić me je uverio da, ako imamo ikakvih problema u Mađarskoj, možemo da računamo na Srbiju. Ja sam se obavezao da Srbija može da računa na Mađarsku. Sledi nam veoma teška zima, teža nego što mnogi misle. Ratni konflikt u Ukrajini sve je doveo u tešku situaciju. Srbiji je teško jer nije članica EU, a Mađarskoj je teško jer jeste članica EU. Teško je biti pametan u takvoj situaciji - kazao je Orban.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Neca

pre 2 godine

Razgovor ce biti od velike koristi za nasu zemlju!

Majda

pre 2 godine

Svi smo u iščekivanju što povoljnijih uslova za dobijanje gasa, a takođe i razumne cene istog. Verujemo našm presedniku da će uraditi sve, da našoj zemlji obezbedi što bolju cenu gasa.

Milan

pre 2 godine

Zaista se nadamo obnavljanju ugovora i najnizoj ceni gasa za nasu zemlju.

Mirjana

pre 2 godine

Zaista se nadamo da ce predsednik Putin imati razumevanja za nas .

Todor

pre 2 godine

Srbija je uspela da obezbedi sebi najpovoljnije uslove za nabavku ruskih energenata u ovoj kriznoj situaciji, jer je vodila mudru i racionalnu politiku.

Dejan

pre 2 godine

Narod Srbije se nada da će se ovaj ugovor obnoviti!

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija