• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

04.03.2022

16:01

OTKAKO JE DOKTOR MARKO SEO U DIREKTORSKU FOTELJU, OD BIBLIJE SE NE ODVAJA! Poslu pristupa s verom u Boga, sugrađani ga smatraju PREDANIM LEKAROM!

printscreen Twitter

Vesti

OTKAKO JE DOKTOR MARKO SEO U DIREKTORSKU FOTELJU, OD BIBLIJE SE NE ODVAJA! Poslu pristupa s verom u Boga, sugrađani ga smatraju PREDANIM LEKAROM!

Podeli vest

Dugogodišnji specijalista anesteziologije Opšte bolnice u Majdanpeku, dr Marko Radulović od početka februara meseca novi je direktor ove zdravstvene ustanove, koja spada u red najmanjih bolnica u Srbiji sa 50 bolničkih postelja

Imajući u vidu veličinu Opštine Mjdanpek, Zdravstveni centar u okviru kojeg još uvek posluju dve odvojene celine, Opšta bolnica i Dom zdravlja, ne mogu da odgovore na sve što je neophodno građanima kada je u pitanju pružanje adekvatne zdravstvene zaštite.

U tom smislu novi direktor istče, da je ova ustanova hendikepirana jer ne poseduje odeljenje sa koga bi se lekari Opšte parakse upućivali na sepecijalizaciju iz određene oblasti, nakon koje bi se vratili na rad u svoju matičnu kuću, kao što to biva u većim gradskim sredinama.

,, Veliki problem imamo sa kadrovima, našta smo ukazali nadležnom Ministarstvu zdravlja i zatražili proširenje kadrovskog plana. Ukoliko to bude izvodljivo, pružiće nam se mogućnost dovođenja novih lekara koji su nam preko potrebni u ovom momentu do vraćanja naših specijalizanata.

Foto: V.J.

 

Trenutno smo bili primorani da angažujemo čak 13 lekara koji su u penziji ili one koji su uveliko stekli uslove za penziju, kako odgovorili svim potrebama pacijenta , za Informer kaže, direktor Opšte bolnice i v.d. Zdravstvenog centra Majdanpek, dr Marko Radulović.

Na naše pitanje, šta je to što u ovom momentu najviše nedostaje, direktor Radulović pored nedostatka lekara, akcenat stavlja i na neophodu oprema za rad i dijagnostiku sa kojom ova Zdravstvena ustanova kuburi.


,, Po postojećem kadrovskom planu i sistematizaciji rada trenutno imamo najviše anesteziologa, tri, što je paradoks kada pogledamo da ovakvi profili lekara svuda u Srbiji nedostaju. Međutim, nama je preko potreban ginekolog, budući da samo jedan lekar već pune tri godine na području Opštine Majdnapek pokriva sekundarnu zdravstvenu zaštititu u ginekološko- akušerskom delu i porodilištu naše bolnice.

Takođe veliki problem imamo i na odeljenju pedijatrije pa smo zbog nedostatka kadra bili primorani da uposlimo specijalistu koji je u penziji. Neophodni su nam specijalisti interne medicine, koji bi pokrili naše potrebe, jer je interno odeljenje Opšte bolnice najveće i naj opterećenije, pa je po sistematizaciji neophodno pet ovakvih lekara.

Foto: V.J.

 

Dobra saradnja Zdravstvenog centra Majdanpek i lokalne zajednice, naravno uz prve potezi novog menadžmenta ove zdravstvene ustanove trebalo bi uskoro da rezultira i prvim pomacima u radu. Lokalna samouprava založila se da se novim lekarima specijalistima reši stambeno pitanje kroz davanje četiri kadrovska stana na korišćenje, jer se to u ovom momentu vidi kao jedina opcija da se neko privuče i dođe da radi u Majdnapeku.

,, Zapošljavanjem još sedam lekara specijalista olakšao bi nam se rad u svakom pogledu a građanima pružilo efikasnije lečenja. Poed toga postoje i garancije od strane nadležnog Ministarstva zdravlja uz posredovanje lokalne zajednice za dobijanje i nove medicinske opreme kojom bi rešili dugogodišnje probleme. Novim skenerom o kome se dosta dugo govori, način rada bi bio daleko delotvorniji od dosadašnjeg.

Dijagnostikovanje bolesti pacijentima koje se obavlja U Boru, bilo bi prepušteno našim lekarima u Majdanpeku i time bi se uštedelo na vremenu koje je u ovom poslu kada su ljudski životi u pitanju , nešto najdragocenije. I prevoz kritičnih pacijenata u druge tercijalne bolnice dovodi nam se u pitanje, jer su od početka pandemije sva naša raspoloživa sanitetka vozila od svakodnevnog korišćenja već poprilično dotrajala, navodi dr Marko Radulović.

Foto: V.J.

 

Vizije novog direktora u pogledu poboljšanja uslova rada u Majdanpečkom zdravstvu su ohrabrujuće za garađane koji su već duže vreme za lečenje i pomoć primorani da odlaze u druge gradske sredine. Ono što je u prioritetu je kako kažu u ovoj Zdravstvenoj ustanovi i otvaranje manjeg neurološkog odeljenja koje bi bilo od izuzetne koristi ali i mogućnost obavljanja porođaja posredstvom epiduralne anestezije, kao mogućnost za koju postoje uslovi i koja još uvek nije zaživela ni u jednoj Gradskoju bolnici u okruženju.

Svakako, dr Marko Radulović veruje da će se u narednom periodu uslovi u zdravstvu u Majdanpeku znatno poboljšati i krenuti na bolje, a da građani nemaju razloga za sumnju, potvrđuje i njegovo dosadašnje zalaganje koje je kao lekar u majdanpečkoj bolnici ali specijalista koji se nesebično davao za vreme pandemije u crvenim zonama covid bolnica širom Srbije, potvrditi i sada na novoj funkciji.

Foto: Informer/Vesna Jović

 

Biblija koju je prvog dana stupanja na dužnost uneo u svoj kabinet i postavio na svoj radni sto, kako kaže, detalj je od kojeg se gotovo nikada ne odvaja. Pored toga što ga Majdanpečani smatraju predanim lekarom, slovi i za dobrog čoveka koji poslu pristupa uvek sa verom u Boga, znanje i iskustvo koje stekao kroz dugogodišnji rad.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set