• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.07.2021

14:48

SNV postavio spomenik žrtvama ustaša u Donjoj Suvaji u Lici!

SNV

Politika

SNV postavio spomenik žrtvama ustaša u Donjoj Suvaji u Lici!

Podeli vest

U selu Donja Suvaja kod Srba u Lici, Srpsko narodno vijeće postavilo je spomenik posvećen žrtvama ustaškog zločina počinjenog 1. jula 1941. godine. Parastos u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg za 290 ubijenih civila, većinom žena i dece, služio je Episkop gornjokarlovački Gerasim sa sveštenstvom

"Dana 1. jula 1941. godine ustaše su, vođeni Maksom Luburićem, surovo mučili i ubili žene, decu i starije meštane u Donjoj Suvaji. Spomenik s natpisom i 290 njihovih imena uklesanih u kamenu, autora Davida Kabalina, podignut je na 80. godišnjicu njihovog ubistva na inicijativu SNV-a i preživelih svedoka i meštana Suvaje, u znak sećanja na njihove živote, stravični samrtni čas, ali s verom u ideju pobede čoveka nad mržnjom", poručili su iz Srpskog narodnog veća.

Počinili su prvi zločin te vrste u nizu zločina koji su im prethodili; u Gudovcu gotovo dve stotine muškaraca, u Glini kako je bilo planirano, između 300 do 400 muškaraca od šesnaeste godine pa naviše, u Veljunu više od pet stotina muškaraca. Zločin počinjen u Donjoj Suvaji, Osredcima, Bubnju i Nebljusima, počinjen je u tri-četiri dana. Jedna je akcija, jedno je zlo, ali nije bilo jedino - rekao je Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i predsednik SDSS-a, naglasivši da su "svi oni koji su mislili da će rušenjem i uklanjanjem ovakvih spomen obeležja zatrti trag tom zločinu, naknadni saučesnici u zločinu".

MASOVNI UBICA KOGA VELIČAJU U HRVATSKOJ! Maks Luburić - POHRVAĆENI SRBIN koji je komandovao LOGORIMA SMRTI! Iza njega su ostajale REKE KRVI! Foto/Video

- Ne znati za zločine koji su počinjeni na celom prostoru NDH, od Gorskog Kotara pa do Podrinja i Istočne Hercegovine, gde su ustaška vojska i redovna, domobranska vojska poduzimale iste akcije, s istim ciljem, ne govoriti o tome danas i ne biti na mestima kao što je Donja Suvaja, nije samo stvar zaborava niti okupiranost poslovima i brigama, već to znači strah od zameranja nekima koji tu ideologiju i danas doživljavaju kao veliku, ili je stvar verovanja da žrtve nisu vredne sećanja - poručio je predsednik SNV-a, zaključivši kako nijedno od ta dva verovanja nije dostojno slobodnog čoveka.

Otvaranju spomenika u Donjoj Suvaji prisustvovali su predstavnici Ambasade Republike Srbije u RH, saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije, Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) iz Splita, te predstavnici županijskih, općinskih i lokalnih vlasti iz tri županije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Australijska NBA zvezda za Informer pred meč sa Srbijom: Jokića nemoguće zaustaviti, a večite gleda ceo svet! (FOTO)
Olimpijske igre

Australijska NBA zvezda za Informer pred meč sa Srbijom: Jokića nemoguće zaustaviti, a večite gleda ceo svet! (FOTO)

Košarkaška reprezentacija Srbije sutra (14.30, RTS 1) protiv Australije igra četvrtfinalni meč na Olimpijskim igrama u Parizu, a preko puta imaće nekoliko jako poznatih košarkaša koji su igrali upravo u našoj zemlji! Naravno, sve oči biće uprte u Dantea Egzuma i Džoka Lendejla, koji su bili i ostali ljubimci navijača Partizana, a "orlovima" će rival biti i Duop Rit (28), nekadašnji centar Crvene zvezde, a sada poznati NBA as.

05.08.2024

20:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija