• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

17.09.2022

08:07

SA KIPRA NAM STIŽE 11 Mi-35! Nastavlja se jačanje Vojske Srbije!

Politika

SA KIPRA NAM STIŽE 11 Mi-35! Nastavlja se jačanje Vojske Srbije!

Podeli vest

Vojska Srbije uskoro će imati punu eskadrilu jurišnih helikoptera Mi-35, koji važe za jedne od najmoćnijih na svetu

Naša armija već poseduje četiri ovakva helikoptera, a sada je dogovorena nabavka još 11 borbenih letelica, i to sa Kipra. Helikopteri Mi-35, poznati i kao 'đavolje kočije', ubitačno su oružje protiv tenkova i neprijateljske žive sile. Ovi jurišni helikopteri pokazali su se izuzetno efikasnim u svim modernim ratnim sukobima, zbog čega stručnjaci ocenjuju da će Vojska Srbija posle ove nabavke biti znatno respektabilnija sila.

Vojna neutralnost

Dogovor sa Kipranima o nabavci helikoptera Mi-35 potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podsetio na to da je pre samo deset godina naša vojska bila 'gotovo nepostojeća' i u jako lošem stanju.

Foto: Printskrin/fotomomtaža

- Nekada smo imali samo jedan avion 'mig-21', koji su piloti zvali 'mrtvački sanduk'. Od helikoptera smo imali samo 'gazele' sa topovima i jednu 'sedamnaesticu' (transportni helikoper Mi-17, prim. aut.). A sada već imamo mnogo, a imaćemo još više. Želim sada da vam kažem da od Kipra kupujemo još 11 helikoptera Mi-35. Kada ove mašine budu u Srbiji, svi silnici i moćnici moraće dobro da razmisle da li da se sile preko naših leđa... - rekao je Vučić.

Činjenice o Mi-35

* 310 km/h maksimalna brzina
* 4,1 m visina letelice
* 17,4 m dužina letelice
* 2 člana posade i 8 putnika
* 4 km domet raketa vazduh-zemlja
* naoružanje: podni top 23 mm sa 450 projektila, nenavođene avionske rakete 'S-13' i 'S-8', rakete vazduh-vazduh VYMPEL R-73, rakete vazduh-vazduh 9M39, navođene protivtenkovske rakete 9K114, navođene protivtenkovske rakete 9M120

Četiri helikoptera Mi-35, koje sada poseduje naša vojska, nabavljeni su u sklopu vojnotehničke saradnje Srbije i Rusije, i to pod specijalno povoljnim uslovima.

Komentarišući najnoviji dogovor o nabavci vojne opreme, general Vladimir Lazarević kaže da je ovo i te kako lepa vest i za vojsku i za državu.

Foto: Vikipedija

- Nabavka modernih borbenih helikoptera za našu vojsku i ratno vazduhoplovstvo jeste sjajna vest. Ona samo potvrđuje put Srbije u smislu vojne neutralnosti. Naša zemlja, uprkos složenim geopolitičkim uslovima zbog rata u Ukrajini i svetske ekonomske krize, i dalje modernizuje vojsku i to je jako važno i dobro i moralo bi da raduje svakoga kome je istinski stalo do mira i bezbednosti - naglašava Lazarević.

Odvraćanje agresora

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu kaže da će država ovom nabavkom izvršiti popunu jedinica jurišnih helikoptera.

- Radi se o popuni naših jedinica u skladu sa planovima modernizacije Vojske Srbije. Značajno će se unaprediti odvraćanje od potencijalnog napada. Nabavka sa Kipra već neko vreme se spominje u našoj javnosti, a imajući u vidu da oružje iz Rusije više ne može da dođe do Srbije, ovo jeste najbolja moguća alternativa. Ova vrsta helikoptera već je u upotrebi u našoj vojsci, što znači da već imamo sve uslove za njihovo korišćenje sa stanovišta obuke i drugih pratećih elemenata - zaključuje Obradović.

Kiparski mediji prenose: Savet ministara odobrio

Kiparski mediji su još prošle godine najavili početak pregovora sa Srbijom o prodaji 11 desantno-jurišnih helikoptera Mi-35. Kako je objavio portal 'Politis', Savet ministara Kipra dao je 'zeleno svetlo' za ovaj dogovor.

Prema tim informacijama, srpska delegacija je bila na bila na Kipru još 12. aprila 2021. godine, posetivši vojnu bazu 'Andreas Papandreu' kako bi pregledala helikoptere. Nakon povratka u Srbiju poslato je pismo o namerama da se letelice kupe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosta

pre 1 godinu

Makedonija ima 12 helikoptera mi-24 sa gatling mitraljezom 12,7mm nsvt, ali samo 5 lete, ostalima su utroseni resursi pa su prizemljeni, mi cemo imati 2-3 vise od njih kad dobijemo ovih 11, kojih se izgleda kipar resava jer su se u ukrajini pokazali kao dobre mete za stingere i starstreak lake pvo rakete, mi-35 je izvozna verzija mi-24 i malo ima bolju elektroniku. Makedonski mi-24 su opremljeni izrelskom elektronikom firme elbit, sto ih pravi modernije od nasih mi-35.,...

Izbori 2024

TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba!
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba!

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada!
Live TV

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada!

Juče su održani pregovori u Briselu o Kosovu i Metohiji. Svi su se pojavili, ali se nisu svi sreli. Aljbin Kurti je izbegao susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li Kurti nije hteo ili nije smeo da se sastane sa predsednikom, ostaje dilema. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji.

27.06.2024

16:43

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17