• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. J.

26.10.2024

19:16

Plenković besan zbog Vučićeve mudre politike: Srbija mora da otkači Rusiju ako hoće u Evropsku uniju!

Tanjug AP

Politika

Plenković besan zbog Vučićeve mudre politike: Srbija mora da otkači Rusiju ako hoće u Evropsku uniju!

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković, poznat po otvorenoj netrpeljivosti prema našoj zemlji, dao je intervju za "Frans 24" u kom je, između ostalog, govorio i o evropskom putu Srbije i naglasio da "će, uprkos istorijskim vezama sa Rusijom, ona morati da se odluči ukoliko zaista želi u Evropsku uniju".

Portal ga je upitao da prokomentariše balansiranje srpskog državnog vrha između Evropske unije, Rusije i Kine, na šta je Plenković odgovorio da "je stepen usklađenosti Srbije sa EU po pitanju spoljne i odbrambene politike između 50 i 60 odsto, za razliku od većine drugih zemalja u našem regionu".

To znači da se igraju ovim multivektorskim pristupom: Malo sa Briselom, malo sa Berlinom, malo sa Parizom, malo sa Moskvom, malo sa Pekingom. Ako Srbija zaista, iskreno, želi da uđe u Evropsku uniju, moraće da se odluči, uprkos istorijskim vezama sa Rusijom - rekao je hrvatski premijer kojem očigledno smeta to što Srbija, na čelu sa njenim predsednikom Aleksandrom Vučićem, održava odlične odnose i sa Istokom i sa Zapadom.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Aleksandar Vučić

Plenković je od ranije poznat kao neko ko sa oduševljenjem dočekuje svaku vest na štetu Srbije, pa je tako uoči glasanja za usvajanje sramne Rezolucije o Srebrenici u maju ove godine euforično poručio:

Rezolucija će proći, o tome nema govora, naš stav je jasan.

Hrvatska je, podsetimo, bila jedan od kosponzora ove rezolucije, a u septembru ove godine Plenković je, na samitu o Ukrajini u Dubrovniku, optužio našu zemlju za "velikosrpsku agresiju na Hrvatsku 1991. godine".

 

Foto: Reuters

Andrej Plenković

Hrvatski premijer je, takođe, prošle godine, nakon sukoba u Banjskoj u kom su živote izgubila tri Srbina i jedan Albanac, zahtevao da Evropska unija kazni Srbiju. On je tad, zajedno sa albanskim šefom vlade Edijem Ramom, snažno osudio "nasilje srpskih paravojnih jedinica na severu Kosova i njihovu heroizaciju od Beograda", uz poziv premijerima zemalja Evropske unije na donošenje mera protiv Srbije. Plenković je smatrao da ti potezi "ne mogu ostati bez odgovora", te da odluka Beograda o danu žalosti "gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što se dogodilo".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija