• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.05.2024

17:36

"Kod nas 84 nikada neće biti veće od 87"! Željko Mitrović sumirao učinak komapnije PR-DC na Sajmu tehnike, pa poslao važnu poruku u svet: Mi smo ponosna zemlja  ponosnog naroda

PR DC

Društvo

"Kod nas 84 nikada neće biti veće od 87"! Željko Mitrović sumirao učinak komapnije PR-DC na Sajmu tehnike, pa poslao važnu poruku u svet: Mi smo ponosna zemlja ponosnog naroda

Podeli vest

Najuglednija specijalizovana razvojno-tehnološka manifestacija u ovom delu Evrope – 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća – danas se zvanično zatvara, a PR-DC je i ove godine postigao veliki uspeh prikazavši sve proizvode iz svoje bogate ponude.

Tokom poslednjeg dana trajanja sajma, na štand kompanije PR-DC došao je i Željko Mitrović, kako bi sumirao utiske nakon još jedne manifestacije na kojoj je PR-DC pokazao zbog čega beleži neverovatne rezultate i u svetu. 

Ipak, sreću zbog posećenosti štanda kompanije PR-DC, sastanaka sa brojnim delegacijama i velikog uspeha delimično je umanjio jučerašnji događaj, kada je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Rezolucija o Srebrenici, uprkos tome što je više bilo uzdržanih i glasova protiv, nego onih za. Kroz primer rada kompanije PR-DC, Željko se osvrnuo na sve nelogičnosti koje su pratile usvajanje ove rezolucije.

- Ja sam veoma zadovoljan zato što je ovo 66. Sajam tehnike u Beogradu i imali smo priliku da prikažemo kompletnu lepezu naših proizvoda, mada pod malo čudnim ambijentom svega što se dešava i što se juče desilo u Ujedinjenim nacijama. Relativno egzaltirani, ali razočarani zato što mi ovaj naš biznis baziramo na fizici i matematici, na svim onim naučnicima koji su obeležili epohu, i na Pitagori, i na Euklidu, i na Paskalu, i na Arhimedu na kraju krajeva. Tako da smo se juče susreli sa nečim novim: prvi put smo saznali da je 87 manje od 84, zapravo da je 84 veće od 87. Saznali smo da je polovina od 197 veća od 97, ali to se ništa ne važi. Čak i dvadesetdvoje koji su verovatno dobili potrebu da zbog teme hitno odu u toalet, isto se ništa ne važi. I dalje ne razumemo kako je 84 više od 87. Ali u svakom slučaju, ostajemo dosledni tome da ovaj naš bomber, na koji smo veoma ponosni, funkcioniše veoma precizno, po matematičkim principima i kada je visina, i kada je brzina, a i kada je broj granata u pitanju: ovde je šest plus šest granata jednako 12, to nikako nije ni 11, ni 13, već 12 granata, što je veoma važno u ovome čime se mi bavimo. Veoma je značajno da se oslanjamo na zakone matematike, zakone fizike i na sve ono što je prirodno stanje i usvojeno stanje u ovoj epohi, ali eto, vidite, u politici može da bude izuzetaka. Može 87 da bude manje od 84, može polovina da ne bude polovina, može da se računa i ovako, i onako, što kod nas ne postoji. Kod nas sve mora biti egzaktno, empirijski dokazano i dosledno – objasnio je Željko, a potom sumirao učinjeno na ovogodišnjem Sajmu tehnike:

Veoma sam zadovoljan što IKA 20 napreduje, prikazali smo na Sajmu tehnike i IKA 50, to je naš najveći bobmer, to je jedan od veoma posebnih i jedinstvenih modela, koji nosi 50 i više kilograma u zavisnosti od toga koliko će ostati u vazduhu. I prikazali smo ono što se zove „majka dron“, što je veoma važno jer je to naš dron koji simulira satelit, kojih može biti beskonačno na nebu i od toga koliko ih ima zavisi dolet ostalih satelita jer je on zadužen za radio veze u zoni u kojoj je postavljen. Suštinski, ova tri proizvoda su naši glavni proizvodi, plus kamikaze kojih, videli ste, ima u beskonačnim brojevima. Mi imamo već sedam ili osam potpisanih ugovora, još nismo počeli sa isporukama jer nećemo da budemo učesnici u postojećim sukobima i ratovima, ali smo suštinski spremni sa velikim količinama za isporuke.

Foto: PR DC

 

Učinkom na Sajmu tehnike zadovoljan je i Miloš Petrašinović, pre svega zato što je imao prilike da se susretne sa novim generacijama koje će Srbiji u budućnosti dovesti do liderske pozicije.

- Mislim da se to najviše svidelo ljudima koji su došli, bili su zadovoljni onim što vide i za nas je to najbitnije – da u našem rodnom gradu predstavimo našim ljudima bombarder. I zaista, IKA 50 je mnogo veći od IKA 20 modela i nikako drugačije ne ide, to je egzaktna matematika. Veoma smo srećni zbog onoga što smo prikazali, ovo je već treći beogradski sajam za nas, bilo je mnogo ljudi, mnogo mladih talenata, imali smo operatere od osam godina koji su besprekorno upravljali dronovima na trenažerima, što samo ukazuje na to da je Srbija spremna da sa nekim novim generacijama bude lider u svetu dronova, ne samo u proizvodnji za koju smo zaduženi Željko i ja, već i u nekoj daljoj upotrebi i stvaranju neke budućnosti – rekao je Miloš.

Za sam kraj, Željko je ponovio koliko je ponosan na Srbiju i srpski narod, i da će naša zemlja zauvek biti zemlja velikih naučnika i sportista, a ne genocidna zemlja.

- Bez obzira na to što ova planeta srlja u ludilo i bez obzira na to što osporavaju sada i Pitagoru i Paskala i Euklida i Arhimeda, ja sam siguran da smo mi ponosna zemlja ponosnog naroda, i nismo nikakav genocidan narod, nego smo zemlja Tesle, Mihajla Pupina, Mokranjca, Mileve Ajnštajn, Đokovića. Što se nas tiče, mi ćemo ostati dosledni pravoj fizici, pravoj matematici – zaključio je Željko.

Iza kompanije PR-DC je još jedan uspešan sajam, a ova kompanija, koja je postigla neverovatne rezultate, nastaviće da predstavlja Srbiju u najboljem svetlu na internacionalnim sajmovima, postavljanjem naše zemlje na svetsku mapu tehnoloških inovacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija