• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS / Informer

05.01.2021

12:23

VAKCINACIJA NIJE JEDINI USLOV ZA DOBIJANJE KOVID PASOŠA! Seničić objasnio koje će uslove putnici morati da ispune!

Društvo

VAKCINACIJA NIJE JEDINI USLOV ZA DOBIJANJE KOVID PASOŠA! Seničić objasnio koje će uslove putnici morati da ispune!

Podeli vest

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić kaže da vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid pasoša, već i negativan test. Ističe da će ti "pasoši" verovatno biti u elektronskoj formi, tako da građani neće morati da vade nove pasoše

Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja kovid pasoša u Srbiji pošto se tom temom uveliko bave mnoge zemlje, ali i avio-prevoznici širom sveta, Aleksandar Seničić očekuje da će dobijanje kovid pasoša biti moguće i na osnovu pi-si-ar testa, serološkog, brzog testa...

Ocenjuje da bi uz pi-si-ar test ili vakcinaciju na određenom personalizovanom kju-ar kodu bili sačuvani podaci, a koje bi putnici nosili na telefonu, tabletu, računaru, te bi uvidom u kju-ar kod carinska ili neka druga kontrola omogućila da lice uđe na određenu destinaciju.

Seničić podseća da je ideja o kovid pasošima potekla od međunarodnog udruženja avio-prevoznika IATA, kako bi avio-prevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije.

Foto: Tanjug

Vakcinacija

Inače, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je nedavno "Travelpas", mobilnu aplikaciju koja bi trebalo putnicima da pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje poštujući zahteve određene države za ulazak.

Seničić, takođe, očekuje da će odluka o upotrebi kovid pasoša biti doneta na svetskom nivou, a koju će pokrenuti avio-prevoznici i razvijene zemlje sveta, a pre svega Severna Amerika i EU.

- Putnici koji budu želeli da putuju na ove destinacije bi morali da poseduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi - navodi Seničić.

Podseća da su uslovi u turizmu katastrofalni i dodaje da se, ipak, nada boljim danima u turističkoj industriji.

Foto: printscreen

Aleksandar Seničić

Kovid pasoši bi trebalo da sadrže informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio pi-si-ar test i da li je primio vakcinu.

Pojedini avio-prevoznici su već najavili uvođenje kovid pasoša kao uslov za let u narednom periodu, kao na primer australijska avio-kompanija "Kvantas".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera!
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera!

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija