• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.D.

08.07.2023

06:56

Srbija je spasila EU invazije migranata! Viktor Orban na samitu u Beču odao priznanje našoj zemlji

printscreen instagram

Politika

Srbija je spasila EU invazije migranata! Viktor Orban na samitu u Beču odao priznanje našoj zemlji

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je u petak predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je sprečio invaziju migranata na Evropsku uniju!

- Hvala predsedniku Vučiću za saradnju i to što čini za Evropu. Bez Srbije Austrija, Nemačka i Holandija imale bi stotine hiljade migranata više nego sada. Od 330.000 migranata čak 270.000 zaustavljeno je na srpsko-mađarskoj granici samo zahvaljujući saradnji naše dve zemlje - rekao je Orban posle trilateralnog Samita Srbije, Austrije i Mađarske, koji je u petak održan u Beču.

Prema njegovim rečima, niko ne može da stupi na teritoriju Mađarske bez postupka azila.

- Ako je azil pozitivno rešen, mogu da ostanu u Mađarskoj, a to bi trebalo i druge države da čine, ali ne rade. Naći ćemo politička i pravna rešenja da to urade. Kako će se vršiti interpretacija, odlučićemo, ali mi se ne branimo samo od migranata već i od Brisela - rekao je Orban.

Domaćin samita austrijski kancelar Karl Nehamer je, komentarišući ovu temu, rekao da je neophodno da Austrija unapredi bilateralnu saradnju sa državama Zapadnog Balkana kako bi sistem funkcionisao bolje i rešio se problem nelegalnih migranata.

Vučić: Rešili smo pitanje gasa

- Mi smo uz pomoć mađarskih prijatelja uspeli da rešimo to pitanje. Imamo 588 miliona kubnih metara gasa u skladištima. Uz redovan dotok gasa ne bi trebalo da imamo bilo kakvih problema, bez obzira na to što se očekuje povećanje cena, to će biti minimalno ili povećanja neće ni biti. Ne bi trebalo da imamo problema tokom zime - poručio je predsednik Vučić iz Beča.

Foto: printscreen

 

- Jako je važno da imamo dobre saveznike i rešenje može da funkcioniše samo kada počnemo da pričamo o tome da se postupci za dobijanje azila odvijaju dok su migranti u tim trećim zemljama, dakle, kad krenu na put, da krenu već kao legalni migranti, a ne kao nelegalni, jer nema smisla da idu preko Sredozemlja i da rizikuju svoje živote - naveo je Nehamer.

On se zahvalio Srbiji na izmeni viznog režima za državljane Indije i Tunisa, zbog čega se broj ilegalnih migranata u Austriji značajno smanjio.

I ministar Gašić na samitu

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u petak je u Beču potpisao Memorandum o razumevanju o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija sa austrijskim i mađarskim kolegama.
Kako je saopštio MUP Srbije, tim memorandumom dodatno će se unaprediti saradnja u očuvanju bezbednosti granica, kao i suzbijanje iregularnih migracija i krijumčarenja ljudi i osim što predviđa intenziviranje aktivnosti policija država potpisnica, omogućiće uključivanje drugih zemalja pogođenih migracijama.

- Pokazalo se da sistem EU za borbu protiv ilegalnih migracija nije najbolje funkcionisao i da su zato Austrija, Srbija i Mađarska uspostavile međusobnu saradnju. Naše tri zemlje su teško bile pogođene ilegalnom migracijom i u međuvremenu smo uspeli da postignemo da se sada malo drugačije razmišlja i da se donesu nove mere i postupci protiv organizovanog kriminala i ilegalne migracije - naveo je Nehamer i dodao da su tri zemlje uspele da zakoče trend ilegalne migracije koji je postojao.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija