• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.10.2024

14:53

Lepa vest za građane i privredu: EPS prvi deponovao izvorni kod poslovnih IT sistema u Državnom data centru

Marina Jančević

Društvo

Lepa vest za građane i privredu: EPS prvi deponovao izvorni kod poslovnih IT sistema u Državnom data centru

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je danas potpisivanju prvih ugovora o deponovanju izvornog softverskog koda ključnih poslovnih IT sistema „Elektroprivrede Srbije" u Državnom data centru u Кragujevcu.

„EPS je prva državna kompanija, ali ne samo kompanija, već i institucija koja deponuje sigurnosnu kopiju kritičnih informacionih sistema u Državnom Data centru. Na ovaj način EPS će imati najviši nivo zaštite kritične informacione strukture, softvera koji su od vitalnog interesa za rad kompanije, što za građane i privredu znači dodatnu sigurnost usluga koje EPS pruža svojim kupcima",  ministarka Đedović Handanović. 

Ona je dodala da Ministarstvo rudarstva i energetike prepoznaje značaj informacionih sistema i novih tehnologija na koje se sve više oslanjaju i proizvodnja i celokupno poslovanje energetskog sektora Srbije. "Ova praksa može i mora da se primeni, kako u ostatku energetskog sektora, tako i u ostalim sektorima koji su deo kritične infrastrukture Republike Srbije", naglasila je ministarka.

EPS je potpisao ugovore sa kompanijama „Fadata“ i „Energosoft“, kao i sa Državnim data centrom. Svečanom potpisivanju prisustvovao je i Mihailo Jovanović, direktor Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. On je naveo da se izvorni kod ovih sistema čuva u zaštićenom i bezbednom okruženju, u skladu sa najvišim standardima i propisanim politikama.

„Čuvanje koda doprinosi osiguranju kontinuiteta poslovanja i zaštiti od rizika od dobavljača, omogućavajući pristup ključnim softverskim resursima u slučaju nepredviđenih okolnosti“, rekao je Jovanović i dodao da je Državni data centar u Кragujevcu prvi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi sa sertifikatom EN 50600 za klasu 4, što je dokaz da je data centar izgrađen po najvišim standardima i da posluje na najvišem nivou bezbednosti u slučaju rizika, te zbog toga predstavlja najsigurnije mesto za čuvanje podataka u ovom delu Evrope. 

Dušan Živković, generalni direktor EPS AD, istakao je da na ovaj način kompanija ide korak dalje u osiguranju stabilnog i sigurnog snabdevanja električnom energijom. 

„Deponovanjem izvornog softverskog koda ključnih sistema, garantujemo da ćemo, u slučaju bilo kakvih promena ili izazova, imati pristup tehnologiji koja obezbeđuje kontinuitet usluga. EPS će nastaviti da ulaže u bezbednost i stabilnost svih svojih sistema, kako proizvodnih tako i poslovnih informaciono-upravljačkih sistema ", rekao je Živković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija