• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

05.08.2024

10:37

Ekskurzije pred ukidanjem? Na jesen ponovo poskupljuju, neke škole u Srbiji ih već otkazale

Shutterstock, Pngwing

Društvo

Ekskurzije pred ukidanjem? Na jesen ponovo poskupljuju, neke škole u Srbiji ih već otkazale

Podeli vest

Đačke ekskurzije na jesen će poskupeti za 10 odsto, najavio je predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

Đačke ekskurzije na jesen će poskupeti za 10 odsto, najavio je predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

Istakao je da dolazi čak i do otkazivanja izleta, jer roditelji više ne mogu da finansiraju taj trošak. Kako ističe, "ako se ovakva praksa nastavi, školske ekskurzije će se najverovatnije ukinuti".

Cene školskih ekskurzija su enormne, a neki roditelji nemaju novca da pokriju toliki trošak. Iako se ekskurzija plaća na rate, što je jedna olakšica, ne treba zaboraviti ni džeparac, kao i kupovinu i samu pripremu za ekskurziju što iziskuje dodatni trošak. U nekim školama ekskurzije su čak počele i da se otkazuju, a naš sagovornik objansio je zašto do toga dolazi.

- Škola izdvaja nekoliko ponuda. Savet roditelja trebalo bi da bira onu koja je najbolja za njih i za decu, a onda se desi da izaberu najskuplju. To je samo nekolicina roditelja koja bi trebalo da predstavlja sve roditelje i celo odeljenje, a često je komunikacija među njima loša. Obično iz neke lične koristi ili ličnog interesa predlože onu ekskurziju koja odgovara direktor škole ili nekom nastavniku - kaže gospodin Antić.

On dodaje da bi roditelji trebalo da budu upoznati sa svakom stavkom koja spada u cenu ekskurzije u koju su uključene između ostalog  i dnevnice nastavnika i  direktora škole, te da znaju da li cena pokriva i dodatne i fakultativne izlete, koliko tačno obroka imaju...

- Cene se kreću između 80 i 90 hiljada dinara. To su uglavnom Grčka, Italija, Španija ide se autobusom i imaju doručak.  Pored toga vi morate dati detetu još toliko novca. Ako ste platili ekskurziju od 80 hiljada, sigurno mu treba dati minimum još 500, 600 evra da bi kupio ručak, večeru ili da bi izašao na piće uveče sa svojim društvom , da plati ulaznicu u diskoteku što uglavnom nije uračunato u cneu. To je jedna zabava koja skupo košta - kaže on.

Napominje i da su, nažalost, ekskurzije sada pretvorene u zabavu i provod, te edukacija više nije na prvom mestu. Nažalost, kako je rekao, ako se ovakva praksa nastavi, ekskurzije će potpuno biti ukinute.

U trogodišnjim stručnim školama ekskurzije su ukinute. Retko koja škola vodi decu na ekskurziju. Ekskurzija nije samo cena koju platite - spavanje sa doručkom. Ekskurzija su i ostale stvar: kupiti neki poklon porodici, popiti piće i to je već velika količina para. I ako se ovako nastavi, ubeđen sam da će to biti ukinuto i da će ekskurzija, pošto ne izvršava osnovnu funkciju edukacije i niti prikupljanje količina znanja, biti ukinuta - istakao je on.

Fakulteti u Beogradu sa sve više slobodnih mesta, pada interes za visoko obrazovanje?

Za naš portal prokomentarisao je i nažalost vidljiv pad zainteresovanisti srednjoškolaca za dalje usavršavanje i upisivanje na fakultete.

- Većinom ljudi idu na strukovne studije, rade i uče i nakon toga dobiju vrlo brzo posao. I u svetu imate slabije interesovanje za studiranje. Pogotovo što svi fakulteti i jedni i drugi nisu preobrađeni u tržištu. Vi ne možete, nakon što na fakultetu provedete godinu dana, da naučite posao, Morate da radite šest meseci da bi naučili i da bi mogli da radite. Teorijska i praktična nastava moraju da budu povezane , to se mora pod hitno promeniti - zaključuje on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

TATA!
Olimpijske igre

TATA!

Plače Novak, plače Srbija, ma plače ceo svet! Sportski Bogovi na kraju sve kockice postave na mesto.

05.08.2024

07:04

Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!
Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!

Sekretara ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu doputovao je danas u Teheran u radnu posetu Iranu, gde će sa sekretarom iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Akbarom Ahmadijanom i načelnikom Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamedom Bagerijem razgovarati o bezbednosnoj situaciji na bliskom istoku i saradnji Irana i Rusije, prenela je RIA.

05.08.2024

13:08

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija