• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.07.2023

15:59

Upozorenje: Zemlja gori! Prosečna temperatura na našoj planeti na rekordno visokom nivou

Pixabay

Društvo

Upozorenje: Zemlja gori! Prosečna temperatura na našoj planeti na rekordno visokom nivou

Podeli vest

Prosečna temperatura na Zemlji ostala je na rekordno visokom nivou tri dana zaredom i za jedan stepen Celzijusa viši od proseka u periodu od 1979. do 2000. godine, a to je najnoviji pokazatelj klimatskih promena. Prosečna globalna temperatura planete juče je iznosila 17,18 stepeni Celzijusovih, što se poklopilo sa rekordom postavljenim u utorak od 17,18 stepeni, a prethodni rekord od 17,01 stepeni postavljen je u ponedeljak.

 Naučnioci širom sveta su mesecima upozoravali da bi ova godina mogla biti rekordna po toploti jer su klimatske promene izazvane ljudskim faktorom, odnosno sagorevanjem fosilnih goriva, zagrejale atmosferu. 

Meteorolog Ivan Ristić napominje da temperatura na samoj površini Zemlje ne zavisi samo od dešavanja iznad njene površine, već i od dešavanja unutar zemlje.

- Temperatura jezgra, koje se nalazi na 6000 km ispod nas, iznosi 6000 stepeni Celzijusa, a jednaka je temperaturi površine Sunca koja je na 150 miliona km, dakle neuporedivo dalje. Prema teoriji ,,Tajna veza između klime, vulkana i zemljotresa’’ toplota, odnosno geotermalna energija koja dolazi iz unutrašnjosti Zemlje, iz njenog jezgra, osim što dovodi do pojave zemljotresa i vulkana takodje je odgovorna i za klimatske promene. Kada iz Zemljinog jezgra dolazi više geotermalne energije, zemljotresi i vulkani su češći i jači, a temperatura na samoj planeti raste, javlja se efekat globalnog zagrevanja - kaže Ristić.

Visoke temperature

Gradovi širom Kanade i SAD poslednje nedelje se bore sa izrazito visokim temperaturama koje idu i do 38 stepeni. U Pekingu je bilo devet uzastopnih dana kada je temperatura prelazila 35 stepeni, pa su obustavljeni svi radovi na otvorenom.

Meteorolog ističe da smo sada u periodu kada mnogo više toplote iz samog jezgra dolazi ka zemljinoj površini, što pored povećanja temperature same planete utiče na česte zemljotrese i vulkane širom planete, kojima smo svedoci.

- Period smenjivanja toplih i hladnijih perioda je oko 100 godina. Naši preci početkom 20. veka su imali slične probleme, kako sa španskim gripom, mi sada sa Koronom, topljenjem Grenlanda, porastom temperature, koja je uslovila žegu i sušu, kao i sa zemljotresima i vulkanima. Taj topliji period dočekujemo mnogo nespremniji od naših predaka, pošto smo urbanizacijom, pre svega sečom šuma, smanjili albedo planete Zemlje. Albedo je deo energije koju planeta Zemlja odbija vraća u vasionu a dolazi sa Sunca, tako da mnogo više energije u ovom slučaju toplote ostaje na planeti Zemlji od samog Sunca, čime se temperatira dodatno povećava, pogotovo u letnjim mesecima - priča Ristić.

Rešenje problema koje bi poboljšalo trenutnu situaciju za 10 godina bilo bi da svaki čovek na planeti posadi bar jedno drvo.

- Time bi se lako povećao albedo i smanjile letnje vrućine, a o doprinosu šuma u ​​sprečavanju poplava ne treba mnogo govoriti, to učimo u prvim razredima osnovne škole. Period pojačane aktivnosti planete Zemlje će trajati do 2030. Očekuje nas turbulentan period sa čestom pojavom zemljotresa, erupcija vulkana i daljim porastom globalne temperature. Posle 2030 godine doći će do postepenog smanjivanja broja i intenziteta zemljotresa i eurupcija vulkana kao i do postepenog pada temperature na planeti Zemlji - napominje Ristić.

Zagreva se okean

Naučnici su takođe primetili da je efekat "La Ninja", prirodno hlađenje okeana, ustupilo mesto "El Ninju", obrnutom fenomenu koji je obeležen zagrevanjem okeana. 
Severni Atlantik je ove godine zabeležio rekordno visoke temperature.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija