• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.06.2024

21:41

Porodicu vratili sa granice: Spisak dokumenata za Grčku, ako nemate jednu stvar sledi kazna!

Pixabay, PngWing

Društvo

Porodicu vratili sa granice: Spisak dokumenata za Grčku, ako nemate jednu stvar sledi kazna!

Podeli vest

Turisti iz Srbije koji idu na letovanje u Grčku automobilom od dokumenta moraju da imaju važeći pasoš, vozačku i saobraćajnu dozvolu i zeleni karton!

Naime, pasoš za Grčku mora da važi minimum tri meseca od datuma planiranog povratka, međutim od dokumenata kod sebe morate imati evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, međunarodno ovlašćenje odnosno žutu kartu ako vozilo nije registrovano na vaše ime, piše Grčka info.

U automobilu je neophodno imati i protivpožarni aparat (minimum S 2 aparat od 2 kg), zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu, rezervne naočare u slučaju da na vozačkoj dozvoli imate sliku sa naočarima. Ukoliko u Grčkoj nemate PP aparat i ako vas zaustavi policija kazna je 80 evra.

Vozači koji imaju probnu vozačku dozvolu za B kategoriju Republike Srbije treba da znaju da ona ne važi ni u Severnoj Makedoniji ni u Grčkoj.

Na Instgram stranici Grčkainfo pojavilo se obaveštenje u kome se podsećaju turisti da provere svoja dokumenta pre polaska na put kako ne bi došlo do neprijatnih situacija na granici.

- Molim vas da pre puta proverite da li vam je istekla vozačka dozvola. Upravo smo zbrinuli porodicu koja je vraćena sa naše granice zbog isteka vozačke. Srećno će nastaviti put ka Platamonu busem, ali sigurno da im nije bilo lako. Dakle vozačku proverite, zeleni karton, pasoše do kada važe! Srećan put - navodi se u objavi - obaveštenju.

Provera važnosti pasoša pre puta će vas poštedeti neprijatnosti, pošto je vlasnik svakog ličnog dokumenta odgovoran za validnost istog.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u odeljku opštih preporuka prva stavka je: proverite da li je pasoš važeći pre odlaska na putovanje. Još je navedeno da "pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina".

Zbog neplaćene parking kazne vraćaju sa granice
Nije redak slučaj da se vozači neprijatno iznenade kada im na samoj granici saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga ne mogu da im izdaju registracionu nalepnicu, ili čak i vrate sa granice ako je zbog neplaćene kazne raspisana poternica.

Tako se i događa da cele porodice u automobilima budu vraćane sa graničnih prelaza zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara.

Do ove neprijatnosti uglavnom dolazi jer saobraćajna policija i "Parking servis" ako počiniocu prekršaja na licu mesta ne uruče kaznu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela
Društvo

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela

Hoće li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16.06.2024

13:27

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija