• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S.M.

13.02.2023

21:37

OVO JE SAMO POČETAK, TLO ĆE PODRHTAVATI I U NAREDNIM DANIMA! Stručnjak upozorava: Nakon potresa imate 15 minuta da se BEZBEDNO SKLONITE, posle toga može biti kasno!

printscreen

Vesti

OVO JE SAMO POČETAK, TLO ĆE PODRHTAVATI I U NAREDNIM DANIMA! Stručnjak upozorava: Nakon potresa imate 15 minuta da se BEZBEDNO SKLONITE, posle toga može biti kasno!

Podeli vest

Ivan Ristić, meteorolog koji već više od dve godine radi istraživanja o zemljotresima kaže za Informer.rs da serija potresa u regionu zabrinjava, jer u narednim danima možemo očekivati više takvih slučajeva.

Tlo u Rumuniji i Hrvatskoj podrhtavalo je u popodnevnim satima, pre toga treslo se i u Srbiji, tačnije u Kruševcu, a meteorolog Ivan Ristić kaže za naš portal da ima razloga za brigu jer Balkan, pa samim tim i naša zemlja polako ulaze u najkritičniji period.

Jače zemljotrese možemo da očekujemo od marta, tada su česti potresi od 5 stepeni Rihterove skale. Proleće može da bude veoma problematično. Najkritičnije tačke su Kopaonik i centralna Srbija - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Danas smo imali nekoliko potresa u regionu, to zabrinjava iz razloga što u narednim danima možemo očekivati više zemljotresa. Kako se približava mart možemo očekivati i jače potrese u našoj zemlji.

Kako se ponašati u slučaju zemljotresa

Naš sagovornik ima svoju teoriju kako se treba ponašati u slučaju zemljotresa. Kako kaže, prva stvar je da pokušamo da ostanemo smireni, jer u toj panici prilikom potresa ne možemo mnogo toga da uradimo.

- Prva stvar, kad se desi zemljotres on će trajati do minut, mi tada zbog panike ne možemo mnogo da uradimo. Potrebno je da budemo pribrani, da okupimo ukućane i da se nekako sklonimo - ističe Ristić.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić

Prema rečima meteorologa, koji više od dve godine radi istraživanja o zemljotresima, sledeći korak je da odredimo da li smo u epicentru, a objasnio je i kako to da uradimo.

- Kada prođe zemljotres, taj prvi udar, potrebno je da odredimo da li smo u epicentru ili van njega. To se određuje jednostavno, u epicentru strujanja su vertikalna, osećaj je kao turbulencija u avionu. Dakle, luster tada poskakuje, vi gubite tlo pod nogama, takav je neki osećaj i teško se krećete. Gotovo je nemoguće da se krećete pri jakim zemljotresima, odnosno u epicentru - kaže sagovornik Informera i dodaje:

- Posle tog epicentra, dakle kada prođe taj minut koliko će da traje, imate 10 do 15 minuta da se bezbedno sklonite. 

Ristić naglašava da je upravo to i najveća greška koja je napravljena u Turskoj.

- U Turskoj je napravljena greška upravo iz tog razloga. Ljudi su pomislili da kada je prošao taj prvi potres, da se ništa nije desilo i da su sada bezbedni, a onda kada je naišao drugi, treći zemljotres, onda se sve srušilo. Posle prvog potresa, kada ste u epicentru, svaki sledeći je poguban.

Za one koji nisu u epicentru prilikom zemljotresa, opasnost od urušavanja je manja.

Ko nije u epicentru to može da odredi tako što će luster da se ljulja levo, desno, a kretanje će biti otežano. Kada se završi zemljotres, ko nije u epicentru može, a i ne mora da napusti objekat u kom se nalazi jer je manja šansa da može da dođe do urušavanja.

Naš sagovornik je naglasio da će se situacija na Balkanskom poluostrvu pratiti u anrednim danima, zbog straha od novih zemljotresa.

- Zbog ovih dešavanja, što je bilo više zemljotresa baš na Balkanskom poluostrvu, moramo da pratimo jer je situacija sada pomalo zabrinjavajuća - zaključio je Ristić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Šiptari zbijaju redove posle terorističkog napada u Beogradu! Kurtijevac zapretio: Mi smo spremni...
Politika

Šiptari zbijaju redove posle terorističkog napada u Beogradu! Kurtijevac zapretio: Mi smo spremni...

Šiptarski ekstremista Glauk Konjufca, jedan od najbližih saradnika "premijera" Aljbina Kurtija i takozvani predsednik "kosovskog parlamenta", poručio je da su "institucije jedinstvene po pitanju tri uslova koje je Kurti postavio u Briselu" - priznanje nezavisnosti "Kosova", izručenje Milana Radoičića Prištini i povlačenje pisma koje je Beograd poslao u Brisel.

01.07.2024

14:29

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom unaprediće investicionu saradnju
Politika

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom unaprediće investicionu saradnju

Sporazum o slobodnoj trgovini između NR Kine i Srbije, koji je danas stupio na snagu, predstavlja veliki korak za budućnost srpske ekonomije jer ćemo povlašćenim pristupom proizvodima srpskog porekla značajno unaprediti izvozne mogućnosti i konkurentnost kompanija iz Srbije, što će doprineti proširenju investicionih i proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović tokom predstavljanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine u Novom Sadu.

01.07.2024

14:29

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set