• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.08.2024

15:00

OVO SU SVI ČEKALI! Nebeski fenomen u Srbiji - Tri noći svi će gledati u nebo, evo šta se dešava

Shuterstock

Zanimljivosti

OVO SU SVI ČEKALI! Nebeski fenomen u Srbiji - Tri noći svi će gledati u nebo, evo šta se dešava

Podeli vest

​Kiša meteora nazvana "Perseida" moći će da se posmatra ovog vikenda u Srbiji.

Fenomen kiše meteora "Perseida" biće vidljiv tokom tri noći - u subotu, nedelju i ponedeljak, od 10. do 12. avgusta. 

Kiša meteora moći će da se posmatra uživo - moći će da se vidi u Beogradu i u čitavoj Srbiji.

Zanimljiv fenomen biće prenošen i onlajn.

"Perseida" je godišnja kiša meteora vidljiva od sredine jula do kraja avgusta. Ona pruža posmatračima neba brojne mogućnosti da ugledaju zvezde padalice tokom toplih letnjih noći.

Kišu meteora uzrokuju ostaci komete Svift-Tatl, najvećeg objekta za koji se zna da redovno prolazi pored Zemlje. Poslednji put je ovaj objekat proleteo pored naše planete 1992. i neće se vratiti sve do 2126.

Foto: Shuterstock

zvezde padalice

Dok Zemlja prolazi kroz ostatke komete, komadi stena i leda ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom do 209.000 km/h. Ove brzine dovode do toga da se vazduh ispred krhotina sabije i zagreje do hiljadu stepeni. To rezultira sjajnim tragovima jarke svetlosti poznatim kao meteori ili "zvezde padalice".

Kiša meteora "Perseida" je dobila ime po sazvežđu iz kojeg zrače meteori. Iz Zemljine perspektive, meteori se pojavljuju otprilike u pravcu sazvežđa "Persej" na severnoj hemisferi, prenosi Space.

Savet svima onima koji prvi put idu da posmatraju kišu meteora je da pre svega odaberu mesto udaljeno od gradske svetlosti i vazdušnog zagađenja. Nije potrebna nikakva dodatna oprema, jer se sve može videti golim okom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)

Trebalo je da bude zlato, ali i bronza je vrhunski rezultat! Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je treće mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u današnjem meču za bronzanu medalju pobedila svetskog šampiona Nemačku sa 93:83 (21:30, 17:16, 25:26, )! "Orlovi" su se tako revanširali "pancerima" za prošlogodišnji poraz u finalu Mundobasketa u Manili, a osim toga, pokazali su neverovatnu mentalnu snagu da se podignu nakon nepravednog poraza od Amerike u polufinalu.

10.08.2024

12:47

Planeta

Zabava

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23