• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

23.06.2020

12:34

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ POSLAO MOĆNU PORUKU odraslima sa Zmajevih dečijih igara: Detetu nemoj na put stati...

Društvo

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ POSLAO MOĆNU PORUKU odraslima sa Zmajevih dečijih igara: Detetu nemoj na put stati...

Podeli vest

Najstarija i najznačajnija manifestacija stvaralaštva za decu - Zmajeve dečje igre, po 63. put se održavaju u Novom Sadu, u malo izmenjenim okolnostima zbog pandemije virusa Covid 19

Prvi festivalski dan tradicionalno je počeo posetom grobu pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaja u Sremskoj Kamenici, gde je stihove „Svetli grobovi" govorio glumac Miodrag Petrović.

- Želeli smo ozbiljno da isplaniramo ovu programsku godinu sa svim izdavačkim i dokumentacijskim projektima, jer je konačno došlo vreme i za to. Ipak, nikad čudnije proleće za nama malo nas je zaustavilo, međutim, iskoristili smo ga da se pripremimo za ovaj susret i sve za koje se nadamo da ćemo moći da upriličimo do kraja godine. Naš junski festival je ove godine u nešto izmenjenom izdanju, s manjim brojem učesnika, ali ipak je više od 2.000 mališana prijavilo dolazak i želju da predstavi svoje umetničko stvaralaštvo -rekla je direktorka Zmajevih dečjih igara Dušica Marinović.

Foto: S. K.

Dobitnica nagrade „Zmajev štap" je književnica i novinarka Sonja Ćirić, a nagrade Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos popularisanju književnosti za  decu pripale su teatrologu, publicisti i kulturnom posleniku Miroslavu Radonjiću i Đačkoj sceni „Šarene iskrice".

- Pitam se da li smo dostojni nastavljači čika Jove Zmaja, da li se trudimo da naša deca postanu ljudi, onoliko koliko taj lepi posao zahteva. Čini mi se da samo diskutujemo o obrazovanju i vaspitanju dece, prebacujući krivicu jedni na druge za to što i u 21. veku u Srbiji i među decom ima nepismenih. Svetli pojedinci, poput Zmajevih dečjih igara, koji suštinski brinu o deci i mladima, veliki su i važan pokušaj da se reši taj problem i ono što nam je Zmaj ostavio u amanet - istakla je dobitnica "Zmajevog štapa" Sonja Ćirić.

Foto: S. K.

Pesnik Ljubivoje Ršumović je uputio , kako je kazao, poruku odraslima, a tiču se dece.

- Dete treba da posmatraš, al' mu nemoj na put stati, što ga pre čovekom smatraš, pre će čovek i postati. To je jedna vrsta univerzalne poruke jer, ako bismo se mi, odrasli, nje držali, i deca bi bila slobodna, zadovoljna i kreativna u svakom pogledu - poručio je popularni dečji pesnik Ršum.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija