• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.10.2024

09:10

Francuzi plaču zbog BRIKS-a i dive se Srbiji! Prisustvo naše države šokiralo Zapad: Pogledajte njih, mi smo izgubili nezavisnost...

Shutterstock/Reuters

Politika

Francuzi plaču zbog BRIKS-a i dive se Srbiji! Prisustvo naše države šokiralo Zapad: Pogledajte njih, mi smo izgubili nezavisnost...

Podeli vest

Prisutvo zemalja poput Srbije ili Turske na samitu BRIKS-a izazvaće veliko nezadovoljstvo Evropske unije i NATO-a, ocenio je lider francuske stranke „Patriote“ Florian Filipo u izjavi za agenciju RIA Novosti.

- Prisutvo drugih zemalja na samitu BRIKS-a, poput Srbije ili Turske, izazvaće revolt u EU i NATO-u. To je znak protesta protiv zapadnog, američkog svetskog poretka. Neophodno je težiti što većoj suverenosti i nezavisnosti - rekao je Filipo.

On je izrazio žaljenje što je Francuska izgubila svoju nezavisnost i dodao da bi danas bilo teško zamisliti njeno učešće na samitu BRIKS-a.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin, na marginama Istočnog ekonomskog foruma, zamolio potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prenese pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću i izrazio nadu da će Vučić prisustvovati događajima u okviru formata „autrič“ na samitu BRIKS-a u Kazanju. Vučić je kasnije izjavio da lično neće moći da prisustvuje zbog gustog rasporeda, ali je potvrdio da Srbija šalje delegaciju od četiri ministra na samit.

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov rekao je ranije da je broj zemalja koje žele da sarađuju sa BRIKS-om u nekom obliku, uključujući i članstvo, dostigao 34. Takođe je naglasio da će samit u Kazanju biti najveći spoljnopolitički događaj ikada održan u Rusiji. Ušakov je potvrdio da je Turska podnela zahtev za punopravno članstvo u BRIKS-u, a zahtev se trenutno razmatra. Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Rjabkova, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će prisustvovati samitu.

Samit BRIKS-a biće održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra. BRIKS je međudržavni savez formiran 2006. godine, a Rusija je od 1. januara 2024. godine preuzela predsedavanje ovom organizacijom. Pored članica osnivača - Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike - sada su se pridružile i Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija