• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

28.11.2021

14:18 >> 16:12

PLATILA CIPELE 16.000, OBULA IH PET PUTA, A ONDA... Odgovor prodavca će vas šokirati!

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

PLATILA CIPELE 16.000, OBULA IH PET PUTA, A ONDA... Odgovor prodavca će vas šokirati!

Podeli vest

Posle samo pet nošenja đon je počeo da se kruni, a kada ih je reklamirala, dobila je negativan odgovor uz obrazloženje da su "oštećene od nošenja i nemarom potrošača"

Potrošači, još jednom se pokazalo da, čak i ako za kupovinu cipela izdvojite veliki novac, to ne mora da znači da ste kupili kvalitetan par obuće koji ćete moći da nosite nekoliko godina! Poslednji u nizu primera bahatog ponašanja trgovaca dogodio se jednoj ženi koja je za cipele brenda "Shoestar" iskeširala čitavih 16.000 dinara, da bi posle samo pet nošenja đon počeo da se kruni.
Umesto da joj uvaže reklamaciju zbog nekvalitetne izrade obuće koju su joj prodali za sumu koja se ne može smatrati malom, oni su je odbili. Da stvar bude gora, svoj postupak opravdali su rečima da su cipele "oštećene od nošenja i nemarom potrošača" i svu krivicu svalili na nju!

Nezadovoljna žena svoj gnev i razočaranje podelila je na društvenoj mreži Tviter.
- Godinama kupujem u "Shoestar-u". Toliko pari da sam kao stonoga. Kupim cipele za 16.000 dinara na kojima se posle bukvalno pet nošenja đon kruni! Reklamacija nije uvažena jer su "oštećene od nošenja i nemarom potrošača"?! Pitam stručnjake koji su takvu ocenu dali: je l' normalno da se po suvom vremenu i od vožnje đon raspada za cipelu od 16.000? Šta bi bilo da su nošene na minus 10? Moj dinar "Shoestar" nikada više videti neće jer su sramota i neprofesionalni, veruju da su iznad potrošača! E pa, poštovani "Shoestar" - niste! - napisala je ona i dodala:

- Takvi trgovci smatraju da valjda obuća koju kupimo treba da stoji i da je ne nosimo! To samo kod nas, dok na zapadu možeš posle mesec dana da vratiš bez računa...

Foto: Shutterstock

Nikad više

Moj dinar "Shoestar" nikada više videti neće jer su sramota i neprofesionalni, veruju da su iznad potrošača

Nažalost, ovakve situacije nisu neuobičajene! Cipele, čizme i patike na prvom su mestu liste potrošačkih problema. Našoj redakciji svakodnevno pristižu pritužbe čitalaca na ovu temu, a problemi su uglavnom isti - obuća se raspada nakon mesec-dva nošenja, a prodavac odbija reklamaciju. Ako se udostoji da je obrazloži, to je uglavnom da obuća nije adekvatno nošena i održavana.

 

 

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić kaže za Zaštitnik potrošača da je problem sa reklamacijom obuće oduvek glavna muka među potrošačima.
- Nijedna obuća ne bi smela da se raspadne nakon pet nošenja, a kamoli cipele koje su tako skupo plaćene. Postavlja se pitanje koliko puta možemo da obujemo cipele od 16.000 dinara da bi bilo prihvatljivo da đon počne da se raspada? Nažalost, većina reklamacija koje potrošači upućuju trgovcima kada je u pitanju obuća odbija se. Jedino što potrošač može da uradi u ovoj situaciji jeste da angažuje nezavisnu laboratoriju koja treba da utvrdi da li je posredi zaista krivica potrošača ili se obuća raspala jer nije kvalitetna. Ukoliko odgovor bude pozitivan po potrošača, preostaje samo da tuži trgovca. Međutim, potrošači to uglavnom ne žele da rade, ne žele da se "razvlače" po sudovima i da se bave time - napomenuo je on i dodao:
- Ova sfera mora da se uredi, da deklaracije obuće budu jasne i potpune, a ne kao što se dešavalo da na gumenim čizmama piše da su za suvo vreme. Tipičan primer "rupe u zakonu". Zaštita potrošača je na prvom mestu, kao i njihova prava, a to ni trgovci ni proizvođači obuće ne poštuju.

U "Shoestar-u" bez odgovora

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa brendom "Shoestar" i od njih dobije odgovore na sledeća pitanja:
1. Kako je moguće da đon na cipelama koje koštaju 16.000 dinara počne da se kruni nakon samo pet nošenja?
2. Reklamacije je odbijena rečima da su cipele "oštećene od nošenja i nemarom potrošača". Koliko puta potrošač treba da nosi cipele i šta tačno potrošač može da uradi cipelama da bi đon krenuo da se kruni?
Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore na naša pitanja nismo dobili.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saša

pre 2 godine

Imala sam isti problem sa cipelama i tepihom. Necu pisati koje su firme u pitanju. Nista nisu uvazili…Kada ih je advokat obavestio o pravima potrosaca i napisao -obavestenje pred tuzbu -sve su uvazili.

Darko

pre 2 godine

U Srbiji se ovakav javasluk desava sa svim trgovcima. Ja sam detetu kupio Tablet u Tehnomaniji ali je tablet kocio cim je otvoren, toliko da na njemu nije bilo moguce raditi nista... reklamirao sam ali je po njima sve bilo u redu i ako na.njemu ni youtube, ti talking tom ni nista slicno noje moglo da radi.... Drzava treba da stane ovakvim stvarima na put, kao i laznim popustima gde pre popusta povecaju cenu pa stave da je kao na popustu...

Miro

pre 2 godine

Meni se isto desilo sa cipelama doduše priznajem imam 17 kg više. Možda je zbog toga.

IQ

pre 2 godine

To da mozete na zapadu da vratite posle mesec dana bez racuna je neistina.

sledeća vest

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Brutalna šamarčina! Pomorska armada NATO ne može da pobedi Hute, Crveno more je sramota američke mornarice!
Malo su se preigrali

Brutalna šamarčina! Pomorska armada NATO ne može da pobedi Hute, Crveno more je sramota američke mornarice!

Vojna operacija "Čuvar prosperiteta", koju su bučno pokrenule mornarice Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Evropske unije, naletela je na neosvojivu odbranu Huta. Neuspeh NATO kampanje u Jemenu pridružuje se dugačkoj listi neuspešnih zapadnih vojnih kampanja: Korejski rat 1953, Vijetnam 1975, neuspeh američke intervencije u Somaliji 1993 (čuveni Crni jastreb u Mogadišu) i američka okupacija Avganistana 2021.

04.07.2024

23:00

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!
Zapad na nogama

Smrtna presuda! Panika u NATO, Francuska će napustiti Alijansu posle pobede Bardele i Marin Le Pen na izborima!

NATO strahuje ds bi Francuska mogla da se povuče iz članstva u Alijansi i da bi to mogla da bude jedna od kljulnih odluka krajnje desnice okupljenje oko Žordana Bardele i Marin Le Pen. Nacionalno okupljanje koje predvode upravo Bardel i Lepenova mogli bi da u nedelju preuzmu lormilo "pete republike", a to je alarm ne samo za EU, već i za Vašington"!

04.07.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija