• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.01.2024

13:20

Rešena jedna od najvećih misterija u istoriji! Na dnu okeana otkriveno je nešto neverovatno (FOTO/VIDEO)

Shutterstock

Zanimljivosti

Rešena jedna od najvećih misterija u istoriji! Na dnu okeana otkriveno je nešto neverovatno (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Nakon nestanka Ameli Erhart tokom njenog pokušaja da preleti ceo svet, niko nije uspeo da locira ostatke njenog aviona. Sada je to pošlo za rukom pilotu Toniju Romeru.

Nestanak avijatičarke Amelije Erhart u centralnom Pacifiku u julu 1937, jedna od najvećih misterija u istoriji vazduhoplovstva, možda je rešena.

Naime, nakon nestanka Amelijinog aviona tokom njenog pokušaja da obleti svet, pojavile su se mnoge teorije, ali niko do sada nije uspeo da locira ostatke njenog aviona Lokid 10-E Elektra.

Međutim, ove nedelje je tim američke kompanije „Deep Sea Vision” obavestio javnost da je sonarom na ogromnoj dubini od skoro 5000 m u centru Tihog okeana otkrio nešto što izgleda prilično slično nestalom avionu, prenosi CBS News.

 

 

Potragu za nestalim avionom je sa 11 miliona dolara u velikoj meri finansirao Toni Romeo, pilot i bivši američki obaveštajac.

 - Ovo je najuzbudljivija stvar koja mi se dogodila u celom životu, osećam se kao desetogodišnjak koji traži skriveno blago - rekao je on medijima.

 

 

Amelija Erhart je nestala sa pilotom Fredom Nunanom 2. jula 1937. godine. Posle dve godine potrage, proglašeni su mrtvima, a sve potrage za ostacima njihovog aviona do sada nisu dale rezultate.

Postojale su teorije da su sleteli na jedno od pustih ostrva, a građani sa lokacija udaljenih hiljadama milja, kao što su Teksas, Florida i Ajova, zakleli su se da su oni svoje očajničke pozive u pomoć javljali preko radija.

 

 

Romeo, kome su se u ekspediciji pridružila dva njegova brata koji su takođe piloti, rekao je da je njihova vazduhoplovna stručnost pružila novu perspektivu tokom potrage.

 - Uvek smo osećali da će to rešiti grupa pilota, a ne mornara - rekao je Romeo novinarima.

 

 

Konačna potvrda ovog otkrića moguća je samo ako se otkriveni objekat može posmatrati sa još bliže udaljenosti kako bi se pojedini detalji mogli uporediti sa modelom aviona koji se traži.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija