• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.08.2024

13:26

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: "Oluja" - nekažnjeni genocid Hrvata i antisrpska mržnja opozicije

Zoran Sinko

Kolumne

KOLUMNA DRAGUTINA MATANOVIĆA: "Oluja" - nekažnjeni genocid Hrvata i antisrpska mržnja opozicije

Podeli vest

Godišnjica hrvatske zločinačke oružane akcije „Oluja“, tokom koje je početkom avgusta 1995. izvršeno najveće etničko čišćenje u Evropi od Drugog svetskog rata, obeležena je velikom komemorativnom ceremonijom u Loznici, na velelepnom, novoizgrađenom stadionu „Lagator“.

„Oluja“ je bila više od etničkog čišćenja srpskog naroda iz Hrvatske. Bio je to pogrom. Bio je to još jedan genocid Hrvata nad Srbima. Moderna država Hrvatska je nastala na temeljima ubijanja i proterivanja Srba i „Oluja“ je samo produžetak genocida Hrvata iz rata 1941-1945. godine. Na kraju 20. veka nepregledne kolone Srba sa svojim traktorima i kamionima napustile su zauvek vekovna ognjišta, svoju Dalmaciju, Kordun, Liku, Baniju i zapadnu Slavoniju. Nekad je na tim prostorima živelo blizu milion Srba, a sada jedva da se mogu pronaći u tragovima. Danas u Hrvatskoj za Srbe više života nema.

Početak avgusta su dani podsećanja na mučeništvo svih Srba koji su izgubili decu, roditelje, porodice i domove. Tada su brojne srpske crkve i svetinje oskrnavljene, a pod hrvatskom vlašću našao se i „najveći srpski grad mrtvih” Jasenovac – i pred njim ponovo se zaviorila šahovnica. Razgovor Tuđmana sa vojnim vrhom uoči „Oluje“ pokazuje da namera nije bila samo osvajanje SAO Krajine, već „da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu“. Kada je to izvršeno, Tuđman je u Kninu 26. avgusta 1995. održao rasistički govor: „Danas, to je hrvatski Knin i nikada više nema povratka na ono što je bilo, da nam usred Hrvatske šire rak koji je razarao hrvatsko nacionalno biće. I ti su nestali za dva dana, nisu imali vremena ni da pokupe svoje prljave gaće“.

Hrvati su veličali svoju hrabrosti, a tenkovima i avionima su ratovali protiv srpske dece, žena i staraca i srpskih traktora. I to ne bi uspeli da im logističku i političku podršku nisu pružili Amerikanci i NATO pakt. Simbol te pomoći je trijumfalizam američkog ambasadora Pitera Galbrajta na jednom hrvatskom tenku.

Rezultat genocidne politike hrvatske političke i kulturne elite, hrvatske katoličke crkve i ideologije hrvatskih „očeva nacije“ – Starčevića, Pavelića i Tuđmana tokom Drugog svetskog rata i devedesetih godina 20. veka – jesu fizičko istrebljenje Srba nezamislvih razmera i pokatoličenje desetina hiljada pravoslavaca. Nesumnjiv genocid Hrvata u kontinuitetu mnogo dužem od pola veka, ako računamo i masovna zverstva počinjena nad Srbima tokom prvog svetskog rata. Hrvatsko ispunjenje demonske ideologije Pavelićevog ministra Budaka koji je za Srbe naredio „trećinu pobiti, trećinu proterati, trećinu pokatoličiti“.

Hrvatski zločini nad Srbima tokom „Oluje“ nisu bili dovoljni sudijama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala da Hrvatsku, njeno političko, vojno i policijsko rukovodstvo osude. U Haškom tribunalu je za zločin nad Srbima u „Oluji“ bio na 24 godina zatvora osuđen hrvatski general Ante Gotovina, ali je u novembru 2012. oslobođen i – proglašen nevinim. U Haškom tribunalu se sudilo i hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za progone, deportacije, ubistva, zločine protiv čovečnosti, pljačku imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja. Obojica su, naravno, oslobođeni optužbi. Svi su se izvukli nekažnjeno zato što su ti „nezavisni“ sudovi pod kontrolom istih onih zapadnih zemalja koje su dozvolile i podržale „Oluju“.

Zahvaljujući predsedniku Vučiću Srbija pamti stradanja srpskog naroda. Već deset godina brižno čuvamo ovo sećanje od zaborava, uprkos pretnjama moćnih koji traže – da zaboravimo! Zahvaljujući Aleksandru Vučiću čuvamo nacionalni identitet. U bilo kojoj drugoj državi na svetu na obeležavanje pogroma i genocida nad sopstvenim narodom došli bi i vlast i opozicija. Ili bi opozicija napravila svoj komemorativni skup. U Srbiji to nije slučaj.

Saobraćajni inženjer Teodorović je u vrhu antisrpske „elite“. Njegova ideologija je kominterovska, gde nema mesta za naciju, crkvu i porodicu. Nema mesta za srpski narod i Srbiju. Zbog skupa u Loznici i sećanja na srpske žrtve, Teodorović vređa Vučića, a etničko čišćenje Srba iz Hrvatske stavlja pod znake navoda: „Prokletnik drži miting u Loznici, povodom ’proterivanja Srba iz Hrvatske’“.

Koliko morate mrzeti svoju državu Srbiju i srpski narod da biste ovako reagovali! Koliko besa što genocidi Hrvata iz 1941. i 1995. prema Srbima nisu ostavljeni zaboravu. Koliko ludila i mržnje što Srbija pod Vučićem ekonomski brzo napreduje i ostaje nezavisna i suverena zemlja. I nisu tema opozicionih partija ni litijum, ni rudarstvo, ni ekologija. Cilj je zaustaviti Vučića silom, jer na izborima nisu sposobni. Ubiti ga ili oteti nasilno vlast na ulicama.

Srbija nikada u istoriji nije htela da služi drugima i zato je narod demokratskim putem počistio sa vlasti petooktobarske revolucionare, koji su vladali tako što su služili moćnima, ćutali o stradanjima sopstvenog naroda i neprestano se izvinjivali svima. Danas, kako Vučić kaže, „služimo svom narodu, svojoj zemlji i nikada se to više neće promeniti u Srbiji“.

P.S. Aleksandar Vučić: „Život i srpski narod, bez obzira kroz šta su prošli, pobedili su i pobeđivaće u budućnosti“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!
Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!

Sekretara ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu doputovao je danas u Teheran u radnu posetu Iranu, gde će sa sekretarom iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Akbarom Ahmadijanom i načelnikom Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamedom Bagerijem razgovarati o bezbednosnoj situaciji na bliskom istoku i saradnji Irana i Rusije, prenela je RIA.

05.08.2024

13:08

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija