• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.03.2020

10:44

ŠKODRIĆ: Zaštitne opreme ima dovoljno za zdravstvene radnike

Društvo

ŠKODRIĆ: Zaštitne opreme ima dovoljno za zdravstvene radnike

Podeli vest

Zaštitne opreme ima dovoljno za funkionisanje svih zdravstvenih ustanova, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je za TV Prva naglasila da se svako jutro obavljaju telefonski razgovori sa direktorima zdravstvenih ustanova i odlučuje koliko će i kome biti poslato sanitarnih sredstava i zaštitne opreme.

"Jutros je situacija zadovoljavajuća. Zaštitna oprema se nalazi u centralnim magacinima. Četiri klinička centra imaju centralne magacine i odatle se oprema dalje raspoređuju po zdravstvenim ustanovam i gerontološkim centrima", kaže Škodrić.

Napominje da zaštitnih maski "nema u prekomernim količinama", ali da ih ima dovoljno za funkcionisanje zdravstvenih radnika u ovoj situaciji.

"Od subote ćemo imati mnogo više zaštitnih maski. Nastavićemo i dalje sa ovakvim načinom raspoređivanja zaštitne opreme, nabavci dezinfekcionih sredstava, jer se ovaj način pokazao kao najracionalniji i najbolji", navela je ona.

Napominje da se raspoređivanjem zaštitne opreme preko centralnih magacina tačno zna u svakom momentu koliko zaštitne opreme ima na lageru, koliko maski, rukavica, jednokratnih odela, lične zaštitne oprema.

Oprema, kako navodi, je potrebna zdravstvenim radnicima i prioritetnim grupama kao što su inspekcije, MUP, vojska, socijalne službe, gerontološki centri.

Upitana da li da li je tačno da pacijenti koji boluju od retkih bolesti neće primati redovnu terapiju, ona je rekla da to nije tačno i da Komisije za retne bolesti nastavljaju da rade, ali elektronskim putem.

"Što se tiče terapije ona je obezbeđena, čak raspisujemo i dodatne tendere za retke bolesti. Za deset dana stiže i lek za neuroblastom koji do sada nije lečen u Srbiji", kaže ona.

Foto: Printscreen You Tube

Napominje da se sporadično dešava da lekari na svoj način tumače kako treba da se ponašaju u ovoj situaciji.

RFZO je zajedno sa Ministarstvom zdravlja prosledio dopis svim zdravstvenim ustanovama da su lekari u obavezi da nastave neometano da daju sve terapije, ne samo za retke bolesti već terapije za sve ostale bolesti, naročito hronične pacijente.

Škodrić navodi da je doneta odluka da se automatski produžava bolovanje za mesec dana.

Takođe, građani koji treba da produže potvrdu da su oslobođeni od plaćanja participacije ne moraju da dolaze u filijale RFZO, već će to biti automatski produženo.

Zdravstvene ustanove, napominje dužne su da pruže svim građanima zdravstvenu uslugu, bez obzira da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili ne.

Pozvala je sve građane da se jave kontak centru RFZO ukoliko se desi da u zdravstvenim ustanovama budu vraćeni sa redovne terapije ili budu odbijeni za pružanje zdravstvene zaštite.

"Posebno vodimo računa o pacijentima na dijlizi. Obezbeđeni su materijali i sredstva koja se koriste za dijalizu, kao i za sve pacijente koji se leče od malignih bolesti", naglasila je ona.

Produženo je i važenje e- recepta, kako građani ne bi morali da izlaze iz kuće i odlaze u dom zdravlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija