• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.03.2021

15:18

OD JEDNOG DONORA, ŠANSA ZA TRI NOVA ŽIVOTA! Posle godinu dana pauze ponovo transplantacije u Urgentnom

Društvo

OD JEDNOG DONORA, ŠANSA ZA TRI NOVA ŽIVOTA! Posle godinu dana pauze ponovo transplantacije u Urgentnom

Podeli vest

Posle godinu dana pauze, zbog epidemije virusa korona, urađene su tri transplantacija organa od jednog donora u Urgentnom centru i drugim klinikama Kliničkog centra Srbije

Šansu za novi život dobilo je troje ljudi, transplantirana je jetra, dva bubrega, a uzete su i obe rožnjače koje će biti iskorišćene. Što je najvažnije svi pacijenti se osećaju dobro i oporavak ide očekivanim tokom.

Donor je bio mlad čovek koji je doživeo jak moždani udar i kliničku smrt. Porodica je dala saglasnost da se organi iskoriste za transplantacije i tako pomogne drugim bolesnicima kojima je to jedini lek.

Načelnica anestezije u Urgentnom centru i član tima za transplantaciju prim. dr Nataša Petrović kaže za Tanjug da je jetru dobio muškarac koji se već deset godina leči od autoimune bolesti.

- Reč je o mlađem pacijentu koji je u poslednjih nekoliko godina bio često u bolnici, jer mu se stanje pogoršalo. Već nekoliko godina čeka na transplantaciju. Nije mogao više biti tretiran na drugi način, već je jedini spas bila transplantacija. Ovo je za njega bilo spas u zadnji čas - priča Petrović.

Bubrege su dobili muškarac i žena koji su već duže na dijalizi i na listi čekanja za transplantaciju.

- Svi su dobro, svi se dobro oporavljaju. Prošlo je već deset dana od transplantacije. Nastavljamo i dalje sa ovom pričom, kada budemo imali potencijalnog donora ulazimo ponovo u proceduru - kaže Petrović.

Napominje da je program transplantacije bio zaustavljen zbog korone duže od godinu dana, da su poslednju transplantaciju imali u januaru prošle godine.

Naša sagovornica kaže da su tokom epidemije uspeli da obezbede dobru kontrolu za oko 60 pacijenata kojima je do sada transplantirana jetra.

- Našli smo sistem kako bezbedno im se uzme krv, kako da se onlajn sa njima komunicira, da im se koriguje terapija, što je veoma važno - navela je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija