• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.09.2024

16:41

Vesić i Vukićević potpisali zajedničko pismo EK o pruzi Beograd - Bar

privatna arhiva

Društvo

Vesić i Vukićević potpisali zajedničko pismo EK o pruzi Beograd - Bar

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević potpisali su danas u Beogradu Zajedničko pismo Evropskoj komisiji (EK) o pruzi Beograd - Bar.

Taj dokument je potpisan nakon sastanka Vesića sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Milunom Zogovićem i ministarkom Vukićević u Palati Srbija. 

Vesić je novinarima kazao da je za Srbiju jako važna regionalna saradnja, ali da je  najvažnija saradnja sa Crnom Gorom, jer, kako je naglasio, sarađujemo sa braćom i sestrama. 

- Ovo pismo koje smo danas potpisali govori o tome da će dve zemlje zajednički nastupiti pred Evropskom komisijom i tražiti sredstva iz ovog dodatnog fonda za razvoj Zapadnog Balkana za rekonstrukciju pruge između Beograda i Bara, jer je to  naša zajednička pruga - rekao je Vesić. 

On je naglasio da je veoma važno da Srbija i Crna Gora sarađuju na infrastrukturnim projektima i da nastupaju zajedno kako bi pokazali da je i u jednoj i drugoj državi ovo prioritet.

- Mi želimo da se kroz plan rasta Zapadnog Balkana  finansira pruga između Beograda i Bara. Za nas u Srbiji to je najprioritetnija pruga. Posle toga dolazi pruga između Brestovca i Preševa do Skoplja - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, pruga između Beograda i Bara je danas možda jedna od najzahtevnijih pruga koja je ikada izgrađena u Evropi. 

Vesić je dodao da je sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Milunom Zogovićem i ministarkom saobraćaja Majom Vukićević razgovarao i o završetku izgradnje autoputa ka Crnoj Gori, odnosno da se zajednički nastupi i pokušaj pronaći partner koji bi gradio srpskih 108 kilometara i crnogorski 50 kilometara, dodavši da se tako radi sa Vladom Severne Makedonije za železničku prugu.

- Siguran sam da ćemo tako dati dodatni impuls izgradnji ovog autoputa koji je važan za obe zemlje i za narode i za ljude i za građane koji žive i u Srbiji i u Crnoj Gori - rekao je Vesić.

On je dodao da je tokom sastanka bilo reči i o Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATS-u, tačnije o tome da se izmeni osnivački akt te zajedničke kompanije

- Mi smo otvoreni za nastavak saradnje i po pitanju zajedničkih graničnih prelaza kako bismo skratili bar za pola, ili bar smanjili vreme za pola čekanja, jer će umesto dva pregleda biti jedan i onima koji koriste puteve biće omogućeno da brže funkcionišu - rekao je Vesić. 

Istovremeno, Vesić je zahvalio koleginici Vukićević i na tome što je glasala u Savetu Evrope protiv članstva takozvanog Kosova u ovoj organizaciji.

- Ona je za nas heroina i uvek će to biti.Posebno i smo joj zahvalni na tome i želim da zna, da pamtimo njen čin i da to mi nikada nećemo zaboraviti, jer Srbija pamti one koji se zaista bore i one koji učine nešto za nas - rekao je on.

Vesić je istakao da Srbija i Crna Gora moraju da sarađuju, pomažu jedni druge i da zajednički rade za dobro obe zemlje i naroda, jer samo ukoliko su i Srbija i Crna Gora ekonomski razvijene, tada će biti dobro i ljudima koji žive u jednoj i drugoj državi.

- Ono što sam ja siguran, to je da nas, bez obzira što živimo u dve države, sudbina nije razdvojila, uostalom, ako bude neko ikada primljen sa Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, to će biti prvo Srbija i Crna Gora, i to je nešto što će vam reći svako i u Briselu - istakao je Vesić.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Milun Zogović rekao je da je ovo prva delegacija države Crne Gore koja dolazi u zvaničnu posetu  Srbiji nakon rekonstrukcije 44 Vlade Crne Gore.

- Nadamo se da nakon nekih tenzičnih momenata u međusobnim odnosima države Crna Gore i Srbije sada dolazimo do jednog ambijenta gde će se odnosi između naše dve bratske države vratiti u svoje prirodne okvire, u skladu sa onim što je naše istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe - rekao je on.

Zogović je naveo da je to upravo i cilj današnjeg dolaska u Beograd i da je prvo što su uradili to da su zajednički otišli i položili vence na spomen obeležje u Aleji Velikana Serdaru Janku Vukotiću.

- Na taj način stavili smo svima do znanja da negujemo slobodarsku tradiciju Mojkovačke bitke, koja je na najbolji način ovekovečila međusobne bratske odnose Srbije i Crne Gore - rekao je on. 

I potpredsednik Vlade Crne Gore, rekao je da je današnji sastanak dve delegacije bio uspešan i da se na njemu razgovaralo o kapitalnim projektima koji su u funkciji svih građana, kako Srbije tako i Crne Gore, a u cilju poboljšanja i razvitka ekonomija i progresa obe zemlje.

Ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević rekla je da je današnji sastanak bio samo prvi u nizu koji će se održati u narednom periodu najavljujući i konkretne akcije kako bi u bliskoj budućnosti stigle dobre vesti za građane obe zemlje.

- Razgovarali smo o projektu autoputa Bar - Beograd koji treba još bolje da poveže dve zemlje, ali važna je i rekonstrukcija pruge Bar Beograd i zato smo potpisali zajedničko pismo. Povezivanje je važno zbog boljeg protoka roba i usluga. Nadam se da će se naša saradnja intenzivirati u budućnosti i da će odnosi vlade Crne Gore i Srbije u budućnosti biti sve bolji - rekla je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp će pregaziti Kamalu! Potpredsednica Amerike se izblamirala pred celom nacijom
Izbori u SAD

Tramp će pregaziti Kamalu! Potpredsednica Amerike se izblamirala pred celom nacijom

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp pregaziće svoju demokratsku rivalku Kamalu Haris na predstojećoj debati 10. septembra, a verovatno i na izborima u novembru. To je ocena većine američkih stručnjaka nakon prvog intervjua Harisove otkako joj je predsednik Džo Bajden prepustio predsedničku nominaciju, u kojem je delovala nervozno, nesigurno i neodlučno, te nije uspela da odgovori na goruća pitanja u zemlji.

02.09.2024

18:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija