• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.06.2024

11:08

Vesić podelio sjajne vesti: U novembru šest zelenih oaza sa trideset punjača za električne automobile na srpskim auto-putevima! (FOTO)

Masha Bandjur

Društvo

Vesić podelio sjajne vesti: U novembru šest zelenih oaza sa trideset punjača za električne automobile na srpskim auto-putevima! (FOTO)

Podeli vest

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i JKP Putevi Srbije sproveli su tender za postavljanje 16 zelenih oaza na kojima je moguće postaviti najmanje pet a najviše dvadeset punjača za električne automobile.

Ove zelene oaze imaće, osim punjača najmanje snage 150 kilovata, solarne panele, toalete, prodavnicu, kafić i dečije igralište. One se nalaze na postojećim odmorištima na auto-putevima.

Do kraja novembra ove godine biće postavljeno šest zelenih oaza sa trideset punjača a potom, narednih pet meseci po dve oaze svakog meseca. Tako ćemo do maja naredne godine imati novih 80 punjača za eletrične automobile.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

Zavisno od broja automobila na električni pogon i zahteva tržišta na svakoj zelenoj oazi moguće je da bude postavljeno najviše 20 punjača po mestu što znači da ćemo na ovim zelenim oazama imati 320 novih punjača kada sistem bude u punoj funkciji. Punjači koje postavljamo u ovim zelenim oazama proizvode se u Srbiji.

Ministarstvo na čijem sam čelu naručilo je studiju za postavljanje solarnih panela duž postojeće mreže auto-puteva u Srbiji koja je osnova za raspisivanje međunarodnog tendera. Na postojećih hiljadu kilometara auto-puteva moguće je postaviti oko dve hiljade kilometara solarnih panela. Ovi paneli, u naseljenim mestima, biće istovremeno paneli za zaštitu od buke. Proizvodićemo struju na auto-putevima! Pored punjača za električna vozila na srpskim auto-putevima, na ulazu u Srbiju iz Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije i Hrvatske, omogućićemo punjenje vodonikom pre svega kamionima koji sve više koriste vodonik za pogon.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

Tokom narednih meseci u Skupštinu Srbije biće upućen Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva čiji je nacrt već urađen.

Srbija će imati najbolju infrastrukturu za alternativna goriva na putevima u ovom delu Evrope!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija