• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.07.2024

15:17

Ministar Selaković prisustvovao obeležavanju 80 godina od stradanja svetih mučenika u selu Velika (FOTO)

Printscreen/Instagram/Nikola Selakovic

Društvo

Ministar Selaković prisustvovao obeležavanju 80 godina od stradanja svetih mučenika u selu Velika (FOTO)

Podeli vest

Ministar Nikola Selaković prisustvovao je, u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, obeležavanju 80 godina od stradanja svetih mučenika veličkih i gornjepolimskih u Memorijalnom kompleksu u selu Velika u opštini Plav.

Ministar je istakao da današnji događaj pokazuje jedinstvo naroda u bolu, patnji, ali i sećanju na nevino postaradale žene, decu, starce koji su stradali samo zato što su bili pravoslavni i samo zato što su bili Srbi.

„Ovim pokazujemo na jedan način sećanja na te nevine žrtve, a sa druge strane i svoju opredeljenost ka miru, ka zajedničkom životu, ka nezaboravu i praštanju, jer bez toga nema budućnosti. Kao što zajedno sa Republikom Srpskom obeležavamo te bolne i teške datume iz naše prošlosti, ali i one koji nas čine velikim i značajnim narodom gde smo bili u velikim pobedama, tako smo i ovde da pokažemo da ne zaboravljamo one koji su bili iste vere i istog roda kao što smo mi, koji su samo zbog toga stradali i ni zbog čega drugog i da pokažemo da njihova žrtva nije zaboravljena“, rekao je Selaković.

Ministar je položio venac na spomenik stradalima, prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite, koju je služio Njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije, a potom i duhovnoj akademiji u porti Crkve.

U podčakorskom selu Velika, u opštini Plav 28. jula 1944. godine, pripadnici zloglasne nacističke SS jedinice "Princ Eugen", potpomognutu sa muslimanskim ekstremistima iz balističke jedinice "Skenderbeg" izvršili su pokolj u selu Velika kada je ubijeno više stotina Srba, stanovnika ovog planinskog sela od čega je bilo 118-oro dece mlađe od 12 godina.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Otkriven pravi cilj posete Netanjahua Americi! Tramp je jedini čovek koji može da spreči masovni nuklearni rat?
Live TV

Otkriven pravi cilj posete Netanjahua Americi! Tramp je jedini čovek koji može da spreči masovni nuklearni rat?

Da li će biti rata ili neće, a ako će biti, pod kojim uslovima? Ako pitate Donalda Trampa, on zna da će doći do velikog rata na Bliskom istoku ako on ne dođe na vlast. Ako izaberu Trampa, navodno, rešiće se svi svetski problemi, ali ako on ne bude izabran, čovečanstvo će se suočiti sa Trećim svetskim ratom. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i filozof, prof. dr Boris Bratina.

28.07.2024

16:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija