• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.07.2024

11:11

Vesić: U rekonstrukciju niškog aerodroma uloženo skoro 33 miliona evra

informer.rs

Politika

Vesić: U rekonstrukciju niškog aerodroma uloženo skoro 33 miliona evra

Podeli vest

U rekonstrukciju aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu, gde je otvorena nova zgrada terminala, do sada je uloženo skoro 33 miliona evra, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je, gostujući na televiziji Pink, rekao da su jutros, prvim letom za Atinu, putnici počeli da koriste novi terminal na niškom aerodromu.

Naveo je da je Vlada Srbije u izgradnju novog terminal uložila nešto više od 11 miliona evra, pet miliona u opremanje i oko 17 miliona u kompletno infrastrukturno parterno uređenje odnosno izgradnju kanalizacije, vodovoda, premeštanje toplovoda, izgradnju novih parking mesta kojih sada za automobile ima ukupno 530.

Vesić je istakao da je rekonstrukcijom obezbeđeno da niški aerodrom ima kapacitet za 1,5 miliona putnika i dodao da će se sa obnovom tog aerodroma nastaviti.

Naveo je da će broj mesta za sletanje aviona biti povećan na devet, rekonstruisana poletno-sletna staza, da će stara zgrada aerdoroma biti srušena i urađena nova u nastavku postojeće, kao i da će biti napravljen novi kontrolni toranj.

- To može da se završi u naredne dve do tri godine, u zavisnosti od novca koji imamo, a vrednost svih tih radova biće između 60 i 80 miliona evra - rekao je Vesić i dodao da je 60 miliona evra predviđeno planom "Skok u budućnost - Srbija 2027".

Time, istakao je ministar, država pokazuje koliko joj je važan niški aerodorm kao drugi aerodrom po veličini u našoj zemlji, posle beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Podsetio je da su, kada je država preuzimala niški aerodrom, postojali "žestoki" napadi od pojedinih opozicionih političara iz Niša kako će država uništiti aerodrom "Konstantin Veliki".

Naveo je da je prošle godine sa tog aerodroma poletelo oko 448.000 putnika, a 2012. godine nešto malo više od 27.000 putnika.

- Nastavićemo sa povećanjem broja putnika tako što ćemo, kako je juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, krenuti u pregovore sa niskobudžetnim kompanijama kojima ćemo davati određene subvencije da koriste aerodrom ‘Konstantin Veliki’ čime bismo rasteretili beogradski aerodrom, doveli više putnika na niški aerodrom i omogućili da on bude u funkciji EXPO-a jer očekujemo 3,5 miliona novih turista koji će 2027. godine u našu zemlju doći samo zbog te međunarodne izložbe - rekao je Vesić.

Naveo je da je drugi pravac razvoja aerodroma "Konstantin Veliki" kargo saobraćaj koji direktno zavisi od broja fabrika, te podsetio da je predsednik Vučić juče položio kamen temeljac za fabriku "Ariston", što je deseta fabrika u Nišu od kada je on predsednik.

- Ako nemate fabrike, nemate ni kargo saobraćaj jer šta će drugo te fabrike da transportuju preko aerodroma ako nemate proizvod - rekao je Vesić.

Podsetio je da "Er Srbija" trenutno ima pet redovnih letova iz Niša, koje subvencioniše Vlada Srbije, a reč je o letovima za Frankfurt, Keln, Beograd, Ljubljanu i Istanbul, kao i dve sezonske linije, za Tivat i Atinu.

- Mi smo prošle godine potpisali ugovor sa "Er Srbijom" na četiri godine kako bi putnici iz Niša znali da će naredne četiri godine sigurno tih sedam linija biti održavano. Ukoliko bude bilo potrebe ‘Er Srbija’ će povećavati broj linija, ali kao što sam rekao, važno je da uključimo više niskobudžetnih kompanija koje će koristiti aerodrom u Nišu i da razvijamo kargo terminal jer je upravo kargo terminal u Nišu velika šansa za razvoj aerodroma - rekao je Vesić.

Podsetio je da su, osim rekonstrukcije niškog aerodroma, nedavno počeli radovi na izgradnji železničke obilaznice oko Niša čija je vrednost 153 miliona evra, ali da će zajedno sa signalizacijom i svime što treba da se uradi, koštati do 170 miliona evra.

- Kad pogledate samo te dve investicije, Vlada Srbije je u Niš uložila više od 200 miliona evra, a ako tome dodate Klinički centar u Nišu koji je urađen i brzu prugu od Beograda do Niša koja će početi da se gradi već ove godine, a čija je vrednost dve milijarde i 750 miliona evra, onda vidite koliko vlada ulaže u Niš - rekao je Vesić.

Ministar je istakao da je skoro 22.000 ljudi više zaposleno u Nišu od kada je Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik vlade, pa premijer, pa predsednik Republike, u odnosu na period pre 2012. godine.

- Iz toga možete da zaključite koliko se ulaže u Niš. Nastavićemo da ulažemo jer je za nas Niš važan kao i svaki drugi grad u Srbiji. Važno je da Srbija ekonomski bude stabilna jer kada je ekonomski stabilna onda ima novac da radi velike infrastrukturne projekte, a svakome je jasno da Grad Niš ne bi mogao nikada iz svog budžeta da uradi sve ove investicije o kojima sam govorio - zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija