• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.04.2023

16:37

SRBIJA POKAZALA DA MOŽE DA BUDE CENTAR IZVRSNOSTI! Ana Brnabić na otvaranju razvojnog instituta BioSens u Novom Sadu: To je sinergija između tehnologije i poljoprivrede (FOTO)

Tanjug/Nenad Mihajlović

Politika

SRBIJA POKAZALA DA MOŽE DA BUDE CENTAR IZVRSNOSTI! Ana Brnabić na otvaranju razvojnog instituta BioSens u Novom Sadu: To je sinergija između tehnologije i poljoprivrede (FOTO)

Podeli vest

Otvorili smo sedište jednog evropskog centra koji će doneti nove vrednosti i inovacije ne samo Srbiji, već i regionu i svetu, rekla je danas premijerka Ana Brnabić na otvaranju razvojnog instituta BioSens u Novom Sadu.

Brnabić je istakla da je Srbija pokazala da može da bude centar izvrsnosti u jednoj od oblasti koja je veoma važna za budući razvoj naše zemlje, a to je digitalna poljoprivreda. 

- To je ustvari intersekcija ili sinergija između tehnologije i poljoprivrede. Nešto što je neophodno i potrebno u vremenima klimatskih izazova i klimatskih promena da obezbedimo da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate, da mi damo kao država, uz pomoć nauke, istraživanja i razvoja naučnih instituta, adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima da mogu da nastave sa svojim poslom i da mogu da budu konkuretni u budućnosti - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Svečanom otvaranju je prisustvovala i evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Marija Gabrijel, koja je izjavila da će institut BioSens biti svetlo budućih istraživanja ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Kako je navela, "Bioteh" je esencijalni sektor našeg svakodnevnog života, a sa novim talasom inovacija možemo bolje da povežemo nauku, inovacije i obrazovanje, a sve to sa centrom izvrsnosti, umećem vođenja i talentima. 

- Možemo da kažemo da stvaranje ovog instituta pokazuje kako evropska podrška  i svetske investicije rade zajedno da stvore konkretne rezultate. Institut novi centar izvrsnosti će voditi srpski ekosistem inovacija napred a u isto vreme ce obezbediti digitalna resenja u poljoprivredi -  istakla je Gabrijel. 

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Direktor BioSens instituta Vladimir Crnojević ocenjuje da je ovo nova era naučno - istraživačkog rada u Srbiji,  koja je sada u zamahu. 

- Ova zgrada je jedna od tehnološki najsloženijih objekata u Srbiji i prva u Evropi sa ovim antivibracionim rešenjem tog jezgra koje je otporno na vibracije. Sa nove strane, ona je tvrđava budućnosti koja simbolizuje viziju i put, i naravno reka koja teče između, a koja simbolizuje protok vremena - podvukao je Crnojević. 

Za izgradnju BioSens instituta izdvojeno je 30 miliona evra, od kojih je polovina novca donacija Evropske unije.

Sledeći korak u digitalnom razvoju je izgradnja "Bio4" instituta u Beogradu, koji predstavlja multidisciplinarni projekat u širem regionu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Velibor

pre 1 godinu

Divne vesti za sve gradjane Srbije. Danas se ponosimo!

Marko

pre 1 godinu

Pozitivna stvar za dalji razvoj poljoprivrede.

Ivana

pre 1 godinu

Nasa zemlja se ubrzano razvija prateći savremene metode,tehnologija. Zahvaljujući sadašnjoj vlasti svakim danom idemo napred.

Jela

pre 1 godinu

Ovaj Institut je dokaz da se u Srbiji paznja obraca na nauku i naucna dostignuca.

Jela

pre 1 godinu

Izgradnja naučno istraživačkih centara Srbija ide u korak sa vremenom, a ujedno se na ovaj način smanjuje odliv mladih stručnjaka van naših granica.

Jela

pre 1 godinu

Srbija nastavlja sa ogromnim ulaganjem u naučno tehnološke inovacije kako bi se ubrzao proces razvoja privrede

lol

pre 1 godinu

toliko smo izvrsni da ne mozemo ni osnovne stvari da uradimo..

sledeća vest

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija