• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.11.2023

10:00

Na duvan i alkohol trošimo više nego na zdravlje i obrazovanje: Ovako izgleda budžet prosečnog domaćinstva

Shuterstock

Društvo

Na duvan i alkohol trošimo više nego na zdravlje i obrazovanje: Ovako izgleda budžet prosečnog domaćinstva

Podeli vest

Po rezultatima ankete najveći deo mesečne potrošnje prosečnog domaćinstva u Srbiji odlazi na hranu i bezalkoholna pića

Domaćinstva u Srbiji prošle godine su mesečno u proseku trošila 78.678 dinara, pokazala je anketa Republičkog zavoda za statistiku o potrošnji domaćinstva u 2022. Najmanje prosečne mesečne troškove imaju domaćinstva u region Južne i Istočne Srbije – 74.923 dinara.

Najveće mesečne troškove imaju domaćinstva u Beogradu – 87.037 dinara u proseku, sledi region Zapadne Srbije i Šumadije (76.685 dinara), pa Vojvodina (76.018 dinara)

Prema rezultatima ankete najveći deo mesečne potrošnje prosečnog domaćinstva u Srbiji odlazi na hranu i bezalkoholna pića – 28.246 dinara (36 odsto).

Najveći deo tog novca izdvaja se za meso i mesne prerađevine (11,5 odsto), zatim za hleb i žitarice (5,2 odsto), mleko i mlečne proizvode (5,1 odsto), povrće (4,1 odsto), voće (2,2 odsto), ostale prehrambene proizvode (1,7 odsto), šećer, džem, med, čokoladu, i konditorske proizvode (1,6 odsto), mineralnu vodu, bezalkoholna pića i sokove (1,3 odsto), kafu, čaj i kakao (1,3 odsto), ulja i masti (1,2 odsto), ribu i prerađevine od ribe (0,8 odsto).

Posle hrane i bezalkoholnih pića, prosečno srpsko domaćinstvo najviše novca u jednom mesecu troši na stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva (12.677 dinara), zatim na transport (7.041 dinar), komunikacije (4.304 dinara), rekreaciju i kulturu (4.006 dinara), odeću i obuću (3.852 dinara), alkoholna pića i duvan (3.723 dinara), zdravlje (3.478 dinara), opremu za stan i tekuće održavanje (3.179 dinara), restorane i hotele (2.495 dinara) i obrazovanje (1.061).

Za ostale lične predmete i usluge, kao što su dolazak frizeru ili kozmetičaru, predmeti za ličnu higijenu, nakit i satovi, osiguranje, finansijske usluge i sl, prosečno srpsko domaćinstvo mesečno troši 4.616 dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija