• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

08.10.2023

10:58

Posledica nevakcinacije dece: Raste broj obolelih od velikog kašlja!

Shutterstock

Društvo

Posledica nevakcinacije dece: Raste broj obolelih od velikog kašlja!

Podeli vest

U Srbiju se vraćaju iskorenjene i gotovo zaboravljene bolesti, a to je posledica smanjenog obuhvata dece obaveznom vakcinacijom. Posle 15 godina, ponovo imamo pertusis, odnosno veliki kašalj!

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u "Tiršovoj", kako je rekla dr Snežana Rsovac, specijalista pedijatrije i dečje plumologije u ovoj ustanovi, za tri nedelje imali su pet slučajeva velikog kašlja.

- Ove bolesti nije uopšte bilo dok je vakcinacija sprovođena redovno. Više od 15 godina nismo imali nijedan slučaj pertusisa, dok smo imali velike obuhvate vakcinacije. U poslednjih mesec dana imamo porast pertusisa. To su forme koje smo zadržali u bolnici, iako nisu u teškom obliku - rekla je dr Rsovac.

Načelnica Dečje klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović"i dr Olivera Ostojić, kaže da je u ovoj ustanovi bilo hospitalizovano dvoje dece sa istim problemom.

On je rekla da jeste malo neobično što se u poslednje vreme pojavljuju slučajevi pertusisa ili velikog kašlja, najčešće kod male dece, nevakcinisane ili nedovoljno vakcinisane.

- Da nam zbog odbijanja vakcinacije ili nepotpune imunizacije dece preti povratak već iskorenjenih bolesti, pedijatri upozoravaju godinama, a sad se to i u praksi obistinjuje. I, nije iznenađenje jer smo po obuhvatu vakcinom (DTaP-IPV-Hib), protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom infulence tip b, ispod bedema koji kolektivno štiti od nove zaraze, a to je 95 odsto vakcinisanih - kaže Ostojić.

Foto: Freepik.com

 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u 2021. godini planirana imunizacija ovom vakcinom sprovedena je sa obuhvatom od 90,8 odsto: ciljani obuhvat dece u prvoj godini života od 95 odsto postignut je samo u četiri okruga, a ispod 90 odsto je bio u devet okruga. U drugoj godini, u okviru revakcinacije, ovu petovalentnu kombinovanu vakcinu - "pentaksim", primilo je 82,3 odsto mališana.

- Mislili smo da je pre petnaest godina ta bolest iskorenjena i trebalo bi da bude jer postoji potpuno efikasna vakcina koja ide u obavezan kalendar vakcinacije i vakciniše se u tri doze od drugog meseca života do šestog i revakcinacija nakon godinu dana - rekla je dr Ostojićeva.

Prema njenim rečima, bolest ima nekoliko faza i da komplikacije dovode do upale pluća.

- Prva faza velikog kašlja liči na svaku respiratornu infekciju, najčešće nema povišene temperature. Druga faza je faza zacenjivanja i ona najduže traje, čak i do dva meseca, u kojoj dete ima salve napada kašlja sa zacenjivanjem, plavljenjem, gubitkom daha i koja može da se zakomplikuje sa respiratornim komplikacijama upale pluća. Potom ide faza oporavka koja traje od 10 do 15 dana i tako se završava veliki kašalj koji se u narodu zove i sto dana kašlja - rekla je dr Ostojić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17