• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rts.rs

05.04.2023

11:18

OVAJ LEK ODMAH PRESTANITE DA PIJETE! Oglasila se Agencija za lekove - Evo kome da se obratite ako ste ga koristili!

pexels.com

Društvo

OVAJ LEK ODMAH PRESTANITE DA PIJETE! Oglasila se Agencija za lekove - Evo kome da se obratite ako ste ga koristili!

Podeli vest

Lek "Folkodin" koji se koristi protiv kašlja povlači se sa tržišta zato što njegova primena može izazvati anafilaktičku reakciju. Jelena Mitrašinović, iz Agencije za lekove, ističe da pacijenti koji su koristili ovaj lek treba da se obrate svom izabranom lekaru.

Agencija za lekove saopštila je da se sa tržišta povlači lek "Folkodin". Koristi se protiv kašlja, a povlači se zato što njegova primena u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije, može izazvati anafilaktičku reakciju.

U decembru je Evropska agencija za lekove na nivou Unije preporučila povlačenje sirupa protiv kašlja koji sadrže "folkodin".

- Pacijenti koji u ovom trenutku koriste "folkodin“ treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru - kaže Jelena Mitrašinović, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

U vezi sa lekom "folkodin" poslata su upustva i lekarima u domovima zdravlja nakon odluke o povlačenjeu. Jelena Mitrašinović, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije rekla je da se lek "folkodin" povlači sa tržišta Srbije u isto vreme kada se povlači i sa tržišta Evropske unije.

- To je lek koji se koristio u terapiji suvog kašlja kod odraslih i kod dece starije dece od 12 godina. Podaci su pokazali da primena folkodina 12 meseci pre opšte anestezije koja se izvodi u prisustvu neuro muskulaturnih blokatora predstavlja faktor rizika za jednu životno ugrožavajuću reakciju – anafilaktičku reakciju na neuro mukularne blokatore - istakla je Mitrašinovićeva.

Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, pacijenti koji u ovom trenutku koriste "folkodin“ treba da prestanu sa korišćenjem i da se obrate svom lekaru. Napomenula je da se prekida upotreba leka jer ne znamo da li ćemo u narednih 12 meseci biti u prilici da idemo na neku operaciju.

- Preporuka anesteziolozima je da kada razgovaraju sa svojim pacijentima pre uvođenja u opštu anesteziju da pitaju pacijenta da li je u prethodnih 12 meseci koristio "folkodin". Ukoliko je odgovor pozitivan moraju da povećaju pažnju u odnosu na ovu neželjenu reakciju - navela je doktorka.

Sprovedena sveopšta ispitivanja

Poručila je i lekarima opšte medicine i pedijatrima da ne prepisuju više ovaj lek. Iako je, kako je istakla, ovaj lek dugo u upotrebi, u proteklom periodu sprovedeno je sveobuhvatno ispitivanje bezbednosti i podaci su pokazali da postoji ozbiljan rizik i konačni zaključak je da korist od primene ovog leka u terapiji ne prevazilazi potencijalne rizike od životno ugrožavajuće anafilaktičke reakcije na neuromuskulaturne blokatore.

Foto: sg.theasianparent.com

To je, kako kaže, bio razlog da se donese prvo preporuka o prestanku primene leka i da se kasnije na višoj instanci donese odluka o povlačenju leka sa tržišta.

- Na teritoriji Srbije postoji samo jedan "folkodin“ u obliku kapsula i trenutno je njegovo povlačenje koje treba da se završi do 13. aprila - napomenula je doktorka.

Na pitanje kada se lek povlači sa upotrebe, doktorka, kaže da je to jedna krajnja mera koja se retko dešava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir!
Live TV

Rat u Ukrajini je trebalo davno da se završi, ali jedna zemlja to nije dozvolila! Evo zašto su propali pregovori za mir!

Izraelski borbeni avioni probili su vazdušni prostor iznad Bejruta. Stiže odgovor Libana. Ruska vojska oslobodila je Timofejevku. Oružane snage Ukrajine prvi put su upotrebili kasatne bombe dugog dometa američke proizvodnje. Svet je u iščekivanju. Pitanje je trenutka kada će Iran napasti Izraelu. Teheran poručuje da ne želi eskalaciju, ali mora da kazni Izrael. Kamala Haris zvanično je postala kandidatkinja za predsednicu SAD-a. Na sve ove i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su general Luka Kastratović i Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika".

06.08.2024

22:27

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)
Live TV

Iran definitivno pokreće rat protiv Izraela! Da li Vašington treba da strahuje od otvorenog sukoba sa Teheranom? (VIDEO)

Iran je odlučio da napadne Izrael. Samo se čeka trenutak kada će Teheran sprovesti osvetu za zločin koji je učinio Izrael. Ono što se dešava na relaciji Tel Aviv: Teheran je višedecenijski problem. U poslednje vreme, stvari su kulminirale! Sve više zvaničnika iz Tel Aviva potvrđuje ovu informaciju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Lea Kummer, dugogodišnja dopisnica sa Bliskog istoka i politikolog Vladimir Kljajić.

06.08.2024

16:04

Hronika

Kosta se zatvorio u sebe i ni sa kim na klinici ne priča! Samo nešto piše, nikom ne dozvoljava da vidi te papire!
Hronika

Kosta se zatvorio u sebe i ni sa kim na klinici ne priča! Samo nešto piše, nikom ne dozvoljava da vidi te papire!

Kosta K. (15), dečak-ubica sa Vračara, koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece uzrasta od 11 do 14 godina i školskog čuvara (53), a petoro vršnjaka i nastavnicu istorije zverski ranio, od tog kobnog dana nalazi se na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, dok je njegov otac Vladimir Kecmanović u pritvoru i protiv njega, ali i Kostine majke Miljane vode se parnični i krivični postupak koji su pokrenuli roditelji ubijene dece.

06.08.2024

23:08

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Srbija u polufinalu OI posle utakmice za infarkt! "Orlovi" okrenuli 24 razlike, pa u produžetku slomili Australiju! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Srbija u polufinalu OI posle utakmice za infarkt! "Orlovi" okrenuli 24 razlike, pa u produžetku slomili Australiju! (FOTO/VIDEO)

Au, šta je preživela naša košarkaška reprezentacija! Srbija je u polufinalu Olimpijskih igara, nakon što je u neverovatnoj drami i i posle produžetka nekako uspela da slomi otpor žilave Australije - 95:90! Meč je nakon 40 minuta igre završen rezultatom 82:82, a "orlovi" su se u dodatnih pet minuta bolje snašli i zahvaljujući poenima maestralnog Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića otišli u polufinale.

06.08.2024

16:43

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija