• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

25.09.2022

11:22

ISHRANA KRALJA ČARLSA! Na ovaj način čuva svoje zdravlje u 74. godini, a jedna stvar je KLJUČNA!

AP/Tanjug

Zanimljivosti

ISHRANA KRALJA ČARLSA! Na ovaj način čuva svoje zdravlje u 74. godini, a jedna stvar je KLJUČNA!

Podeli vest

Kralj Čarls, poput njegove pokojne majke, ima specifična pravila kada se radi o ishrani, a unos isključivo sezonskih namirnica je jedno od njih

O navikama kralja Čarlsa III, kruže razne priče, poput onih da putuje sa sopstvenom toaletnom daskom, do toga da voli da mu savršeno jaje. Jedno je sigurno, sadašnji kralj Engleske je veoma poseban u vezi sa određenim stvarima, naročito oko svoje hrane.

Bivši kuvar kraljice Elizabete Druge, koja je preminula 8. septembra ove godine, i kraljevske porodice, Daren Mekgrejdi, rekao je da je kralj Čarls definitivno gurman, koji mora da zna odakle hrana dolazi.

- On se bavio organskom poljoprivredom pre 30 godin, pre nego što je čak i izmišljena - rekao je Mekgrejdi.

Kralj Čarls je, kao i njegova majka, veoma poseban u pogledu svojih navika u ishrani. Dok smo se u prethodnom članku dotakli svakodnevne rutine kraljice Elizabete (podsetite se na linku OVDE), princ Filip je takođe bio veoma usmeren na brigu o sebi, pa je doživeo 99 godina. Može se reći da kralj Čarls ima prilično dobre gene i naučio je kako da se brine o sebi i o tome šta jede. On, međutim, ima neke interesantne navike, koje njegovi roditelji nisu imali, kada je u pitanju hrana 

Sve mora biti u sezoni i organski

Pre nego što pričamo o tome šta bi kralj Čarls mogao da jede svakodnevno, važno je napomenuti da je njegov ključni pogled na hranu da bi ona trebalo da bude sezonska i organska.

- U sezoni špargli, mogao bih da ih poslužim tri ili četiri puta nedeljno. Ne biste se usudili da poslužite špargle ili jagode u decembru - ističe kuvar.

Porodica je uzgajala namirnice i sopstvene životinje na svojim brojnim imanjima, a kraljica i Čarls su takođe čuvali pčele (koje su morale biti posebno obaveštene o njenoj smrti). 

Kralj Čarls izbegava meso dva dana u nedelji i mlečne proizvode jedan dan u nedelji.

- Kada biste više to radili, smanjili biste veliki pritisak - navodno je rekao kralj.

Foto: Reuters

kralj Čarls

Doručak je bogat vlaknima

Iako bi se, naravno, mnogo toga moglo promeniti sada kada je Čarls kralj, dok je bio princ njegov dan je počinjao veoma zdravim doručkom. Anegdote o tome šta je uključivalo se menjaju, ali obično je to bilo sveže voće, musli ili neka vrsta celog zrna, pomešana sa semenkama, natopljenim voćnim sokom ili čajem. Mekgrejdi u ističe da je voleo šljive iz bašte, koje su lagano poširane u soku sa muslijem.

Pričalo se da je Čarls kao princ, nosio kutiju za doručak sa sobom. Bivši kraljevski kuvar Grejem Njubold, nekada kuvar na Kraljevskoj jahti Britanija, rekao je da bi kutija generalno sadržala oko šest vrsta meda, muslija i "bilo čega što je posebno, zbog čega je on pomalo nervozan". Jaja obično nisu bila uključena u doručak, osim vikendom, a jeo ih je tek kasnije u toku dana.

Ručak ne postoji

Ono što je sigurno o sadašnjem kralju, jeste da on ne jede ručak. Brojni mediji su izvestili da kralj Čarls u potpunosti preskače ručak, osim ako to nije deo dnevne obaveze. Kada je Čarls napunio 70 godina, njegova veb stranica je objavila listu od 70 činjenica o tadašnjem princu, a broj 20 je jednostavno bio: "Princ ne jede ručak". Mnogi misle da zapravo ceo dan pije svoj omiljeni čaj, sa medom i mlekom.

Šef Grejdi to podržava, napominjući da se, bar tokom njegovog mandata, to retko dešavalo.

- Možda će biti ručka, možda neće biti ručka - rekao je Grejdi. - Možda sendvič. Ponekad bi, ako je slikao na selu, doneo sendvič. Jedna stvar koju je iskusno osoblje znalo, prenosi Mashable, je da treba da pojedu obilan doručak, jer kada bi Čarls imao naporan dan, ne bi bilo stajanja.

JAJA

Jedna stvar koja se stalno iznova pojavljuje je koliko ozbiljno kralj Čarls gleda na svoja kuvana jaja. Glasine da mu je u kuhinji pripremljeno sedam jaja, od kojih bi izabrao ono savršeno od 3 ili 4 minuta, bile su netačne, rekao je njegov bivši sekretar za štampu Džulijan Pejn. Ali, prema Čarlsovom formalnom ličnom kuvaru, voda je trebalo da ključa tačno četiri minuta, iako drugi navode tri. Dovoljno je reći da je bio ozbiljan u vezi sa svojim jajima, a ona su možda došla od njegovih kokošaka, možda iz Hajgrova.

Večera je njegov glavni obrok

Ono što kralj Čarls ne pojede tokom dana, nadoknađuje večerom. Njegova omiljena večera je kako kaže Mekgrejdi, pečena jagnjetina, servirana sa rižotom od divljih pečuraka.

Takođe je bio poznat po tome da sam pravi jela od divljači koju je lovio. Njegova verzija musake sa tetrijebom, imala je čak i svoje posebno ime: grusaka.

Ako je dezert ikada na meniju, Čarls verovatno neće jesti bilo šta od čokolade, za razliku od njegove pokojne majke koja ga je volela, on navodno uopšte ne mari za to, prenosi eatthis.com.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
inspektor

pre 1 godinu

britanski okeunjeni nacista vatikanski jezuita pedofil Charles Solomon Suleiman Salman Kuracdjordjewitz.

sledeća vest

Vesti

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija