• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Tanjug.rs

21.08.2024

17:24

Zabranjeno mu je da komunicira na maternjem srpskom jeziku i da u ćeliji ima knjige! Karadžić tužio Vladu Velike Britanije zbog kršenja ljudskih prava u zatvoru - evo koliko novca traži

AP/Photo

Politika

Zabranjeno mu je da komunicira na maternjem srpskom jeziku i da u ćeliji ima knjige! Karadžić tužio Vladu Velike Britanije zbog kršenja ljudskih prava u zatvoru - evo koliko novca traži

Podeli vest

Prvi predsednik Republike Srpske, lider Srba u BiH i haški optuženik Radovan Karadžić (79) tužio je Vladu Velike Britanije za nehumano postupanje i kršenje ljudskih prava u zatvoru na ostrvu Vajt.

Prema pisanju britanskog Dejli Mejla, Karadžić traži odštetu od 50.000 funti.

Njemu je zabranjeno da komunicira na maternjem srpskom jeziku i da u ćeliji ima knjige i laptop.
To se, prema pisanju portala, dešava nakon što je njegova ćerka Sonja Karadžić-Jovićević 2021. godine tvrdila da njenog oca u britanskom zatvoru drže u „nezdravim“ i „necivilizovanim“ uslovima.

Podsećaju da je Karadžićeva ćerka tada za Srnu, novinsku agenciju Republike Srpske, rekla da što se fizičkog i zdravstvenog stanja njenog oca tiče, on je smešten u uslovima koji su neprihvatljivi. „Ako tome dodamo i činjenicu da se nalazi u zgradi punoj kancerogenog azbesta koja je zabranjena širom sveta, jasno je u kakvom će stanju biti.  

Rekla je i da je premeštanje njenog oca u zatvor u Britaniju bilo namerno u inat njenoj porodici.

„Moj otac je u veoma necivilizovanoj situaciji, a što se njegove porodice tiče, njegovo preseljenje na jug Engleske namerno je napravljeno da bi ga držao podalje, van pravila Rezolucije Ujedinjenih nacija koju je usvojio Savet bezbednosti. Biće nam veoma teško fizički, finansijski i proceduralno, zbog viza, imunizacije tokom pandemije, pa čak i posle toga, da ikada odemo tamo i posetimo ga"

Nekadašnji lider Srba u BiH osuđen je 2019. godine za genocid nad Hrvatima i muslimanima tokom poslednjeg rata u BiH.  Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu robiju bez uslovnog otpusta. 

Podsećaju da je Karadžić prebačen avionom iz Holandije u Veliku Britaniju 2021.   Britanija je bila u velikoj meri uključena u njegovu osudu, a bivši ministar spoljnih poslova Dominik Rab bio je jedan od mladih advokata koji je izradio pravnu proceduru za njegovo prebacivanje u UK, piše Dejli Mejl.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

Za mržnju u Srbiji nema mesta! Ženi koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan" određeno zadržavanje!
Hronika

Za mržnju u Srbiji nema mesta! Ženi koja je pretila vlasniku poslastičarnice "Pelivan" određeno zadržavanje!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala uhapsili su Lj. K. (1968) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

21.08.2024

17:24

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Kapitulacija Kijeva znači rat sa "Blekrokom"! Putin i Rusija se spremaju za ključnu bitku, ali ne sa Ukrajinom i Zapadom!
Nimalo naivno!

Kapitulacija Kijeva znači rat sa "Blekrokom"! Putin i Rusija se spremaju za ključnu bitku, ali ne sa Ukrajinom i Zapadom!

Jedno od najvažnijih pitanja koja muče ne samo naše zaklete zapadne prijatelje, već i masovnog Rusa, jeste šta su tačno planovi Kremlja za Ukrajinu. Jer od toga će zavisiti trajanje Specijalne operacije, broj novih regiona, prihodi stanovništva, obim izgradnje za obnovu infrastrukture uništene ratom i ukrajinskom vlašću i još mnogo, mnogo toga.

21.08.2024

18:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija