• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.11.2022

12:01

Premijerka Brnabić na predstavljanju Bele knjige u Palati Srbija

printscreen

Politika

Premijerka Brnabić na predstavljanju Bele knjige u Palati Srbija

Podeli vest

Savet stranih investitora (FIC) danas predstavlja u Palati Srbija ovogodišnje izdanje Bele knjige sa preporukama za unapređenje poslovne klime u Srbiji, a predstavljanju Bele knjige prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić

Kako je saospstio FIC, svoje prisustvo na predstavljanju "Bele knjige 2022" potvrdili su najviši predstavnici Vlade Srbije i Saveta stranih investitora.

- Spremili smo dokument koji jasno predstavlja poziciju Srbije, jer smo od početka rata imali mnoga pitanja o investicijama u Srbiji, reputacioni rizik je sada mnogo manji i ne predstavlja prepreku u privlačenju stranih investitora - rekla je Brnabić. 

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je nađen kupac za Fabriku stakla u Paraćinu i da će ona ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sledeće sedmice posetiti Paraćin.

- Doveli smo investitora koji je kupio tu fabriku, što nam je veoma važno jer smo u prethodnom periodu svo staklo morali da uvozimo - rekla je premijerka.

Dodala je da je juče završena i neophodna procedura vezana za ovu kupovinu u Agenciji za privredne registre.

Odgovarajući na pitanje o reputacionom riziku Srbije za koji je na predstavljanju Bele knjige urednik ovogodišnjeg izdanja ove publikacije ekonomista Miroljub Labus rekao da se povećao od početka rata u Ukrajini, Brnabić je rekla da se Srbija ovim rizikom ozbiljno bavila.

- Mi smo nakon 24. februara imali mnogo pitanja i zahteva da pojasnimo poziciju Srbije i ti zahtevi su bili od strane i investitora koji su već ovde i onih koji su tek nameravali da dođu. Spremili smo dokument koji objašnjava poziciju Srbije i slali ga svima koji su bili zainteresovani. Dokument je imao dovoljno argumenata što pokazuje i činjenica da nije bilo odustajanja od investicija - rekla je Brnabić.

Istakla je da je Srbija ove godine imala više stranih investicija nego lane i da je sada naša pozicija mnogo jasnija, a reputacioni rizik manji nego što je bio u februaru, martu ili aprilu.

Čak se, kako je navela, okrenuo u drugom smeru jer su oni koji posluju u Srbiji lišeni rizika od vanrednih povećanja cena energenata i mogu da računaju na stabilnost u našoj zemlji.

Da odustajanja od investiranja nije bilo potvrdio je i izvršni direktor Saveta stranih Investitora Aleksandar Ljubić.

- Nijedan investitor ne razmišlja da ide iz Srbije. Srbija je i dalje sjajno mesto za investiranje - rekao je on.

Upitana koje su teme i predlozi iz Bele knjige Saveta stranih investitora prioriteti za Vladu Srbije premijerka Brnabić je istakla da je ocena Saveta u krajnjoj liniji pozitivna po Srbiju ali da se uvek može i više i brže.

- Meni je zapalo za oko i o tome smo pričali u međusobnoim razgovoru predstavnika Vlade i Saveta da je veliki deo preporuka u knjizi u saglasju sa onim što mi mislimo da bi trebalo da uradimo. Imamo istu viziju toga gde treba da idemo - navela je ona.

Savet stranih investitora danas je predstavio "Belu knjigu 2022" koja predstvalja analizu stanja sa preporukama u oblastima poreza, radno-pravnih propisa, digitalizacije i elektronskog psolovanja, nekretnina i izgradnje, borbe protiv nedozvoljene trgovine i inspekciji, stečaja i deviznog poslovanja, farmaceutske industrije i turizma i ugostiteljstva.

Osim predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić na predstavljanju su bili i ministri Tomislav Momirović, Goran Vesić, Dubravka Ðedović, Marko Blagojević, Mihailo Jovanović, Nikola Selaković, Rade Basta, Jelena Tanasković, Husein Memić.

Foto: Prinscreen

Savet stranih investitora svake godine, počevši od 2003, objavljuje Belu knjigu, publikaciju koja predstavlja sveobuhvatnu sliku poslovne klime u Srbiji.

U toj publikaciji privatnog sektora date su sveobuhvatne preporuke za unapredenje poslovne klime u Srbiji, postavljeni su prioriteti u ekonomskoj politici i izneti konkretni predlozi za poboljšanje uslova poslovanja.

Kako je saospstio FIC, svoje prisustvo na predstavljanju "Bele knjige 2022" potvrdili su najviši predstavnici Vlade Srbije i Saveta stranih investitora.

U okviru predstavljanja "Bele knjige 2022", nakon uvodnih obraćanja, biće održana i debata između najviših zvaničnika države i predstavnika Saveta stranih investitora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija