• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. L.

05.06.2024

20:02

Bereš, jedeš i kući poneseš! Dragan iz Topole uveo svetski sitem u Šumadiji

M. L.

Vesti

Bereš, jedeš i kući poneseš! Dragan iz Topole uveo svetski sitem u Šumadiji

Podeli vest

Ovogodišnja berba jagoda u većini zasada je u završnoj fazi. I ove sezone proizvođači su imali solidnu zaradu jer su prve jagode na pijacama dostizale cenu i do 800 dinara po kilogramu!

Dragan Jovanović iz sela Zagorica, jedan je od brojnih uzgajivača ovog voća u topolskom kraju koji je među prvima uveo inovacije i "proizvodnji" i u "preradi" jagoda.

- Zadovoljan sam sezonom. Ove godine smo imali oko 5.000 "živića", u plastenicima 2.000 i ostalo na otvorenom, to je otprilike oko 10 ari, taman toliko možemo sami da obradimo bez angažovanja drugih radnika. Jagode su su zasađene na fino usitnjenoj zemlji obogaćenoj sa 70 odsto dobro pregorelog stajnjaka (humusa). Jedino što se dodaje je velika količina vode kroz sistem "kap po kap". Od momenta sadnje do kraja vegetacije, biljke se ne tretiraju apsolutno ni jednim jedinim preparatom. Neka cena po kojoj smo mi uglavnom plasirali je 500 dinara po kilogramu. Na početku berbe cena je bila 800 din za kilogram a završili smo sa cenom od 200 dinara. To je odlično - kaže Dragan.

Ovaj domaćin ističe da jedino kod njega svako može da dođe i da ubere manju količinu jagoda bez obaveze da plati, a sve ono što ostane, njegova supruga Biljana prerađuje na razne načine.

 

Foto: M. L.

Sorta "kleri" dobro rodila

 


- Uglavnom pravimo džem, slatko, sok...To se spakuje na police i može da se prodaje tokom cele godine. Možda je malo neuobičajeno to što kod nas kupac može da dođe i da sam sebi nabere jagode, a oni koji nemaju novca da plate mogu da uberu po par kilograma za svoju porodicu besplatno - ističe on.

Takav sistem, kako kaže, video je da postoji u Austriji i dopao mu se da ga primeni na svom imanju. 

Jovanovići gaje samo jednu sortu "kleri", koja je karakteristična po izraženom mirisu plodova.  

- Malo je nižeg prinosa ali je ukusnija i mirisnija od drugih. Trebalo bi da svaka "kućica" da oko 800 grama plodova, realno je da se sa jedne kućice nabere maksimalno 500 grama jagoda i to je sasvim zadovoljavajuće. Tvrdim da ovo svako radno sposoban ko ima vremena i nije lenčuga može da radi i zaradi - naglašava Jovanović.

 

Podela posla - on pravi liker, a ona džem i slatko

Dragan objašnjava da je za pripremu likera zadužen isključivo on dok supruga priprema džem i slatko. 

 

- Liker od jagoda ima poseban ukus i veoma je cenjen na tržištu. Otkriću vam i recept: potrebno je 3,5 kilograma jagoda, 1,5 kilograma meda, dva vanila štapića, dve pomorandže (iseckane na krugove), 10 litara lozovače (20 gradi)i dva litra redestilisane vode.

U posudu se ubace jagode i preliju medom. Tako odstoje tri dana i onda se dolije rakija. Lagano promešajte tako da jagode ostanu cele. Dodajte pomorandže i vanila štapiće.
Svakog drugog dana se lagano promeša, a posle 40 dana se dolije redestilisana voda. Promešajte i ostavite da odstoji još par dana.
Poslednji korak pre flaširanja je pretakanje tečnog dela u drugu posudu - objašnjava detaljno Dragan.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set