• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.10.2023

16:08

Hitan apel dr Eleka - Bolnici u Mitrovici preti humanitarna katastrofa!

Informer/KoSSev/printscreen

Politika

Hitan apel dr Eleka - Bolnici u Mitrovici preti humanitarna katastrofa!

Podeli vest

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je danas da „vlasti“ u Prištini otežavaju i onemogućavaju snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom, fiziološkim rastvorima i kiseonikom, i naglasio da je poslednja isporuka medikamenata bila 2021. godine

- Poslednja isporuka lekova bila je 2021. godine kada smo, zahvaljujući Vladi Srbije, Ministarstvu i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, odnosno Kancelariji za KiM, uspeli da dovezemo velike količine. Zalihe još traju, ali one su toliko minimalne da pojedinih sredstava već nema - rekao je Elek za Tanjug.

Naglasio je da preti humanitarna katastrofa.

Pored nedostatka lekova i sanitetskog materijala, Elek kaže da se ograničavaju dozvole za uvoz kiseonika, odnosno da firma koja snabdeva kiseonik mora za isporuke da traži dozvolu „vlasti“ u Prištini na tri do šest meseci.

- Pored ovoga, do današnjeg dana, bilo je više od 210 zaustavljanja sanitetskih vozila kada izađu iz kruga KBC, bez obzira da li pružaju hitnu pomoć ili se pacijenti transportuju u centralnu Srbiju - izjavio je direktor KBC.

Dodao je da, po podacima iz Zavoda za javno zdravlje, ponestaju i vakcine za najmlađe pacijente.

Elek napominje da stanovnike KiM ništa toliko ne uznemirava koliko dalji nastavak terora koji je kulminirao upadom specijalnih jedinica sa dugim cevima u KBC Kosovska Mitrovica, bez, kako kaže, bilo kakvog razloga i potrebe.

Tada su razbijena vrata na kotlarnici, oduzet je video nadzor na ulazu u KBC, i sve je to opravdano jednim obrascem koji smo dobili na albanskom jeziku, u kom piše da ništa apsolutno nije pronađeno. Sve se to radi u periodu kada radnici dolaze na posao, kada naši đaci idu na praksu, i sve to posmatraju naši najteži pacijenti - objasnio je.

Smatra da se kroz izjave pojedinih parlamentaraca sa Zapada, pokušavaju uvesti u nečasne radnje svi zdravstveni radnici na teritoriji KiM koji rade u srpskim bolnicama.

- Fiziološki rastvori ponestaju, određen broj pacijenata kupuje fiziološki rastvore koje kasnije naš republički fond njima refundira, ali pitamo se šta će se desiti ako počne tako da nestaje i kiseonik, ako počnu tako da nestaju i citostatici jer su i oni pri kraju, i šta će se desiti ukoliko naša deca ne budu redovno vakcinisana. U tom smislu pričamo o humanitarnoj katastrofi - rekao je Elek, i naglasio da ako situacije eskalira, KBC će morati da prestane sa radom.

Elek napominje da se svim ovim krši Briselski sporazum koji podrazumeva kontinuirano snabdevanje lekovima, sanitetskim materijalom i fiziološkim rastvorima.

- Ovde se vodi jedan perfidni rat. Uništavanjem KBC vi nemate pravo da se lečite, a onda nemate pravo na život, a poveljom UN to pravo je zagarantovano još davne 1948. godine. Sa žaljenjem moram da konstatujem da je ova bolnica, u vreme nemačke okupacije, u prošlom veku normalno funkcionisala. Sada se u 21. veku dovodimo u situaciju da moramo da pričamo o humanitarnoj katastrofi - rekao je Elek.

Kada je reč o slobodi kretanja, naglasio je da su kosovsko-mitrovačke tablice najnepoželjnije tablice na teritoriji Kosovu i da KBC sada funkcioniše i sa manjem brojem automobila upravo zbog zabrane kretanja, zbog čega je onemogućeno da se dođe do svakog pacijenta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija